ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IN FOCUS

Αντίστροφη μέτρηση για το εικονικό επί σκηνής reunion των ABBA

Μπορεί οι πολυάριθμοι οπαδοί των ABBA, του σουηδικού συγκροτήματος που μεσουράνησε τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, να περιμένουν με αγωνία την επανένωση τους, ωστόσο το πιο πιθανό να απογοητευτούν. Σύμφωνα με το CNN Greece, το πολυαναμενόμενο reunion επί σκηνής θα γίνει μεν αλλά για τις ανάγκες της «συναυλίας» θα…

Μπορεί οι πολυάριθμοι οπαδοί των ABBA, του σουηδικού συγκροτήματος που μεσουράνησε τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, να περιμένουν με αγωνία την επανένωση τους, ωστόσο το πιο πιθανό να απογοητευτούν. Σύμφωνα με το CNN Greece, το πολυαναμενόμενο reunion επί σκηνής θα γίνει μεν αλλά για τις ανάγκες της «συναυλίας» θα επιστρατευτούν προηγμένες τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας όπως ψηφιακά ομοιώματα και ολογράμματα.

Αυτό τουλάχιστον ανέφερε ο Bjorn Ulvaeus, ένα από τα μέλη των ABBA, κατά την παρουσία του στο me convention, το συνέδριο καινοτομίας που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη με διοργανωτές τη Mercedes-Benz και τον αμερικανικό οργανισμό SXSW. Ερωτώμενος αν υπάρχει περίπτωση τα μέλη του σουηδικού συγκροτήματος να έχουν ταυτόχρονη φυσική παρουσία στη σκηνή, η απάντηση του κ. Ulvaeus ήταν ένα κατηγορηματικό «όχι». Από την άλλη, ο Σουηδός καλλιτέχνης ανέφερε ότι οι ΑΒΒΑ έχουν ένα νέο τραγούδι, το οποίο έχει ηχογραφηθεί και θα παρουσιαστεί στη συναυλία, για την οποία είπε ότι θα είναι περισσότερο ένα πολύ μεγάλο θέαμα, λόγω της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών. Σημειωτέον πως οι ψηφιακές αναπαραστάσεις των μελών των ΑΒΒΑ είναι βασισμένες στο πώς ήταν το 1979. Ο λόγος; Σύμφωνα με τον κ. Ulvaeus, επειδή οι δύο γυναίκες του συγκροτήματος (Agnetha Fältskog και Anni-Frid Lyngstad) θεώρησαν ότι τότε ήταν σε… καλύτερη κατάσταση!

Πέραν της επανένωσης, ο κ. Ulvaeus αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις αλλαγές που έχουν φέρει οι ψηφιακές τεχνολογίες στο χώρο της μουσικής. Άλλες είναι θετικές και άλλες αρνητικές. «Πριν το Spotify, η μουσική βιομηχανία πέθαινε» ήταν η ατάκα του αναφορικά σχετικά με τη δημοφιλή υπηρεσία streaming, η οποία έχει έδρα στη Σουηδία και η οποία έχει συμφωνίες με τις περισσότερες δισκογραφικές εταιρείες καταβάλλοντας πνευματικά δικαιώματα στους καλλιτέχνες με βάση τη συχνότητα αναπαραγωγής των τραγουδιών τους μέσα από αυτήν. Ο κ. Ulvaeus τάχθηκε υπέρ των πνευματικών δικαιωμάτων, θεωρώντας ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν οι καλλιτέχνες να συνεχίσουν να δημιουργούν και ζήτησε από την ΕΕ να παρέμβει για την προστασία τους.

Γενικότερα, ο Σουηδός καλλιτέχνης έδειχνε να πιστεύει αρκετά ότι η ψηφιακή επανάσταση έχει πολλά θετικά. Όσον αφορά τα αρνητικά, επικεντρώθηκε κυρίως στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες streaming έχουν ως αποτέλεσμα να έχει ουσιαστικά καταργηθεί η έννοια του άλμπουμ και ενός πιο ολοκληρωμένου έργου για τον καλλιτέχνη. Όπως επίσης έδειξε να αναπολεί την εποχή που υπήρχαν φυσικές συσκευασίες για τα άλμπουμ και αποτελούσαν μέρος της συνολικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν πάντως η απάντηση του σχετικά με το κατά πόσον η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να φθάσει σε σημείο να γράφει τραγούδια. «Είναι πιθανό να φθάσουμε στο σημείο που εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα γράφουν τραγούδια καλύτερα από έναν μέσο στιχουργό και συνθέτη. Όπως επίσης δεν είναι απίθανο να δούμε ένα άλμπουμ που να γίνεται μεγάλη επιτυχία και να έχει δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου από μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης!

H επερχόμενη εικονική κατά πως φαίνεται επανένωση των ABBA θα αποτελέσει ακόμα ένα κεφάλαιο στον αμφιλεγόμενο τρόπο με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες βρίσκουν εφαρμογή στις ζωντανές εμφανίσεις καλλιτενών, είτε αυτοί βρίσκονται εν ζωή είτε όχι.

Εδώ μπορείτε να θυμηθείτε όλα όσα είχε πει στη συνέντευξη του στο rockyourlife.gr ο Jeff Pezzuti για τη «νεκρανάσταση» του Ronnie James Dio και την περιοδεία του ολογράμματός του.

Latest from IN FOCUS

Go to Top