Ανοιχτή επιστολή Βρετανών μουσικών για το Brexit

R NEWS TEAM
Posted on Οκτώβριος 09, 2018, 8:00 πμ
15 secs

«Η Βρετανία έχει γίνει μια πολιτιστική φυλακή».

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια στις 29 Μαρτίου 2019, κάτι που δεν αφήνει ασυγκίνητους αρκετούς Βρετανούς μουσικούς οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Σε ανοιχτή επιστολή την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων και οι Nick Mason, Brian Eno, Roger Taylor, Johnny Marr, Sting, Jarvis Cocker και Damon Albarn, μεγάλα ονόματα της Βρετανικής pop και rock μουσικής ζητάν από την Πρωθυπουργό Theresa May να εστιάσει στα προβλήματα και τις συνέπειες αυτής της πράξης, τονίζοντας πως το Brexit θα απομονώσει την Μεγάλη Βρετανία.

Θυμίζουμε πως οι Βρετανοί progressive rock θρύλοι King Crimson ετοιμάζονται για μια μεγάλη επετειακή περιοδεία το 2019 με αφορμή τα 50 τους χρόνια, αφήνοντας όμως έξω την Ευρώπη εξαιτίας «γραφειοκρατικών και άλλων τυπικών διαδικασιών».

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή των Βρετανών μουσικών αναφέρει:

«Φανταστείτε την Βρετανία χωρίς την μουσική της. Εάν είναι δύσκολο για εμάς, τότε είναι απίστευτο για τον υπόλοιπο κόσμο. Εάν υπάρχει ένας κόσμος που η Βρετανία συνεχίζει να είναι πρώτη, αυτός είναι τα κύματα. Τα ραδιοφωνικά, τα διαδικτυακά, τα ηχητικά. Είμαστε εμείς, είναι η κουλτούρα μας.

Κυριαρχούμε στην αγορά και οι μπάντες, οι τραγουδιστές, οι μουσικοί, οι συνθέτες, οι παραγωγοί και οι ηχολήπτες μας δουλεύουν σε όλη την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Η Ευρώπη έρχεται σε εμάς. Γιατί; Επειδή είμαστε οι καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε. Κανείς δεν ξέρει γιατί, αλλά ο καθένας γνωρίζει πως είναι η πραγματικότητα. Οι ήχοι και οι στίχοι μας ταξιδεύουν παντού. Και αυτό είναι η Μεγάλη Βρετανία. Είμαστε ΕΜΕΙΣ! Μια παγκόσμια Μεγάλη Βρετανία.

Το Brexit όμως μας απειλεί, εμάς και αυτή την φωνή. Κάνουμε μεγάλο λάθος αν αγνοήσουμε και απομονώσουμε όλη αυτή την σοφία που βρίσκεται σε αυτό το «νησί». Γιατί αρπάζουμε την ευκαιρία από εμάς αλλά και από όσους πρόκειται να αναδειχθούν; Το Brexit θα επηρεάσει αρνητικά κάθε πτυχή της μουσικής βιομηχανίας. Τις πωλήσεις, τις περιοδείες, τα δικαιώματα. Το έχει ήδη κάνει. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η πτώση της Λίρας έχει σημάνει για εμάς αύξηση κόστους στον εξοπλισμό μας, για τα studios, τις περιοδείες και ό,τι άλλο χρειαζόμαστε για να βγούμε στον δρόμο. Όλα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε πως το ολοένα και συμπιεσμένο εισόδημα των νοικοκυριών σημαίνει λιγότερα έσοδα στα μουσικά clubs, τις πωλήσεις μουσικής, t-shirts, αναμνηστικών. Όλα αυτά κάνουν τη ζωή μας δυσκολότερη.

Ένα ποσοστό πνευματικών δικαιωμάτων που αγγίζει το 60% προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και πίσω στην πατρίδα, η αύξηση των τελωνειακών χρεώσεων σημαίνει πως οτιδήποτε μπαίνει στην χώρα, θα είναι ακριβότερο. Έχουμε βάλει τον εαυτό μας σε μια πολιτιστική φυλακή!

Πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο από τον πυρήνα της μουσικής, εκεί όπου γεννιούνται ιδέες και τα τείχη πέφτουν. Έτσι αποτρέπουμε τους τραγουδοποιούς μας και τους πολιτιστικούς μας πολεμιστές να βγουν στην Ευρώπη και να την κατακτήσουν πολιτιστικά.

Είναι μια τρέλα. Πρέπει να πάρουμε πίσω το μέλλον μας. Οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας κάνουμε την Ευρώπη την ήπειρο που θέλουμε. Όχι το μέρος που θα κυριαρχούν οι γραφειοκράτες και οι διεφθαρμένοι πολιτικοί. Θέλουμε μια Ευρώπη διαφορετική. Μια Ευρώπη συναρπαστική. Μια Ευρώπη rock n roll

Ας ταρακουνήσουμε την Ευρώπη και ας σώσουμε την μουσική, τους μουσικούς, τις δουλειές και τα τραγούδια μας. Ας σώσουμε την φωνή μας».

R NEWS TEAM
ROCK YOUR LIFE NEWS TEAM - THE ROCK DAILY POST