Με το καλοκαίρι να αποτελεί παρελθόν και τις πρώτες βροχές να έχουν κάνει την εμφάνισή τους, κάναμε μια συλλογή με χαρακτηριστικά metal τραγούδια που αναφέρονται στον ερχομό του φθινοπώρου.


Rhapsody Of Fire – My Autumn Twilight
Album: The Magic Of The Wizard’s Dream (2005)
Οι Ιταλοί symphonic metallers μας τραγουδούν: «My Autumn twilight, please show me the way to build a new life on my sad past..» στο σχεδόν 4λεπτο κομμάτι τους που κυκλοφόρησε το 2005, στο single «The Magic Of The Wizard’s Dream», στο οποίο φυσικά ξεχωρίζει η συνεργασία της μπάντας με τον σπουδαίο Βρετανό ηθοποιό Christopher Lee.

https://www.youtube.com/watch?v=zk2OCzhGT6s

Dark Tranquillity – With The Flaming Shades Of Fall
EP: Of Chaos And Eternal Night (1995)
«September flies beyond our reach as the flames reborn their fall
October is the art we teach with the flaming shades of fall
November -robe of prophet- heart of the false redeemer»

Στις πρώτες τους μέρες, οι Σκανδιναβοί μελωδικοί death metallers κάνουν αναφορές στους μήνες του φθινοπώρου και την πάροδό του με έναν αργό και βασανιστικό, πλην όμως μαγευτικό τρόπο, όπως μόνο αυτοί ξέρουν.

Gojira – The Fall
Album: L’Enfant Sauvage (2012)
«Leaves are falling, the wind is blowing so cold… The end, cycle, peel to the core»

Στο πολύ επιτυχημένο «L’Enfant Sauvage» του 2012, οι Gojira μας λένε πως το φθινόπωρο σηματοδοτεί το τέλος ενός κύκλου με δύσκολες συνθήκες. Στη συνέχεια όμως γίνονται αισιόδοξοι τονίζοντας πως για κάθε τέλος υπάρχει και μια νέα αρχή.

https://www.youtube.com/watch?v=8Tx38ZedWjQ

Therion – Kali Yuga III (Autumn Of The Aeons)
Album: Sitra Ahra (2010)
«It’s autumn of the Aeons. End is near, it’s nothing to fear. It’s a beginning of the world»

Σε αυτό τους το τραγούδι, όπως και παραπάνω οι Gojira, οι Σουηδοί operatic metallers αναφέρονται στον φόβο του τέλους μιας εποχής, λόγω του ερχομού του φθινοπώρου. Και εδώ έχουμε αναφορές για μια νέα αρχή, σε έναν νέο κόσμο.

Eternal Tears Of Sorrow – Autumn’s Grief
Album: Chaotic Beauty
«Our lives and love now in a single stream… The stream of our last autumn’s grief»

Με βασικό τους συστατικό την δομή στα πλήκτρα, οι ατμοσφαιρικοί symphonic death metallers μας βάζουν αμέσως σε φθινοπωρινό κλίμα. Στο συγκεκριμένο κομμάτι μάλιστα, οι Eternal Tears Of Sorrow παραλληλίζουν την αλλαγή της εποχής με τα τέλος μιας ερωτικής σχέσης.

https://www.youtube.com/watch?v=pBNB4HT_YYI

To/Die/For – Autumn Forever
Album: IV (2005)
«Darkness has captured my mind, its eternal autumn, lives in me»

Αν και πλέον έχουν διαλυθεί, οι To/Die/For έχουν αφήσει πίσω τους μια πλούσια συλλογή με καταπληκτικά τραγούδια σαν το «Autumn Forever». Οι Φινλανδοί εδώ μας μιλάνε για την εποχή που φέρνει τις πρώτες βροχές και τα πρώτα κρύα.

November’s Doom – Autumn Reflection
Album: The Pale Haunt Departure (2005)
«I only need one smile from you… And an autumn reflection will deliver me into your arms»

Οι Αμερικανοί σε αυτό τους το τραγούδι καταφέρνουν και περνούν ένα αίσθημα λύτρωσης και οπτιμισμού, χρησιμοποιώντας τις εικόνες που σου φέρνει στο μυαλό το φθινόπωρο με μια θετική έννοια.

Insomnium – Lay Of The Autumn
Album: Across The Dark (2009)
«For autumn’s songs are made of loss of yearning and regret. In bitter tone they are recited, uttered with a heavy heart»

Τι να πει κανείς για αυτό το τεράστιο συγκρότημα από τη χώρα των χιλίων λιμνών, που δυστυχώς ακόμα δεν έχουν επισκεφτεί τη χώρα μας για μια συναυλία; Είναι φανερό οτι τα στιχουργικά τους θέματα έχουν αρκετές φορές παγανιστικές αναφορές, επομένως ένα κομμάτι για το φθινόπωρο και τη δημιουργία λυπητερών συναισθημάτων δεν μπορεί να προκαλέσει έκπληξη σε κανέναν οπαδό τους.

Swallow The Sun – Autumn Fire
Album: Songs From The North I, II, III (2015)
«From the aisle of autumn fire we arise
Over the lakes and trees we draw over the night sky
With our wings we paint the vast horizons and the stars
The stars upon the northern skies»

Στο τελευταίο τους τριπλό album που κυκλοφόρησε το 2015, οι Swallow The Sun έκαναν ειδική αναφορά στον Βορρά. Στο δεύτερο μέρος του δίσκου, με τίτλο «Gloom», βρίσκεται και το «Autumn Fire». Εδώ οι Φινλανδοί παντρεύουν το post rock στοιχείο με το αργόσυρτο doom επισημαίνοντας την σκοτεινή ομορφιά που φέρνει μαζί του το φθινόπωρο.

https://www.youtube.com/watch?v=INLu6KJUNNs

Opeth – Demon Of The Fall
Album: My Arms, Your Hearse (1998)
«Silent dance with death. Everything is lost. Torn by the arrival of the autumn»

Οι Opeth εδώ περιγράφουν μία ερωτική ιστορία με τον ήρωα να γυρνάει από τον κόσμο των νεκρών και να βρίσκει την πρώην αγαπημένη του με έναν άλλον άντρα. Διεφθαρμένος από την ζήλεια του, θέλει να την πάρει μαζί του. Το Σουηδικό συγκρότημα προσπαθεί να παρομοιάσει την ιστορία με το φθινόπωρο, μεταδίδοντας μας τα αρνητικά συναισθήματά του.

Lake Of Tears – So Fell Autumn Rain
Album: Forever Autumn (1999)
«So fell autumn rain, but all things must pass…»

Το τελευταίο κομμάτι της λίστας είναι και η αφορμή της δημιουργίας της. Ολόκληρος ο συγκεκριμένος δίσκος των Σουηδών είναι μια αναφορά στο φθινόπωρο, τονίζοντας την ανέλπιστη ομορφιά της. Οι επόμενοι τρεις μήνες, είναι η καταλληλότεροι για την ακρόασή του.

Έγκυρες ειδήσεις από όλο το φάσμα της rock και όχι μόνο μουσικής, την ώρα που συμβαίνουν, όταν συμβαίνουν σε συνεχή ροή από την συντακτική μας ομάδα.