ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IN FOCUS/TOP STORIES

Αυτός ήταν ο Trevor Wilson που ενσάρκωσε τον Jeremy στο ομώνυμο clip των Pearl Jam

Ο άνθρωπος που έκλεισε την πόρτα στη show biz και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για χάρη του Ο.Η.Ε. Αν η ιστορία της μουσικής είναι γραμμένη σε ένα μεγάλο βιβλίο χωρισμένο σε δεκαετίες, τότε στη δεκαετία του 1990 υπάρχει ένα τεράστιο κεφάλαιο που λέγεται grunge. Οι σελίδες του κεφαλαίου αυτού…

Ο άνθρωπος που έκλεισε την πόρτα στη show biz και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για χάρη του Ο.Η.Ε.

Αν η ιστορία της μουσικής είναι γραμμένη σε ένα μεγάλο βιβλίο χωρισμένο σε δεκαετίες, τότε στη δεκαετία του 1990 υπάρχει ένα τεράστιο κεφάλαιο που λέγεται grunge. Οι σελίδες του κεφαλαίου αυτού εκτός από τους Nirvana, τους Alice In Chains, τους Stone Temple Pilots, τους Soundgarden, τους Pearl Jam και άλλους, θα εξιστορούσαν τη στιγμή που ο Kurt Cobain εμφανίζεται στη σκηνή με αναπηρικό καροτσάκι και τραγουδάει με ξανθιά περούκα, θα περιέγραφαν τις θρυλικές βουτιές του Eddie Vedder στο κοινό, θα ανέφεραν τα καρό πουκάμισα, τα σκισμένα και ξεχειλωμένα πουλόβερ, το Seattle, εκείνο το γυμνό μωρό στο εξώφυλλο του κλασικού πλέον «Nevermind» και φυσικά… εκείνον τον πιτσιρικά που παίζει στο video clip του «Jeremy».

Πίσω στα 90s, την εποχή που το MTV ήταν ακόμα μουσικό κανάλι και όχι ένα κανάλι για reality shows, ο star της εποχής ήταν ο Jeremy. Ο πραγματικός Jeremy ήταν ένας 16χρονος Τεξανός, ο οποίος τίναξε τα μυαλά του στον αέρα, μπροστά μάλιστα στους συμμαθητές του.

Η τραγική αυτή ιστορία, ενέπνευσε τους πρωτοεμφανιζόμενους τότε Pearl Jam, οι οποίοι έγραψαν το ομώνυμο τραγούδι. Και όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, μια τόσο δυνατή συναισθηματικά ιστορία θα έπρεπε να συνοδεύεται από ένα εξίσου δυνατό video clip.

Αρχικά προσφέρθηκε ο φωτογράφος Chris Cuffaro, ο οποίος αναγκάστηκε να χρηματοδοτήσει μόνος του το όλο εγχείρημα, μετά την άρνηση των ανθρώπων της Epic Records, οι οποίοι προφανώς και δεν πήραν «μυρωδιά» τι είχε συμβεί. Τουλάχιστον οι φωστήρες της εταιρίας αποφάσισαν ότι το κομμάτι θα έπρεπε να βγει ως single, αναθέτοντας στον σκηνοθέτη Mark Pellington να οπτικοποιήσει την ιστορία. Ο Pellington αναφέρει ότι οι auditions για τον πρωταγωνιστή του φαινόταν σαν ένας εφιάλτης, αφού έπρεπε να βρει τον κατάλληλο ανάμεσα σε πάρα πολλούς εφήβους, οι περισσότεροι από τους οποίους κατακυριεύονται από τις ορμόνες τους σε αυτή την ηλικία. Για καλή του τύχη στην αίθουσα αναμονής βρισκόταν και ο δωδεκάχρονος Trevor Wilson, ο οποίος διάβασε για την audition σε μια αγγελία του Billboard.

Ο Wilson την ημέρα εκείνη ήταν άρρωστος, και όπως εξομολογήθηκε ο πατέρας του, ο οποίος τον συνόδευε, του τσιμπούσε επίτηδες συνεχώς το πόδι κατά τη διάρκεια της αναμονής, διότι ήθελε να τον βάλει στο πετσί του ρόλου. Η ενόχληση από το διαρκές τσίμπημα σε συνδυασμό με την ασθένεια τον έκαναν να φαίνεται εντελώς έξω από τα νερά του, ζαλισμένος και μπερδεμένος, κάτι που κέρδισε αμέσως τον σκηνοθέτη. Με την απόφαση του συμφώνησαν ομόφωνα και οι Pearl Jam, και ο Jeremy πήρε σάρκα και οστά στο πρόσωπο του νεαρού. Ο Pellington θυμάται ότι ο Wilson δεν τον δυσκόλεψε καθόλου στα γυρίσματα, ήταν άψογος επαγγελματίας, λες και δούλευε χρόνια μπροστά από τις κάμερες.

Όσοι έχουν δει το video σίγουρα θα θυμούνται τον οργισμένο μοναχικό έφηβο, ο οποίος κρύβεται στο δάσος μακριά από τους συμμαθητές του οι οποίοι γελάνε μαζί του, και τους γονείς του οι οποίοι φαίνονται να μην τον καταλαβαίνουν και τελικά μπαίνει στην τάξη, πετάει ένα μήλο στη δασκάλα του, και αμέσως μετά φαίνονται κηλίδες αίματος στα λευκά πουκάμισα των συμμαθητών του. Το αυθεντικό βίντεο δείχνει τον Wilson να βάζει ένα όπλο στο στόμα, αλλά το MTV αρνήθηκε να δείξει την επίμαχη σκηνή και προώθησε τη λογοκριμένη εκδοχή του, στην οποία αφήνεται να εννοηθεί η αυτοκτονία. Πολλοί ήταν επίσης και εκείνοι που θεώρησαν ότι το αίμα στα άσπρα πουκάμισα των μαθητών, ήταν επειδή ο Jeremy πυροβόλησε τους συμμαθητές του, αλλά ο Mark Pellington ξεκαθάρισε την κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από μια πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο του Colorado, το MTV και το Vh1 έπαιζαν πολύ πιο σπάνια το βίντεο κλιπ. Το «Jeremy» είναι το clip των Pearl Jam με τα περισσότερα views στο YouTube (περίπου 67 εκατομμύρια μέχρι τη στιγμή που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές), έχει κερδίσει βραβείο για το καλύτερο rock clip, και φέτος το καλοκαίρι συμπλήρωσε αισίως 25 χρόνια ζωής.

Για την επέτειο των 25 χρόνων το Billboard έψαξε να βρει τον πρωταγωνιστή, αλλά η έρευνα του είχε δυσάρεστο αποτέλεσμα καθώς αποδείχτηκε ότι ο Wilson πνίγηκε ένα χρόνο πριν στο Πόρτο Ρίκο. Παρόλη την επιτυχία του ο Wilson αρκέστηκε στα 15 λεπτά δημοσιότητας και δεν ακολούθησε καριέρα στη show biz όπως θα περίμεναν πολλοί. Αντί να τρέχει από audition σε audition αποφάσισε να σπουδάσει, να ταξιδέψει και κατέληξε να δουλεύει για τα Ηνωμένα Έθνη, μέχρι το τέλος της σύντομης ζωής του. Ήταν ένα άτομο το οποίο ενδιαφερόταν για τις τέχνες, την ιστορία και του άρεσε να γράφει ποιήματα.

Ο Eddie Vedder στο άκουσμα της δυσάρεστης είδησης του πνιγμού του Trevor δήλωσε πως οι Pearl Jam, σκέφτονται να τιμήσουν τον φίλο τους, ο οποίος έφυγε τόσο νέος, και ενώ σχεδίαζε τα επόμενα βήματα στη ζωή του.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Μένει στην Αθήνα τα τελευταία 14 χρόνια. Αγαπάει τα ξωτικά όλων των φυλών, τον Batman, τον Tarantino, τους Pink Floyd και τον Nick Cave. Στο Game of Thrones είναι με τους Stark και σίγουρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το θάνατο του Nedd Stark στον πρώτο κύκλο. Θα ήθελε να μένει στην άκρη μιας λίμνης σε ένα πέτρινο σπίτι στη Σκωτία.

Latest from IN FOCUS

Go to Top