Ποιο ήταν το πρώτο album που αγόρασες και σε ποια ηλικία;
Ο πατέρας μου άνοιξε το πρώτο δισκάδικο της Νέας Σμύρνης, όταν ήμουν πολύ μικρή. Τότε γράφαμε κασέτες και τις ανταλλάσσαμε, αλλά το πρώτο άλμπουμ που πήρα από το δισκάδικό μας, γιατί ήθελα να το έχω «δικό μου» ήταν το “Tommy” των Who.

Ποιο είναι το αγαπημένο album της δισκοθήκης σου;
Δύσκολη ερώτηση. Ίσως το κουτί της Stax που έχει συγκεντρωμένα τα σινγκλάκια, το Complete Stax-Volt Singles 1959-1968, επειδή αντιπροσωπεύει τη χρυσή εποχή της μαύρης μουσικής και είναι πολύ ωραίο αισθητικά.

Ποια χρονική περίοδο απέκτησες το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής σου;
Τη δεκαετία 1985-1995, την εποχή που ανθούσαν τα δισκάδικα και οι δισκογραφικές εταιρείες, υπήρχαν πια πολλοί δίσκοι εισαγωγής και κυκλοφορούσε το χρήμα άφθονο – those were the days, my friend.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχεις δώσει για να προσθέσεις ένα κομμάτι στη συλλογή σου;
Δεν γνωρίζω / δεν απαντώ – επειδή δεν θυμάμαι, ειλικρινά.

Υπάρχει κάποιο album που αγόρασες με μεγάλες προσδοκίες αλλά μετά το πρώτο άκουσμα το παράτησες στη δισκοθήκη σου χωρίς να το ξανακούσεις;
Αμέτρητα! Για παράδειγμα, όλα τα άλμπουμ των Big Audio Dynamite μετά τα δύο πρώτα (This is Big Audio Dynamite, No 10 Upping, str.), τα οποία αγόραζα ως φαν του Mick Jones κι ας μη μου άρεσαν. Τα άλμπουμ του Van Morrison μετά το Healing Game του 1997, μερικά των Nits…

Έχεις σκεφτεί να πουλήσεις album από τη συλλογή σου;
Ποτέ. Τα περισσότερα άλμπουμ ξέρω ότι δεν θα τα ξανακούσω – αλλά… Εδώ η επιστήμη της ψυχολογίας σηκώνει τα χέρια.

Αν σου ζητούσα να περιγράψεις το ύφος της δισκοθήκης σου αναφέροντας μου μόνο 5 albums ποια θα μου έλεγες;
After the goldrush – Neil Young
London Calling – Clash
The Minit Records Story
Bob Marley Live
Devil’s road – Walkabouts

Με ποιο album της δισκοθήκης σου έχεις περάσει περισσότερο χρόνο χαζεύοντας τους στίχους και το εξώφυλλο;
Στο “Tommy” των Who, στην έκδοση εισαγωγής που είχε στίχους. Και στη Quadrophenia πάλι των Who, για τους ίδιους λόγους.

Υπάρχει κάποιος δίσκος που πάντα ήθελες να αποκτήσεις αλλά μέχρι σήμερα δεν το έχεις καταφέρει;
Η εμπειρία του δισκάδικου είχε ως αποτέλεσμα να μην έχω απωθημένα. Όλα τα βρίσκεις, κάποια στιγμή. Κι αν δεν τα βρεις, δεν χάλασε ο κόσμος.

Συνεχίζεις ακόμα και σήμερα, την εποχή των mp3 να συλλέγεις;
Πολύ λιγότερα πράγματα. Συνεχίζω κάποιες δισκογραφίες (Neil Young, Bob Dylan, Nick Cave, Leonard Cohen, Walkabouts, Tindersticks), αλλά όσο περνούν τα χρόνια, δεν θέλω πια να μαζεύω πολλά πράγματα. Με βαραίνουν οι πνιγμένοι χώροι, και μην ξεχνάς ότι εκτός από δίσκους/cd, έχω πολλά βιβλία λόγω δουλειάς.

hilda1 hilda2hilda3 hilda4hilda5
ΣΑΒΒΑΣ ΣΤΑΝΗΣ
Υπεύθυνος Σύνταξης

Ο Σάββας Στανής μεγάλωσε στην Κομοτηνή και είναι δημιουργός του επίσημου ελληνικού FC των Dream Theater, βραβευμένο από τη Warner music και την ifpi για τις πωλήσεις του συγκροτήματος στην Ελλάδα. Έχει περάσει από τα μουσικά περιοδικά Rock On και Rock Hard ενώ βρέθηκε πίσω από την κονσόλα του Atlantis 105,2. Λατρεύει το φαγητό με αδυναμία στα burger και ζει με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα γνωρίσει από κοντά τον Antony Bourdain.

Leave a Reply

  • (not be published)