Εννιά χρόνια από τη ζωή του, έδωσε ο συγγραφέας Σέρχιο Αλβάρες για να γράψει αυτό το μυθιστόρημα και να προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι στην μεγάλη ΝοτιοΑμερικάνικη λογοτεχνική παράδοση.
Η Κολομβία, μέσα από τα μάτια και τη ζωή, ενός ανθρώπου, που γεννιέται, αποτέλεσμα της βίας που μαστίζει αυτή τη χώρα από την δημιουργία της. Ανώνυμος αλλά ζωντανός, όσο όλοι μας, με πάθη, μίση, ευαισθησίες και αγάπη για τις γυναίκες και τη ζωή, θα μας οδηγήσει σε ένα οδοιπορικό συναισθημάτων και εικόνων. Ληστές, αντάρτες, φοιτητές, κομμουνιστές, παραστρατιωτικοί, μαφιόζοι και κλεφτρόνια, διεφθαρμένοι πολιτικοί και ο απλός άνθρωπος που προσπαθεί να επιβιώσει, με το αγουαρδιέντε και το τραγούδι. Αυτά είναι τα χρώματα που βουτάει μέσα το πινέλο του ο Αλβάρες για να χρωματίσει μια Νοτιοαμερικανική τοιχογραφία, που ξεχυλίζει από πάθος, ιδεολογία, συναίσθημα αλλά και μοιρολατρία. Ο κόσμος του κεντρικού ήρωα, αλλάζει μέσα σε μικρά χρονικά διαστήματα, όπως αλλάζουν και τα καθεστώτα στην χώρα του. Ο έρωτας του για τις γυναίκες τον οδηγεί, σε κακοτοπιές αλλά και σε μονοπάτια, που του προσφέρουν ανάταση ψυχής και χαμόγελα αιώνια. Ο έρωτας του για την νεαρή επαναστάτρια Ανχελα, τον τυραννά και τον οδηγεί σε πρωτόγνωρα ύψη και βάθη, μέσα από περάσματα από στρατόπεδα, νεκροτομεία, αλάνες και χορευτικές αίθουσες. Ένα γαϊτανάκι συναισθημάτων και καταστάσεων, που στο κέντρο του βρίσκεται ο ανώνυμος, αλλά τόσο ανθρώπινος ήρωας του Αλβάρες και το πάθος του για την ζωή και τις γυναίκες.

alvaresbokΑπό τα λασπωμένα χωριά της Κολομβίας, με τα μεταλλεία, τους χρυσοθήρες και τους διεφθαρμένους γερουσιαστές, η μετάβαση στις φτωχογειτονιές της Μπογκοτά, στα πρώτα σοσιαλιστικά σκιρτήματα και τις αυτοσχέδιες κομμούνες, που θα διαλυθούν υπό την πίεση των στρατιωτικών καθεστώτων, όλα είναι εδώ ζωγραφισμένα με το κόκκινο της φωτιάς και το σκούρα καστανό χρώμα της ποταμίσιας λάσπης.Η θεία που θα τον μυησει άθελα της στον πολιτικοποίηση, η Κριστινίτα και οι συνάδελφοι στον ταξικό αγώνα, θα ξαναβρεθου στην ζωή του μικρού ήρωα.

Την εφηβεία του, όμως θα την σημαδέψει η ζωή στις φτωχογειτονιές, οι νεανικές συμμορίες, μπίρες, τσιγαριλίκια και καβγάδες σε χορούς στα γυμναστήρια της συνοικίας, όπως και ο πρώτος μεγάλος έρωτας του, που ταυτόχρονα θα τον βιώσει και ως την πρώτη από τις πολλές απογοητεύσεις από γυναίκες, που θα έχει στη ζωή του.

Η συνέχεια θα τον παρακολουθήσει, να περνά από τα στάδια της φοιτητικής ζωής, της φοιτητικής εξέγερσης, της γνωριμίας του με την «επαναστάτρια» ‘Ανχελα, την απόρριψη, την αυτολύπηση τον ξεπεσμό στο επίπεδο του περιπλανώμενου αλήτη, με μοναδική συντροφιά, το αγουαρδιέντε και τα τσιγάρα. Όμως η ζωή δεν ακολουθεί γραμμική πορεία για τον Αλβάρες και τον ήρωα του. Ο Στρατός και η «υποχρεωτική» κατάταξη του, η καταστολή με τη βία, των επαναστατικών κινημάτων, η απώλεια της Άνχελα, είναι μερικές από τις ιστορίες, που η μοίρα επιφυλάσσει στον ήρωα μας. Ο ίδιος κινούμενος από ένα ανώτερο αίσθημα επιβίωσης, θα βρεθεί σε μια Ινδουιστική σύναξη, θα βιώσει την επιφοίτηση, την αλλαγή αλλά θα επανακάμψει στα επίγεια, οδηγούμενος από την επιθυμία του για τις γυναίκες. Στην Κολομβία, που μεταλλάσσεται και πλέον διαμελίζεται από τα καρτέλ, μέσα σε βομβιστικές επιθέσεις και λουτρά αίματος, θα τον συναντήσουμε, σαν χαλαρό μαριονετίστα σε περιοδεύων κουκλοθέατρο, όμως στα ποιο όμορφα σχέδια, όταν επιτέλους η τότε αγαπημένη του μένει έγκυος, η μοίρα ακόμη μια φορά θα του παίξει άσχημο παιχνίδι.

Η αποτυχία, θα τον φέρει στους παραστρατιωτικούς, σε αποστολές εκτέλεσης, παλιών συντρόφων από τα χρόνια της μαχόμενης αριστεράς και τέλος στον πρώτο εφηβικό του έρωτα, που θα του δώσει μια γνωριμία με την «ακριβή» ζωή αλλά και μια ευτυχισμένη οικογένεια, με παιδιά, ολοκληρώνοντας τον έστω και για λίγο. Χωρίς συνείδηση των καταστάσεων, θα συνεργαστεί με την Κολομβιανή μαφία και λόγω του πάθους του για τις γυναίκες θα οδηγήσει στην αποκάλυψη μαις δικής τους καλοστημένης επιχείρησης.

Η φυλακή, που θα ακολουθήσει δεν θα τον ισοπεδώσει, αλλά θα συνεχίσει, συναντώντας σε κρίσιμες στιγμές, ανθρώπους από το παρελθόν που θα του προσφέρουν καταφύγιο και λύσεις.

Η τελική κατάληξη στην Μαδρίτη, ένας ακόμα αποτυχημένος έρωτας, μια ακόμα συνάντηση με το παρελθόν, μια παρ ολίγον επανασύνδεση με την Άνχελα, που η μοίρα απέτρεψε, για να κλείσουν κάποιοι λογαριασμοί. Μια πρωτοχρονιά, που ο ήρωας του Αλβάρες, θα ανακαλύψει οτι ο κόσμος του ακόμη μια φορά έχει αγγίξει το μηδέν και οτι είναι υπόχρεος, για λογαριασμούς άλλων. Μια ιστορία που διακόπτεται απότομα, αφήνοντας μας στο στόμα, την γλυκόπικρη γεύση του αγουαρδιέντε, την πικρίλα από το τσιγάρο του προηγούμενου βραδιού και την καρδιά να χτυπά δυνατά και βιαστικά, από ένα έργο, γεμάτο συναισθήματα, αλλαγές. Ένα καρδιογράφημα μιας χώρας και μίας κοινωνίας σε κρίση.Ενα σπουδαίο βιβλίο, από μια περιοχή με παράδοση στα επικά ψυχογραφήματα. Ένα ιδανικό δώρο για βιβλιόφιλους

Γεννημένος τo 1968, ο Στέλιος Μπασμπαγιάννης, διαφωνεί με όλους. Όσους έχουν άποψη ,που δεν είναι η δική του και όσους δεν έχουν, γιατί δεν ασπάζονται τη δική του. Ασχολείται εδώ και χρόνια με την τέχνη της προώθησης θεραπευτικών ουσιών. Παράλληλα ασχολείται με την ευγενή τέχνη της μουσικής, ως συντάκτης σε διάφορα μέσα από το 1986. Το βιβλίο είναι η άλλη του μεγάλη αγάπη, που του επιτρέπει το ταξίδι ακόμη και ελλείψει χρημάτων. Πολιτικά ακραίος αντιπαθεί τη διαφθορά της αστικής δημοκρατίας, τον λαϊκισμό των Ελλήνων και τον υποκριτικό χαρακτήρα τους. Αν ήταν ζώο (κάποιοι λένε ότι είναι ) θα ήταν λύκος.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*