Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος είναι ένας μάγειρας που αν και μετρά πολλά χρόνια επιτυχίας στο χώρο, δεν επαναπαύεται. Και μάλιστα όχι μόνο γευστικά, αλλά και μουσικά, καθώς του αρέσει να ψάχνει και να ανακαλύπτει νέα ενδιαφέροντα πράγματα και όχι να επιλέγει αυτά που μας σερβίρονται έτοιμα στο πιάτο. Η μουσική έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του. Για αυτό και δεν νοείται να βρεθεί και να δουλέψει σε κουζίνα όπου δεν ακούγεται μουσική. Εμείς ξεκλέψαμε λίγο από τον πραγματικά ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του για να μας μιλήσει για τα εστιατόρια του, τις δραστηριότητές του, αλλά και για τις μουσικές του προτιμήσεις.

Σε τι φάση σας πετυχαίνουμε αυτό το διάστημα;
Έχουμε μια εταιρία που λέγεται «Έργον», η οποία έχει αυτή τη στιγμή εννέα εστιατόρια εκ των οποίων τα δύο είναι στο εξωτερικό, το ένα στις Βρυξέλλες και το άλλο στο Λονδίνο. Και τα υπόλοιπα είναι διασκορπισμένα στην Ελλάδα. Οπότε όπως καταλαβαίνεις υπάρχει πάρα πολύ τρέξιμο και πάρα πολλά ταξίδια προκειμένου να γίνει η επίβλεψη σε όλα αυτά. Είμαι συνέχεια στο πόδι.

Ψάχνομαι πάρα πολύ μέσα από δίσκους και όχι με τα έτοιμα σερβιρισμένα που θα βρω στο internet όπως κάνει ο περισσότερος κόσμος.

Τι το διαφορετικό συναντά κάποιος στα μαγαζιά σας;
Εμείς έχουμε ελληνικά προϊόντα. Συνεργαζόμαστε πάρα πολύ με μικρούς Έλληνες παραγωγούς οπότε έχουμε εξαιρετική ποιότητα και πρώτη ύλη. Η διαφοροποίηση είναι ότι εμείς έχουμε παντοπωλεία και εστιατόρια μαζί, στον ίδιο χώρο. Οπότε μαγειρεύουμε με τα προϊόντα που φτιάχνουνε για εμάς οι μικροί παραγωγοί. Έχουμε αυτά τα προϊόντα στο παντοπωλείο από όπου μπορεί να τα αγοράσει κάποιος και με αυτά φτιάχνουμε και τις δικές μας συνταγές. Είναι ελληνική κουζίνα. Το concept είναι πάρα πολύ Ελλάδα.

Πως κολλήσατε το λεγόμενο μικρόβιο της μαγειρικής και σε ποια ηλικία μπήκατε για πρώτη φορά στην κουζίνα;
Εγώ μικρός δεν μαγείρευα καθόλου. Στο σπίτι μου μαγειρεύανε πάρα πολύ, γιατί γενικώς ο κόσμος τη δεκαετία 70-80 όπου μεγάλωσα μαγείρευε στα σπίτια του. Επαγγελματικά μπήκα στην κουζίνα γύρω στα δεκαεπτά μου κατ ανάγκη. Όταν πήγα στην Αμερική και έπρεπε να δουλέψω, για να σπουδάσω. Κι εκεί ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη μαγειρική. Για βιοποριστικούς λόγους καταρχήν και μετά κόλλησα το μικρόβιο.
skarmoutsos1
Όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, για να συγκεντρώσετε συνταγές και να δοκιμάσετε νέες γεύσεις, προλαβαίνετε να ασχοληθείτε με κάτι άλλο πέρα από τη μαγειρική; Για παράδειγμα αποζητάτε τη γνωριμία με τη μουσική κουλτούρα του εκάστοτε τόπου;
Ναι. Έχουμε μεγαλώσει, εγώ τουλάχιστον έχω μεγαλώσει, σε δεκαετίες που η μουσική έπαιζε πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων, γιατί δεν υπήρχαν και πολλά πράγματα που μπορούσαμε να κάνουμε τότε. Η μουσική κουλτούρα με την οποία έχουμε μεγαλώσει εμείς ήταν πολύ διαφορετική από τη μουσική κουλτούρα τώρα. Δηλαδή παλιά έπρεπε να ψαχτείς πάρα πολύ για να βρεις τα καλά πράγματα. Τώρα πλέον έχεις τα πάντα μέσα στα πόδια σου. Η μουσική ήταν πάντα στη ζωή μου. Έτσι κι αλλιώς. Άρα εξακολουθώ και το κάνω και τώρα, απλά με τον τρόπο που το έκανα τότε. Ψάχνομαι πάρα πολύ μέσα από δίσκους και όχι με τα έτοιμα σερβιρισμένα που θα βρω στο internet όπως κάνει ο περισσότερος κόσμος. Και εννοείται πάντα πηγαίνω να παρακολουθήσω συναυλίες.
Ποια είναι τα αγαπημένα σας συγκροτήματα; Τι μουσική ακούτε κυρίως;
Γενικώς έχω περάσει από διάφορες φάσεις. Πάντα κινούμουν συνήθως σε μουσικές που δεν άκουγε ο πολύς κόσμος. Δηλαδή, τη δεκαετία του 70 και του 80 άκουγα περισσότερο punk, μετά περισσότερο newwave. Με το που πήγα στην Αμερική άκουγα κυρίως grunge γιατί τότε ήταν στην αρχή του και πάντα παλιό καλό rock, από τη δεκαετία του 70 υπήρχε πάντα αυτό, οπότε είναι αγαπημένο. Και τα τελευταία χρόνια – τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια – ακούω πολύ blues λόγω της Αμερικής.

Υπάρχει κάποιο live που θα σας μείνει αξέχαστο;
Μουσικά, πάρα πολλά. Από τον B.B.King που ήμουνα πάρα πολύ τυχερός που τον έχω δει 6-7 φορές και είναι από τους αγαπημένους μου μπλουζίστες, μέχρι τους Red Hot Chili Peppers στις αρχές του 90 σε μικρό club και την παρουσίαση των U2 στο «Joshua Tree» όταν η φήμη του τότε δεν ήταν ακόμα τόσο μεγάλη. Το περίφημο album, το «Joshua Tree”, που τυχαίως «είδα» σε ένα μικρό μπαρ στο Los Angeles. Γενικά υπάρχουν πάρα πολλές συναυλίες που θα μου μείνουν αξέχαστες.

Όταν μαγειρεύετε στο σπίτι για φίλους συνοδεύετε την προετοιμασία ή την μετέπειτα ιεροτελεστία του γεύματος με μουσική ; Κι αν «ναι», τι ακούτε συνήθως;
Δεν κατάλαβες. Όχι μόνο στο σπίτι. Δεν υπάρχει κουζίνα μου επαγγελματική, η οποία δεν «παίζει» μουσική. Επειδή στην κουζίνα είμαστε πάρα πολλοί όμως, συνήθως ψηφίζει ο λαός για το τι θα παιχτεί. Δεν λειτουργώ σαν δικτάτορας ξέρεις και αποφασίζω, αλλά τυχαίνει στην κουζίνα μου αυτή τη στιγμή, στην Αθήνα, οι περισσότεροι τουλάχιστον, να κινούμαστε μουσικά κυρίως σε αυτές τις περιοχές που σου είπα.
skarmoutsos3
Με τα μέλη ποιας μπάντας θα θέλατε να γευματίσετε, αν μπορούσατε;
Νομίζω με τα μέλη των Clash, αν γινόταν βέβαια αυτό το πράγμα.

Ποιο γνωστό πρόσωπο θα μπορούσατε άνετα να κάνετε «με τα κρεμμυδάκια», φράση που ακούγεται και σε ένα από τα τελευταία διαφημιστικά σποτ στα οποία εμφανίζεστε;
Ποιον θα έκανα με τα κρεμμυδάκια; Όχι μωρέ, πλέον κανέναν. Έχω φύγει από αυτή τη φάση.

Ποιας χώρας η κουζίνα θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις «γεύσεις της μαμάς»;
Εννοείς την ελληνική κουζίνα. Οποιαδήποτε κουζίνα μεσογειακής χώρας θα μπορούσε να ανταγωνιστεί «τις γεύσεις της μαμάς». Ξέρεις, οι παραδοσιακές κουζίνες στη Μεσόγειο μοιάζουν αρκετά. Οι τρόποι μαγειρέματος, όχι τόσο πολύ η γεύση τους. Οι τρόποι μαγειρέματος και το τελικό αποτέλεσμα μοιάζουν αρκετά. Οπότε η κουζίνα οποιασδήποτε χώρας, είτε είναι Ιταλία, είτε Γαλλία, είτε Ισπανία…είναι κοντά.

Έχετε κάτι καινούργιο στα σκαριά, κάποια εκπομπή, ένα βιβλίο, κάποιο καινούργιο διαφημιστικό σποτ;
Γενικώς υπάρχουν πράγματα στα σκαριά, τα οποία θα γίνουν, αλλά δεν είναι πράγματα για τα οποία μπορώ ακόμα να μιλήσω.
Ποια στοιχεία πρέπει να χαρακτηρίζουν έναν σωστό σεφ;
Η υπομονή κατά κύριο λόγο και κατά δεύτερο η αγάπη για αυτό που κάνει, όσο τετριμμένο κι ανακούγεται αυτό.

Αλήθεια, υπάρχει κάτι που δεν τρώτε; Που δεν σας αρέσει καθόλου;
Όχι. Δεν υπάρχει κάτι. Έχω τις προτιμήσεις μου βέβαια όπως όλοι οι άνθρωποι, αλλά δεν είναι σωστό για έναν μάγειρα να πει ότι θα αποκλείσει κάτι από τα προϊόντα που τρώει.

Τι ρόλο έπαιξε τελικά η τηλεόραση στη ζωή σας, σας έκανε περισσότερο καλό ή κακό;
Όχι σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να πω ότι μου έκανε κακό. Εννοείται ότι έγινα γνωστός σε πάρα πολύ κόσμο μέσω της τηλεόρασης. Μου έχει κάνει καλό. Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ και στις δουλειές που κάνω, φέρνει περισσότερο κόσμο κοντά σε μένα, άρα και περισσότερους πελάτες στο εστιατόριο.

Αν είχατε μία μέρα ελεύθερη από όλα και όλους, χωρίς υποχρεώσεις και χωρίς να είστε αναγνωρίσιμος, πως θα επιλέγατε να την περάσετε;
Με τον γιο μου! Εννοείται!

Σας έχουν αποδώσει άπειρους χαρακτηρισμούς,για παράδειγμα σας έχουν πει τον «πιο rock and roll μάγειρα της Ελλάδας» ή «chef με τα τατουάζ». Εσάς ποιος θα σας χαρακτήριζε πραγματικά, τι θα σας άρεσε;
Μάγειρας. Χωρίς όλα τα υπόλοιπα.

Ποιο είναι το αλατοπίπερο της ζωής κατά την άποψή σας;
Το αλάτι είναι σίγουρα η αγάπη και το πιπέρι είναι σίγουρα η απόρριψη.

Τέλος, χαρίστε μας μία γευστική πρόταση – ένα πιάτο, για τους φίλους του rockyourlife.gr. Τι θα μας κερνάγατε;
Εντάξει. Μακαρόνια με κιμά. Εννοείται τώρα, το αγαπημένο μου φαγητό!

Η Ντέμη Αυλωνίτη εργάστηκε για δώδεκα χρόνια ως συντάκτρια στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Έθνος» και είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Τη χαλαρώνει απίστευτα το να κάθεται σε ένα δωμάτιο με ωραία θέα, παρέα με καλό φαγητό και μουσική (ακούει από τους ήχους της φύσης έως όπερα και heavy metal) . Δεν φοβάται να πει ούτε να ακούσει την αλήθεια. Πιστεύει πως όλοι οι άνθρωποι θα έπρεπε να γνωρίζουν πώς να παρέχουν τις Πρώτες Βοήθειες.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*