ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IN FOCUS

Από τον Iggy Pop στον Justin Bieber. Οι καλύτερες και οι χειρότερες κυκλοφορίες της Record Store Day

Τo rockyourlife.gr μελέτησε και τις 555 κυκλοφορίες της σημερινής Record Store Day και επιλέγει τις πιο ενδιαφέρουσες αλλά και τις πιο αδιάφορες περιπτώσεις. Μπορούμε να πούμε πολλά άσχημα πράγματα για την Record Store Day. Μπορούμε να πούμε ότι από αλλού ξεκίνησε και αλλού βρέθηκε. Μπορούμε να πούμε ότι πλέον στόχος…

Τo rockyourlife.gr μελέτησε και τις 555 κυκλοφορίες της σημερινής Record Store Day και επιλέγει τις πιο ενδιαφέρουσες αλλά και τις πιο αδιάφορες περιπτώσεις.

Μπορούμε να πούμε πολλά άσχημα πράγματα για την Record Store Day. Μπορούμε να πούμε ότι από αλλού ξεκίνησε και αλλού βρέθηκε. Μπορούμε να πούμε ότι πλέον στόχος είναι το πορτοφόλι των μουσικόφιλων και όχι η σωτηρία των μικρών ανεξάρτητων δισκάδικων. Μπορούμε να πούμε ότι η ημέρα είναι η χαρά του τμήματος marketing των δισκογραφικών εταιριών. Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι οι πιο ξύπνιοι σε λίγο καιρό θα θησαυρίσουν βγάζοντας στην αγορά τις «συλλεκτικές» κυκλοφορίες αυτής της ημέρας. Μπορούμε να πούμε ότι η Record Store Day έχει χάσει το νόημα της. Θα έχουμε δίκιο αν το κάνουμε.

Αλλά για λίγο μπορούμε να το αφήσουμε στην άκρη και να πούμε ότι ακόμα και με τα χίλια στραβά της παραμένει μια γιορτή όλων όσοι έχουν τη μουσική ως πρώτη προτεραιότητα. Και φυσικά μπορούμε να αγοράσουμε τους δίσκους που βγαίνουν για να γιορταστεί η ημέρα. Ποιους δίσκους όμως; Πως διαλέγεις ανάμεσα σε πάνω από 500 κυκλοφορίες; Η απάντηση είναι «εύκολα» αν ο αγαπημένος σου καλλιτέχνης ρίχνει κάτι στην αγορά λόγω της ημέρας ή αν υπάρχουν πολλές κυκλοφορίες από το αγαπημένο σου μουσικό είδος. Αν δεν ισχύει κάτι από τα παραπάνω το πράγμα δυσκολεύει και γι’ αυτό αποφασίσαμε να ξεδιαλύνουμε όσο γίνεται την κατάσταση επιλέγοντας τις πιο ενδιαφέρουσες και τις πλέον περιττές κυκλοφορίες της σημερινής ημέρας.

Το σκεπτικό για την κατάρτιση της λίστας είναι, μέσες άκρες, το εξής: προσπάθησα να μείνω όσο το δυνατόν πιο ουδέτερος και να αφήσω στην άκρη το προσωπικό γούστο μου. Με τον Justin Bieber φυσικά δεν γίνεται αυτό αλλά έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι αυτή την τόσο ιδιαίτερη και δαπανηρή ημέρα θα πρέπει να επιβραβευτούν οι κυκλοφορίες οι οποίες περιέχουν μουσική που δεν έχει δει ποτέ το φως της δημοσιότητας. Για μερικούς από αυτούς τους δίσκους θα διαβάσετε παρακάτω. Αντίθετα, ακόμα κι αν έχουν τεράστιο ενδιαφέρον, απορρίπτονται όλες οι νέες κυκλοφορίες που στρατηγικά εμφανίζονται σήμερα στα δισκοπωλεία για να εκμεταλλευτούν την κίνηση της ημέρας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο διπλός δίσκος των Xiu Xiu στον οποίο παίζουν τη μουσική από το Twin Peaks. Είναι ένα εξαιρετικό concept, αλλά πρόκειται απλά για τον καινούργιο τους δίσκο και όχι για μια Record Store Day κυκλοφορία.

Νομίζω, επίσης, ότι η ημέρα σηκώνει χορταστικά και καλοσχεδιασμένα box sets, ενώ δε σηκώνει με τίποτα επανακυκλοφορίες δίσκων που έχουν πουλήσει εκατομμύρια και μπορούν ήδη να βρεθούν με μεγάλη ευκολία και σε πολύ χαμηλές τιμές.

Τέλος, ωραίες είναι και οι επανακυκλοφορίες σε βινύλιο ξεχασμένων album του παρελθόντος, οι πρωτότυπες εκδόσεις των οποίων κοστίζουν σήμερα μια μικρή περιουσία. Υπάρχουν αρκετές τέτοιες και φέτος αλλά, το είπαμε και πιο πριν, είναι μουσική που έχουμε ξανακούσει. Με αυτά τα δεδομένα, οι δέκα κυκλοφορίες που ακολουθούν είναι οι επιλογές μου από τη φετινή Record Store Day. Κάτω από αυτές ακολουθούν άλλες δέκα στις οποίες δεν θα έριχνα δεύτερη ματιά.

ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ

The_Animals_We_Gotta_Get_Out_Of_This_Place_200
The Animals – We Gotta Get Out Of This Place (The Animals Radio & TV Sessions 1965) (LP) (Rhythm And Blues)
Το 1965 ήταν η χρονιά στην οποία οι Animals έγιναν μεγάλοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και, κατά συνέπεια, έκαναν πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις. Τα 14 τραγούδια που περιλαμβάνονται σε αυτό το δίσκο ήταν μέχρι σήμερα ακυκλοφόρητα.

 

Bill_Evans_Some_Other_Time_200Bill Evans – Some Other Time: The Lost Session From The Black Forest (2LP) (Resonance Records)
Το υλικό του δίσκου ανακαλύφθηκε πρόσφατα και αποτελεί θησαυρό για τους οπαδούς της jazz αφού είναι μόλις η δεύτερη επίσημη κυκλοφορία στην οποία ο θρυλικός πιανίστας παίζει με τον μπασίστα Eddie Gomez και τον drummer Jack DeJohnette. Αυτή η έκδοση περιλαμβάνει επεξηγηματικά κείμενα των ιστορικών της jazz Mark Myers και Friedhelm Schulz, συνεντεύξεις του Gomez και του DeJohnette και πλήθος ανέκδοτων φωτογραφιών.

Giant_Sand_The_Sun_Set_Volume1_200Giant Sand – The Sun Set Volume 1 (8LP) (Fire America)
Μετά από περισσότερα από 30 χρόνια καριέρας οι Giant Sand μας αποχαιρετούν. Τους τίτλους τέλους θα τους ρίξουν με την επανακυκλοφορία σε τρία box sets όλων των δίσκων τους, με το πρώτο να κάνει την εμφάνιση του στη φετινή Record Store Day. Η ιδιαιτερότητα αυτών των κυκλοφοριών είναι ότι αποτελούν κυριολεκτικά το A – Z των Giant Sand καθώς η δισκογραφία τους παρουσιάζεται με αλφαβητική σειρά. Στο Volume 1 θα βρείτε τους δίσκους από το B έως το G.

Iggy_And_The_Stooges_Metallicko_200Iggy And The Stooges – Metallic K.O. (LP) (Jungle)
Η ερώτηση είναι προφανής. Τι το ιδιαίτερο έχει άλλη μια επανέκδοση του πιο πετυχημένου εμπορικά δίσκου των Stooges; Η απάντηση, τουλάχιστον όπως ισχυρίζεται η Jungle Records, είναι ότι τώρα θα μας δοθεί η ευκαιρία να τον ακούσουμε σωστά για πρώτη φορά. Και αυτό επειδή κατά τη διάρκεια του remastering που έγινε πριν από μερικά χρόνια αποκαλύφθηκε ότι οι πρωτότυπες ηχογραφήσεις είχαν λάθος ταχύτητα. Το πρόβλημα αυτό αποκαταστάθηκε και το χαοτικό live των Stooges παρουσιάζεται για πρώτη φορά όπως έπρεπε να είχε ηχογραφηθεί.

Lush_Origami_200Lush – Origami (5LP) (4AD)
Αυτό το εξαιρετικής αισθητικής box set σηματοδοτεί και την επαναδραστηριοποίηση των Lush μετά από 20 χρόνια. Περιέχει σε πέντε βινύλια διαφορετικού χρώματος όλα τα albums τους, ενώ ως έξτρα υπάρχουν και οι κωδικοί για να κατεβάσετε δέκα home demos που εμφανίζονται για πρώτη φορά.

 

 

Nosferatu_OST_200OST – Nosferatu (7″) (Music On Vinyl)
Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτότυπης μουσικής που έγραψε το 1922 ο Hans Erdmann για το αριστούργημα του F.W. Murnau έχει χαθεί. Η πιο γνωστή απόπειρα επανασύνθεσης της μουσικής της ταινίας έγινε από τον συνθέτη James Bernard, ο οποίος έχει γράψει πολλά soundtracks για ταινίες της Hammer. Το δικό του score έπαιξε το 1977 η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας και η συγκεκριμένη ηχογράφηση παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε αυτό το 7″.

 

Alan_Parker_One_Summer_200Alan Parker – One Summer (7″) (Finders Keepers)
Το One Summer ήταν μια μίνι σειρά με ήρωες δύο προβληματικούς έφηβους από το Λίβερπουλ που αποφασίζουν να περάσουν το καλοκαίρι στην Ουαλία. Η σειρά προβλήθηκε από το BBC4 το 1983 και στη συνέχεια πέρασε στο περιθώριο της τηλεοπτικής ιστορίας. Η μουσική της δεν είχε κυκλοφορήσει επίσημα μέχρι σήμερα και είναι κρίμα γιατί ο Alan Parker -ο αφανής session κιθαρίστας που έπαιξε σε δίσκους όπως το «Histoire De Melody Nelson» του Serge Gainsbourg, το «Diamond Dogs» του David Bowie και το «The Kick Inside» της Kate Bush – έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον ψυχεδελικό θέμα το οποίο είναι πιστό στο πνιγηρό post-punk κλίμα του Αγγλικού βορρά.

Primal_Scream_Mantra_For_A_State_Of_Mind_200Primal Scream – Mantra For A State Of Mind (12″) (First International)
Τουλάχιστον οι Primal Scream είναι από αυτούς που μπαίνουν στον κόπο να ηχογραφήσουν καινούργιο υλικό αποκλειστικά για την Record Store Day. Το ότι στην πρώτη πλευρά επιλέγουν να διασκευάσουν το single των S’ Express το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον επειδή κατά μια έννοια αποτίουν φόρο τιμής στην εποχή του «Screamadelica». Στη διασκευή του «Mantra For A State Of Mind» συμμετέχει η τραγουδίστρια των S’ Express Naomi Osbourne και ο Jason Pierce των Spiritualized.

 

Allen_Toussaint_Live_In_Philly_200Allen Toussaint – Live In Philadelphia (LP) (Rhino)
Η τεράστια μορφή του R&B της Νέας Ορλεάνης μας άφησε πριν από μερικούς μήνες και η Rhino τιμά τη μνήμη του με την κυκλοφορία αυτού του δίσκου, ο οποίος ηχογραφήθηκε το 1975 ζωντανά στη Φιλαδέλφεια και περιέχει υλικό που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

 

 

 

Various_Dont_Think_Ive_Forgotten_200Various Artists – Don’t Think I’ve Forgotten: Cambodia’s Lost Rock n Roll (2LP) (Dust To Digital)
Ιστορικό ντοκουμέντο που ρίχνει φως στη rock σκηνή μιας χώρας η οποία υπέφερε τα πάνδεινα από ένα τυραννικό καθεστώς. Τα τραγούδια αυτά, τα οποία αποτελούν το soundtrack του ντοκιμαντέρ που γύρισε ο John Pirozzi, ακούγονται για πρώτη φορά στη Δύση.

 

 

ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΑ

Mystery_Side_By_Side_200Άγνωστοι καλλιτέχνες- Side By Side (7”) (Rhino)
Ακριβώς αυτό, η Rhino βγάζει ένα single το περιεχόμενο του οποίου είναι μυστικό. Το σίγουρο είναι ότι στην μια πλευρά έχει ένα πασίγνωστο τραγούδι στην original εκτέλεση ενώ το b-side είναι μια διασκευή του. Είναι ένα ενδιαφέρον κόλπο του marketing αλλά γουρούνι στο σακί δεν παίρνουμε. Στη φετινή Record Store Day, η Rhino έχει και άλλα Side By Side singles που ευτυχώς γνωρίζουμε το περιεχόμενο τους. Πρόκειται για το «I Started A Joke» των Bee Gees με b-side τη διασκευή των Faith No More, το «Born Under A Bad Sign» του Albert King με b-side τη διασκευή των Paul Butterfield Blues Band, το «This Must Be The Place (Naive Melody)» των Talking Heads με b-side τη διασκευή των Echosmith και το «Werewolves Of London» του Warren Zevon με b-side τη διασκευή των Flamin’ Groovies. Αντίθετα, το «Truck Drivin’ Man» δεν κυκλοφορεί με την original εκτέλεση του Terry Fell αλλά με δύο διασκευές από τον Willie Nelson και τους Uncle Tupelo.

Justin_Bieber_Purpose_200Justin Bieber – Purpose (LP Picture Disc) (Virgin)
Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι όσοι στηρίζουν τη Record Store Day δεν έχουν στο μυαλό τους τον Justin Bieber και τον καινούργιο του δίσκο σε picture disc. Ίσως αυτή είναι η κυκλοφορία που μας λέει ότι ο θεσμός γιγαντώνεται περισσότερο από όσο πρέπει και ξεφεύγει από τον αρχικό σκοπό του.

Europe_The_Final_Countdown_200Europe – The Final Countdown 30th Anniversary Edition (12″) (UDR)
Δεν ξέρω αν 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία του υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που θέλει να το έχει στη δισκοθήκη του και δυσκολεύεται να το βρει. Η αγορά είναι γεμάτη από φθηνά αντίτυπα και δε νομίζω ότι το καινούργιο remix είναι σοβαρό δέλεαρ για την αγορά του.

 

 

 

Hooverphonic_The_Magnificent_Tree_200Hooverphonic – The Magnificent Tree (LP) (Music On Vinyl)
Και για αυτή την κυκλοφορία ισχύει ότι μοιάζει απολύτως περιττή. Το τρίτο album των Hooverphonic πούλησε πολύ συμπαθητικά όταν κυκλοφόρησε και δεν είναι δυσεύρετο. Δεν υπάρχει ούτε καν η δικαιολογία ότι είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε σε βινύλιο.

 

 

 

Hozier_Take_Me_To_Church_200Hozier – Take Me To Church (12”) (Island)
Το μόνο λογικό επιχείρημα για την κυκλοφορία αυτού του δωδεκάιντσου είναι ότι ως single το «Take Me To Church» κάνει την πρώτη εμφάνιση του σε βινύλιο. Φυσικά αυτό δεν είναι αρκετό για ένα τραγούδι με το οποίο έχουμε βομβαρδιστεί ανελέητα τα τελευταία δύο χρόνια.

 

 

 

Christopher_Lee_Charlemagne_200Christopher Lee – Charlemagne: By The Sword And The Cross (2LP) (Charlemagne) Εντάξει, ξέρουμε ότι ο Christopher Lee υπήρξε τεράστιος ηθοποιός. Πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι, ακόμα και αν το έκανε με όλη του την καρδιά, το πάρε δώσε με το power metal ήταν το ναδίρ της μεγάλης καριέρας του. Η μόνη δικαιολογία για την επανακυκλοφορία αυτών των δίσκων είναι ότι η φετινή είναι η πρώτη Record Store Day μετά το θάνατο του.

 

 

Marilyn_Manson_Antichrist_200Marilyn Manson – Antichrist Superstar (MC) (UMC)
Ο δίσκος έχει πουλήσει 7 εκατομμύρια αντίτυπα συνεπώς δεν είναι καθόλου δυσεύρετος. Αν κυκλοφορούσε σε βινύλιο η ύπαρξη του ίσως θα ήταν δικαιολογημένη αλλά το «Antichrist Superstar» θα κάνει την εμφάνιση του σε κασέτα. Και είναι βέβαιο ότι οι έφηβοι που άκουγαν Marilyn Manson στα τέλη των 90s και στην αρχή των 00s μάλλον δεν ξέρουν καν πως δουλεύει ένα κασετόφωνο.

 

 

Mungo_Jerry_In_The_Summertime_200Mungo Jerry – In The Summertime (7″) (Sanctuary)
Το παγκόσμιο mega hit των Mungo Jerry από τα early 70s κυκλοφορεί ξανά σε 500 αντίτυπα τα οποία θα προστεθούν στα μερικά εκατομμύρια που ήδη υπάρχουν σε σπίτια και σε καταστήματα μεταχειρισμένων δίσκων.

 

 

 

Ocean_Colour_Scene_Moseley_Shoals_200Ocean Colour Scene – Moseley Shoals (2LP) (UMC)
Το Moseley Shoals είναι άλλος ένας πολύ συμπαθητικός δίσκος που έχει ήδη αγοραστεί από όσους θέλουν να τον έχουν στη συλλογή τους. Η επανακυκλοφορία του απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν φετίχ με τα κόκκινα βινύλια.

 

 

 

Status_Quo_Rockin_All_Over_The_World_200Status Quo-Rockin’ All Over The World (2LP) (UMC)
Δεν είναι ο καλύτερος δίσκος των Status Quo και δεν λείπει σχεδόν ποτέ από τα δισκοπωλεία. Ούτε ο φανατικότερος οπαδός τους δεν θα πλήρωνε ξανά για να ακούσει την καινούργια μίξη που έγινε από τον John Eden. Και, μεταξύ μας, τι καινούργια μίξη να κάνεις στους Status Quo;

 

 

 

 

Ο Στέλιος Βογιατζάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε δημοσιογραφία έχοντας σκοπό να περάσει τη ζωή του γράφοντας για μουσική. Στα επόμενα 20 χρόνια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι συντάκτης στο Έθνος, έγραψε για τα πάντα αλλά ποτέ για μουσική. Του αρέσουν οι Grand Magus αλλά και οι Take That, ο HP Lovecraft αλλά και η JK Rowling, Επίσης, δεν κουράζεται να κάνει χιλιάδες περιττά πράγματα στο Internet.

Latest from IN FOCUS

Go to Top