Είτε είσαι από αυτούς που έχεις δει όλες τις ταινίες, είχες κασέτα πιθανότατα για να μην πω 45αρι με το soundtrack του Rocky και την κλασική αφίσα στο δωμάτιο σου με τη φιγούρα του Stallone να υψώνει θριαμβευτικά την γροθιά του στον παγωμένο αέρα, είτε είσαι από αυτούς που μεταξύ μας δεν έχεις δει ποτέ καμία ταινία αλλά είναι τόσο basic η γνώση του Balboa που προσποιείσαι ότι τις έχεις δει (έλα, όλοι το έχουμε κάνει), οι ταινίες του Rocky Balboa είναι για το παγκόσμιο σινεμά ότι το McDonalds για το σύγχρονο δυτικό κόσμο: ατελείωτες και άφθαρτες ακόμα και αν τις αφήσεις μήνες ή και χρόνια εκτός ψυγείου.

Αυτό αποδεικνύεται και φέτος, 40 χρόνια μετά την πρώτη ταινία με την επιτυχία του Creed, του 7oυ sequel του Rocky στο οποίο ο εικονικός boxer και πιθανός νικητής του φετινού Όσκαρ για το β’ ανδρικό ρόλο, προπονεί τον γιό του άλλοτε αντιπάλου του, Apollo Creed, με σκοπό να τον οδηγήσει στο Αμερικάνικο Όνειρο που ο ίδιος διεκδίκησε 40 χρόνια νωρίτερα.

Ήξερες, λοιπόν, ότι τον Rocky του 1976 καθώς και όλα τα ομώνυμα sequels τα έγραψε ο ίδιος ο Stallone; Η πρώτη ταινία έγινε με budget του ενός εκατομμυρίου ενώ συγκέντρωσε πάνω από 118 εκατομμύρια δολάρια στην Αμερική. Ίσως επίσης να μην γνώριζες πως το πρώτο Rocky ήταν υποψήφιο για 7 Όσκαρ (μεταξύ των οποίων και α’ ανδρικού για το Stallone) και κέρδισε τρία από αυτά συμπεριλαμβανομένου αυτού της καλύτερης ταινίας κερδίζοντας έπη όπως τον Ταξιτζή του DeNiro και το Network. Τέλος, ένας αστικός θρύλος λέει πως ο Charlie Chaplin, είδωλο του Stallone, είδε την ταινία μερικούς μήνες πριν πεθάνει και μουρμούριζε καθ’ όλη τη διάρκεια “Excellent! Excellent!” Τόσο έξελαντ όσο το Rocky’ s theme σχετικά με μία τίγρη και το μάτι της…

Στο Rocky II (1979) ο Stallone αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία την οποία και εμπιστεύεται ξανά αργότερα στον Avildsen μόνο στο Rocky V(1990). Αρχικά τα πλάνα του σεναριογράφου Stallone ήταν το Rocky II να αποτελεί το δεύτερο και προτελευταίο κομμάτι της τριλογίας που ήλπιζε να ολοκληρώσει την ιστορία του Balboa. Έπεσε αρκετά έξω, βέβαια, καθώς ακολούθησαν άλλες 5 ταινίες, ενώ ήδη υπάρχουν συζητήσεις για το sequel του Creed. Όσο για το Rocky II ένα ενδιαφέρον trivia είναι πως τον νεογέννητο Robert Balboa Jr. ενσάρκωσε ο γιός του Stallone, Seargeoh, ενώ τον ρόλο αυτό αργότερα έπαιξε στο Rocky V ο Sage Stallone, ο μεγάλος γιος του Sylvester που πέθανε το 2012 σε ηλικία μόλις 36 ετών. Προσωπικό αγαπημένο μουσικό κομμάτι που είναι πάντα το μόνο που θυμάμαι από αυτή την ταινία, Vigil, Bill Conti & David Duke.

Ήξερες πως ο Morgan Freeman προσπάθησε ανεπιτυχώς για το ρόλο του προπονητή του Lang στο Rocky III (1982); Πιθανώς να ήξερες πως αυτή η ταινία αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Mr. T, εγώ πάντως δεν ήξερα ότι όταν η μαμά του είδε πόσο έβριζε στη ταινία ο χαρακτήρα του γιού της έφυγε θυμωμένη από την αίθουσα φωνάζοντας του «Εγώ δεν σε μεγάλωσε για να μιλάς έτσι»! Το επόμενο αφιερωμένο στην κλασική, αθάνατη μάνα ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Στο Rocky IV (1985), ο σκηνοθέτης Stallone ζήτησε από τον Lundgren που ενσάρκωνε το «σοβιετικό πείραμα» Ivan Drago να πάρει παραπάνω κιλά, να δυναμώσει κι άλλο και να «δέρνει» όσο πιο αληθινά γινόταν. Την πλήρωσε ακριβά αυτή τη σκηνοθετική οδηγία ο Sylvester καθώς μετά από ένα χτύπημα που δέχτηκε στο στήθος από το τέρας- Drago βρέθηκε στο νοσοκομείο για παραπάνω από μία εβδομάδα. Και ο Robert Tepper του είπε…

Δεν ξέρω αν ξέρεις ότι στο Rocky V (1990), το σενάριο ήθελε το Rocky να αποδημεί εις Κύριον. Η εταιρεία παραγωγής, όμως, πάτησε πόδι την τελευταία στιγμή γιατί θεωρήθηκε πως εικονικοί χαρακτήρες σαν το Rocky δεν πεθαίνουν. Τι να πει και ο Ned Stark δηλαδή! Τώρα… Δεν ήθελα να κριτικάρω τούτες τις ταινίες, γιατί βρισκόμαστε εδώ για fun facts και trivia στο ευρύτερο κλίμα συγκίνησης και νοσταλγίας για το Rocky που θα χαρίσει στο Stallone ένα ωραιότατο χρυσό αγαλματίδιο όπως φαίνεται. Αλλά, οφείλω να αναμεταδώσω πως σε μία συνέντευξη όταν ζήτησαν από το Stallone να βαθμολογήσει τα Rocky, στο Rocky V έβαλε ένα ωραιότατο μηδέν. You can’t stop the fire όμως Sylvester!!!

Mε τον Stallone ξανά στη σκηνοθεσία το Rocky Balboa (2006), τελευταίο sequel με κεντρικό πρόσωπο το Rocky, τα πήγε εμφανώς καλύτερα από το Rocky V. Ίσως να έπαιξαν ρόλο και τα 16 χρόνια που μεσολάβησαν. Ήξερες πως ο Stallone ήθελε οπωσδήποτε να κάνει αυτήν την ταινία και να είναι η τελευταία της σειράς γιατί ήταν τρομερά απογοητευμένος από την προηγούμενη; Επίσης για να καταλάβεις πόσο προσεκτικός ήταν ο Sylvester με αυτήν την ταινία, επειδή σιχαινόταν την εικόνα από τις ψεύτικες, πλαστικές πλάκες του τάφου της Adrian (οουυυυπς spoiler sorry!!!), αγόρασε μία πραγματική ταφόπλακα την οποία και πλήρωσε από την τσέπη του με τρία ωραιότατα χιλιάρικα και η οποία βρίσκεται μέχρι και σήμερα στο νεκροταφείο της Φιλαδέλφεια. Θα κλείσουμε μουσικά με τον ίδιο τρόπο που κλείνει η ταινία… Bill Conti και το εικονικό, εκπαιδευτικό πια Gonna Fly Now

ΆΝΤΑ ΛΕΙΒΑΔΑ
Μεταπτυχιακή φοιτητρια στις αγγλοφωνες λογοτεχνίες με αδυναμία σε οτιδήποτε αμερικάνικο. Χόμπι της το cinema και το daydreaming… Αγαπημένη ταινία το Pulp Fiction. Αγαπημένη ταινία στην πραγματικότητα, το Breakfast at Tiffany’s. Εύχεται να κατασκηνώσει κάποτε έξω από το Kodak Theater. Ενθουσιάζεται με μια καλή ταινία του Tarantino αλλά και με ένα juicy χολιγουντιανό κουτσομπολιό. Είναι trivia freak!!!