ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ FOOD WORLD

2112: A Tale Of Meat & Metal

Την ώρα που οι περισσότεροι φίλοι της σκληρής μουσικής περιμένουν με αγωνία το νέο album των IN FLAMES, το rockyourlife.gr επικοινώνησε με τον μπασίστα του συγκροτήματος, Peter Iwers για κάτι τελείως διαφορετικό. Αυτός και ο Bjrn Gelotte άνοιξαν στο Γκέτεμποργκ, το 2011 ένα εστιατόριο με όνομα εμφανώς εμπνευσμένο από το…

Την ώρα που οι περισσότεροι φίλοι της σκληρής μουσικής περιμένουν με αγωνία το νέο album των IN FLAMES, το rockyourlife.gr επικοινώνησε με τον μπασίστα του συγκροτήματος, Peter Iwers για κάτι τελείως διαφορετικό. Αυτός και ο Bjrn Gelotte άνοιξαν στο Γκέτεμποργκ, το 2011 ένα εστιατόριο με όνομα εμφανώς εμπνευσμένο από το album των RUSH “2112”, με σκοπό τη δημιουργία ενός χώρου που να συνδυάζει τη rock μουσική, το καλό φαγητό και την καθαρή ατμόσφαιρα.

Peter, πως ξεκίνησε η ιδέα να ανοίξετε ένα εστιατόριο;
Πριν λίγα χρόνια ήμασταν σε περιοδεία με τους IN FLAMES και μια μέρα που είχαμε ρεπό στην Ταϊβάν, καθόμασταν με το Bjrn στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου κάνοντας σκέψεις για το μέλλον. Ο επόμενος χρόνος θα ήταν κενός από studio και περιοδείες και εκεί πέταξα την ιδέα πως θα ήθελα να ανοίξω ένα εστιατόριο. Ο Bjrn μου είπε πως θα ήθελε να ανοίξει μια pub, οπότε είπαμε γιατί όχι. Θυμάμαι ότι οι τελευταίες μας λέξεις ήταν, πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αλλά τελικά αποδείχθηκε πολύ δύσκολο.

Πως είναι να είσαι μέρος μιας πετυχημένης μπάντας και ταυτόχρονα ιδιοκτήτης εστιατορίου;
Αισθάνομαι πολύ τυχερός που τα κατάφερα. Κάποιες στιγμές η πίεση είναι μεγάλη όταν πρέπει να κάνεις πράγματα και στις δυο πλευρές αλλά είμαι ευτυχισμένος. Εγώ με τον Bjrn κάνουμε το management, παίρνουμε τις βασικές αποφάσεις και φροντίζουμε για τα οικονομικά θέματα του εστιατορίου αλλά από την άλλη πλευρά έχουμε ένα πολύ ικανό προσωπικό που φροντίζει το εστιατόριο να λειτουργεί στην εντέλεια κάθε μέρα.

Ποια είναι η σχέση σου με το φαγητό;
Λατρεύω το φαγητό. Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω, να ετοιμάζω φαγητό για πολύ κόσμο. Μου αρέσει πολύ η διαδικασία, από τις πρώτες στιγμές της ετοιμασίας μέχρι το τέλος. Το αγαπημένο μου είναι να περιμένω φίλους στο σπίτι και να ετοιμάζω το τι θα φάμε όλη την ημέρα. Ψωνίζω, μαγειρεύω, σερβίρω, μόλις όμως το φαγητό σερβιριστεί στο τραπέζι, βαριέμαι.
2112in1
Όταν βρίσκεσαι στο εστιατόριο τι ακριβώς κάνεις; Υπάρχει περίπτωση να σε δούμε να μαγειρεύεις;
Στην αρχή υπήρχε η ιδέα να είμαστε guest chefs αλλά γρήγορα την εγκαταλείψαμε. Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι θα πρέπει να κάνουμε 70-75 πιάτα και πολλές φορές διαφορετικά την ημέρα είδαμε ότι δεν θα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Μετά σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλό να καθόμαστε πίσω από το μπαρ και να μιλάμε με τον κόσμο αλλά και πάλι γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ενδιέφερε τον κόσμο. Στο Γκέτεμποργκ ο κόσμος ξέρει ποιοι είμαστε, ξέρει που μένουμε οπότε είμαστε μέλη της κοινωνίας και όχι κάποιοι διάσημοι που άνοιξαν ένα εστιατόριο. Μου αρέσει να πηγαίνω 2-3 φορές την εβδομάδα, να τακτοποιώ της εκκρεμότητες, να συζητάω με το προσωπικό και τους πελάτες και να χαλαρώνω πίνοντας μια μπίρα ή τρώγοντας ένα burger.

Τι είναι αυτό που κάνει το burger του 2112 τόσο μοναδικό;
Το 2112 είναι το μόνο πιάτο που έχει παραμείνει σταθερό από τότε που ανοίξαμε το εστιατόριο. Το υπόλοιπο μενού καθορίζεται από την εποχή και τα υλικά που υπάρχουν στην αγορά. To 2112 είναι το πιάτο που μας χαρακτηρίζει και εκτός από 100% μοσχαρίσιο κιμά, έχει truffle mayonnaise και ωριμασμένο τυρί 26 μηνών, κρεμμύδι και ντομάτα. Δεν έχει κάτι σπουδαίο αλλά αυτή είναι η μαγεία της μαγειρικής. Όταν οι πρώτες ύλες είναι καλές δεν χρειάζεται να βάλεις πολλά υλικά για να έχεις καλό αποτέλεσμα.

Αν ερχόμουν στο εστιατόριο και σου ζητούσα να μου προτείνεις μια μπίρα για να συνοδεύσω το burger μου, ποια θα ήταν αυτή;
Φυσικά η 2112. Είναι μια τοπική μπίρα που τη δημιούργησε ο bar chef μας σε συνεργασία με μια τοπική ζυθοποιία. Είναι Pale Ale και ελαφρώς γλυκίζει. Περιέχει λυκίσκο Amarillo αλλά δεν είναι βαριά. Έχει μόλις 4,5 βαθμούς αλκοόλ. Μπορείς να πιεις αρκετά χωρίς να μεθύσεις (γέλια).

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο πιάτο στο εστιατόριο;
Θα σου έλεγα το burger “Smoke on the Water” αλλά τώρα τελευταία λατρεύω το “Pata Negra Iberico”. Περιέχει μαριναρισμένο, σε BBQ sauce, λεπτοκομμένο χοιρινό κρέας που παράγεται στην Ισπανία συνοδευόμενο με chipotle mayo (μαγιονέζα με ένα είδος μεξικάνικης πιπεριάς) και λάχανο τουρσί. Είναι φανταστικό.

Εκτός από το burger των IN FLAMES, έχετε ονομάσει burger με ονόματα όπως “Smoke on the Water”, “Number of the Beast”, “Hell Awaits”. Πως προέκυψαν αυτά τα ονόματα;
Σκεφτήκαμε πως θα έχει ενδιαφέρον. Μπορεί να είμαστε ένα “κομψό” εστιατόριο αλλά είμαστε ένα metal “κομψό” εστιατόριο. Για τους οπαδούς της metal μουσικής είναι κατά κάποιο τρόπο ένα παιχνίδι αλλά πίστεψε με πολλοί πελάτες μας δεν έχουν ιδέα ποια είναι τα συγκεκριμένα τραγούδια. Οπότε έχει ενδιαφέρον και από τις δυο πλευρές.

2112in2

Βλέποντας τις φωτογραφίες του εστιατορίου, αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι παρόλο που είναι ένα rock εστιατόριο, υπάρχει καθαρή ατμόσφαιρα, ποιοτικό menu και αρκετοί πελάτες με κουστούμια. Πως μπορέσατε να πετύχετε αυτή την ισορροπία;
Η ιδέα ήταν να κάνουμε ένα μέρος για ανθρώπους σαν και εμάς. Έχουμε περάσει τα 30, μας αρέσει το καλό φαγητό, η καλή μουσική και μια ευπρόσδεκτη ατμόσφαιρα. Θέλαμε ένα μέρος που να μπορείς να πας με τους φίλους σου, την οικογένεια σου, τους συναδέλφους σου ακόμα και μόνος. Να μπορείς να έρθεις είτε με τζιν και t-shirt είτε με κουστούμι αλλά να αισθάνεσαι το ίδιο άνετα. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος ενθουσιάζεται με αυτή την εικόνα γιατί όπως και να το κάνεις είναι ελάχιστα τα μαγαζιά που μπορείς να βρεις μέσα στους πελάτες τόσο διαφορετικούς ανθρώπους. Είμαστε τύποι με μακριά μαλλιά και τατουάζ και σιχαίνομαι να πηγαίνω σε μαγαζιά και να με κοιτάνε περίεργα. Στόχος μας από την αρχή ήταν να κάνουμε κάτι που να μπορείς να αισθάνεσαι ευπρόσδεκτος. Μόνο αν είσαι μεθυσμένος δεν μπορείς να βρίσκεσαι στο 2112.

Ήταν δηλαδή εύκολο να πείσετε τους metalheads να κάνουν ησυχία; (γέλια)
Δεν χρειάζεται να κάνουν ησυχία. Μπορούν να κάνουν όσο θόρυβο θέλουν αρκεί να μην ενοχλούν τους υπόλοιπους πελάτες. Βασικά όταν μπαίνεις στο 2112 δεν σου βγάζει την ανάγκη να κάνεις φασαρία αλλά όπως και να το κάνουμε είναι μια pub οπότε και αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα. Μπορεί να ακούσεις τον κόσμο να τραγουδάει ιδιαίτερα το βράδυ που ανεβαίνει η ένταση στα ηχεία αλλά το εστιατόριο μας δεν είναι από τα μέρη που δεν μπορείς να ακούς τι σου λέει ο διπλανός σου.

Μετά την επιτυχία που έχει γνωρίσει το εστιατόριο, έχετε σκεφτεί να επεκτείνεται την επιχείρηση;
Το σκεφτόμαστε ήδη. Μάλλον θα ξεκινήσουμε με ακόμα μια πόλη στη Σουηδία και βλέπουμε. Όπως σου είπα και πριν όταν ξεκινήσαμε το εστιατόριο το κάναμε με γνώμονα ανθρώπους σαν και εμάς. Όταν παίζουμε σε κάποια πόλη live συνήθως μετά τη συναυλία μας πηγαίνουν σε clubs που παίζουν πολύ δυνατά μουσική με ιδρωμένους θαμώνες και αποπνικτική ατμόσφαιρα. Δεν μας αρέσει αυτό. Μετά το live θέλω να πάω κάπου να χαλαρώσω και να περάσω καλά. Το ιδανικό για μένα θα ήταν να υπάρχει ένα 2112 σε κάθε μέρος που παίζουμε αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με franchise και δεν θα ήθελα κάτι τέτοιο. Θα προτιμήσω μια επιχείρηση που μπορώ να την ελέγχω.

Μπορείς να μου πεις μερικούς γνωστούς μουσικούς που έχουν επισκεφτεί το 2112;
Βασικά όλη η Σουηδική σκηνή (γέλια). ARCH ENEMY, DARK TRANQUILLITY, THE HAUNTED, AT THE GATES αλλά και μπάντες όπως οι SLAYER, οι AS I LAY DYING, οι TRIVIUM, ο MARILIN MANSON. Βασικά οι περισσότερες μπάντες που παίζουν στο Γκέτεμποργκ έρχονται στο εστιατόριο.

2112in3

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και ένα βιβλίο για το 2112. Υπάρχει περίπτωση να το δούμε και σε αγγλική έκδοση;
Η αλήθεια είναι ότι έχει καθυστερήσει η μετάφραση αλλά πολύ σύντομα θα βγει και στα αγγλικά.

Peter, μπορείς να μου πεις τι ακριβώς είναι το project Artist United Against Bullying;
Κάποιοι φίλοι μουσικοί μαζευτήκαμε με σκοπό να παίξουμε μουσική και να βοηθήσουμε οικονομικά σχολεία που πασχίζουν να εξαλείψουν το bullying στις τάξεις τους. Είναι ένα νοσηρό φαινόμενο των ημερών μας που πρέπει να σταματήσει και με την προσπάθεια μας μπορεί να εμπνεύσουμε κάποιους ανθρώπους να βοηθήσουν και να προσπαθήσουν ακόμα παραπάνω.

Ξέρω πως έχετε πολλά χρόνια να έρθετε στην Ελλάδα και απ’ ότι ξέρω δεν είστε διατεθειμένοι να γυρίσετε για κάποιο live. Τι γίνεται μ’ αυτό;
Για να είμαι ειλικρινής είναι πολύ δύσκολο να παίξουμε στην Ελλάδα. Η τελευταία φορά που παίξαμε ήταν σε ένα φεστιβάλ με τους DREAM THEATER. Την επόμενη φορά νομίζω το 2003 ή το 2004 είχαμε προγραμματίσει ένα live και εγώ ήρθα νωρίτερα μιας και κανόνιζα τις καλοκαιρινές μου διακοπές στην Ελλάδα όταν έμαθα ότι ακυρώθηκε. Μετά από 2-3 χρόνια ήρθε ολόκληρη η μπάντα για ένα διήμερο φεστιβάλ αλλά μετά την πρώτη μέρα ακυρώθηκε και αυτό. Οι εταιρία μας είναι πολύ δύσπιστη πλέον με τους διοργανωτές και αυτό είναι το πρόβλημα.

Εγώ έρχομαι στην Ελλάδα σχεδόν κάθε χρόνο για διακοπές. Έχω πάει στην Κρήτη, στη Ρόδο ενώ φέτος πήγα στην Κάρπαθο. Πολλές φορές έρχομαι στην Αθήνα και μ’ ένα ιστιοφόρο γυρίζουμε τα γειτονικά νησιά. Λατρεύω την Ελλάδα και πίστεψε με θέλω πολύ να παίξουμε και πάλι live εκεί. Λατρεύω το φαγητό σας, την κουλτούρα σας και προσπαθώ να μάθω τη γλώσσα σας όσο καλύτερα γίνεται. Οι άνθρωποι είναι όλοι πολύ φιλικοί και ολόκληρος ο πλανήτης έχει να μάθει πολλά από τους Έλληνες.

Ο Σάββας Στανής γεννήθηκε στην Κομοτηνή την χρονιά που οι AC/DC κυκλοφόρησαν το Back in Black και από τότε η σχέση του με την rock μουσική είναι μια σχέση εξάρτησης. Είναι δημιουργός του επίσημου ελληνικού fan club των Dream Theater “Infinite Dreams” (1999), βραβευμένο από την Warner Music και από την ifpi για την αύξηση των πωλήσεων του συγκροτήματος στην Ελλάδα. Υπήρξε συντάκτης των περιοδικών Rock On και Rock Hard με μόνιμες στήλες, συνεντεύξεις και studio reports συγκροτημάτων στο εξωτερικό. Έχει καθίσει πίσω από την κονσόλα του Atlantis Fm 105,2, αυτοαποκαλείται foodie και λατρεύει να αξιολογεί burger οπουδήποτε ανακαλύπτει ότι τα σερβίρουν. Αποκαλεί Άγιο τον Anthony Bourdain και θεωρεί τεράστιο πλήγμα που δεν κατάφερε να τον γνωρίσει από κοντά.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Latest from FOOD WORLD

Go to Top