ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 2

Ανήσυχη η Ευρώπη με τα αποτελέσματα των εκλογών στην Αυστρία

Ανοιχτό παράθυρο από τον Κουρτς για συνεργασία με την ακροδεξιά Ανησυχητικά χαρακτηρίζουν λίγο- πολύ τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στην Αυστρία πολιτικοί αναλυτές και εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά ζητήματα έντυπα. Σύμφωνα με το Politico, μετά από μία δεκαετία κεντρώας διακυβέρνησης λαμβάνει χώρα μία «τεκτονική στροφή» από τη διαφαινόμενη συνεργασία του πρώτου…

Ανοιχτό παράθυρο από τον Κουρτς για συνεργασία με την ακροδεξιά

Ανησυχητικά χαρακτηρίζουν λίγο- πολύ τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στην Αυστρία πολιτικοί αναλυτές και εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά ζητήματα έντυπα.

Σύμφωνα με το Politico, μετά από μία δεκαετία κεντρώας διακυβέρνησης λαμβάνει χώρα μία «τεκτονική στροφή» από τη διαφαινόμενη συνεργασία του πρώτου σε ψήφους Λαϊκού Κόμματος (31,7%) με το τρίτο σε ψήφους ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (26%).

Μία έντονα δεξιού προσανατολισμού κυβέρνηση στην Αυστρία έρχεται να προστεθεί στις δεξιές κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας και να συμπληρώσει την άνοδο της ακροδεξιάς στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο ενισχυμένης πίεσης στην ΕΕ για σκληρότερη γραμμή σε θέματα που σχετίζονται με το προσφυγικό- μεταναστευτικό και τη φύλαξη των συνόρων, αναφέρει το Politico το οποίο εκτιμά ότι οι σχέσεις Αυστρίας- ΕΕ θα δοκιμαστούν λόγω των θέσεων που θα εκφράσει ο νέος συνασπισμός.

Τις ανησυχίες αυτές συμμερίζεται και ο EUObserver μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες, και συγκεκριμένα ότι οι απόψεις της Αυστρίας σε σειρά ζητημάτων (ασφάλεια, προσφυγικό, κριτική κατά της ΕΕ) θα τείνουν περισσότερο προς αυτές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας και όχι της Γερμανίας ή της Γαλλίας. Ο Kουρτζ αναμένεται να αναδειχθεί σε «πονοκέφαλο» για τις Βρυξέλλες, καθώς στην προεκλογική του εκστρατεία είχε υποσχεθεί να μειώσει την «παράνομη μετανάστευση» στην Αυστρία «στο μηδέν», ενώ σταθερά πιστώνεται τη μείωση των προσφυγικών ροών με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, που δρομολόγησε ο ίδιος με τη βοήθεια του Ούγγρου Βικτόρ Ορμπάν. Η ιστοσελίδα υπενθυμίζει, τέλος, ότι ο Κουρτζ επέκρινε κατ΄ επανάληψη την καγκελάριο Mέρκελ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Στο ίδιο κλίμα τέλος και το euractiv.com με τον ενδεικτικό τίτλο «Η ΕΕ με κομμένη την ανάσα μετά τις αυστριακές εκλογές», το οποίο χαρακτηρίζει «εφιάλτη» ενδεχόμενη συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος με την ακροδεξιά.

Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια των δηλώσεων του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος και νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στην Αυστρία, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος τόνισε ότι θέλει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείει κανένα σενάριο συνεργασίας με άλλα κόμματα.

Ο ίδιος δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την καγκελαρία. «Αποδέχομαι αυτήν την ευθύνη με πολλή ταπεινότητα» είπε, μιλώντας στους υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν, ενώ η γενική γραμματέας του κόμματος, Ελιζαμπέτ Κέστινγκερ, διευκρίνισε ότι «θα σχηματίσουμε κυβέρνηση συνασπισμού για την επόμενη πενταετία με το κόμμα που θα μας επιτρέψει να επιφέρουμε τη μεγαλύτερη αλλαγή στη χώρα».

Όπως και ο Κουρτς, έτσι και οι ηγέτες των άλλων κομμάτων απέφυγαν να μιλήσουν για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ τους που μπορεί να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες. «Είναι πάρα πολύ νωρίς», είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων Χανς-Κρίστιαν Στράχε.

Οι επίσημες διαπραγματεύσεις δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από την Πέμπτη, αφού καταμετρηθούν οι επιστολές ψήφοι και ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των σημερινών εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έγκυρες ειδήσεις από όλο το φάσμα της rock και όχι μόνο μουσικής, την ώρα που συμβαίνουν, όταν συμβαίνουν σε συνεχή ροή από την συντακτική μας ομάδα.

Latest from ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 2

Go to Top