Αποχώρησαν οι Φιλελεύθεροι από τις συνομιλίες στη Γερμανία

R NEWS TEAM
Posted on Νοέμβριος 20, 2017, 7:20 πμ
4 secs

Πτώση του ευρώ λόγω της πολιτικής κρίσης.

Τις αγεφύρωτες διαφορές με τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν στις διερευνητικές συνομιλίες για να σχηματιστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός «Τζαμάικα» επικαλέστηκε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, αποχωρώντας από τις μαραθώνιες συνομιλίες.

Ο Λίντνερ τόνισε ότι «είναι προτιμότερο να μην κυβερνήσουμε από το να κυβερνήσουμε λάθος».

Διευκρίνισε επίσης ότι δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί κοινή βάση σε πνεύμα εμπιστοσύνης για το σχηματισμό βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα εγγυάται τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Τα τέσσερα κόμματα δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινή ιδέα και σε βάση εμπιστοσύνης, συνέχισε, ενώ σημείωσε ότι δεν κατηγορεί κανέναν επειδή θέλει να μείνει πιστός στις αρχές του, αλλά και το FDP εννοεί να μείνει πιστό στις δικές του αρχές.

«Σήμερα δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος, αντιθέτως είχαμε οπισθοδρομήσεις, καθώς αμφισβητήθηκαν οι προσδοκώμενοι συμβιβασμοί», συμπλήρωσε ο αρχηγός του FDP.

Παρότι η διορία είχε εκπνεύσει από τις 19.00 της Κυριακής, οι συζητήσεις των κομμάτων φάνηκε ότι συνεχίζονται στην προσπάθεια να εξευρεθεί λύση που θα γεφύρωνε τις διαφορές τους.

Η πολιτική για το κλίμα και το ζήτημα της μετανάστευσης αποτελούσαν, έως αργά την Κυριακή το βράδυ, τα βασικά εμπόδια στις διαπραγματεύσεις των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού «Τζαμάικα», οι οποίες συνεχίζονταν για περισσότερες από 11 ώρες από την έναρξή τους το πρωί της Κυριακής.

Ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Μπουφιέ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, παρά τις δυσκολίες, υπάρχουν ευκαιρίες συνεννόησης, δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να συνεχιστούν ως τις πρωινές ώρες.

«Είμαι ακόμη της άποψης ότι μπορεί να γίνει. Αλλά βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Το θέμα είναι αν θέλουμε να καταλήξουμε σε κάτι βιώσιμο, το οποίο θα μας αντιπροσωπεύει όλους, αλλά θα πρέπει όλοι να κάνουν συμβιβασμούς», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ακόμη διαφορές, αλλά αξίζει τον κόπο να μπούμε σε διαπραγματεύσεις», καταλήγοντας ότι η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει ως το πρωί.

Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου τα τρία κόμματα, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και οι Πράσινοι, αναγκάστηκαν να επιδιώξουν τον σχηματισμό του λεγόμενου συνασπισμού «Τζαμάικα», που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στο παρελθόν σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Μια αποτυχία τους να θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη χειρότερη πολιτική κρίση στη Γερμανία εδώ και δεκαετίες, δεδομένου ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν ήδη διαμηνύσει ότι δεν προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση αλλά θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση.

Οι άλλες επιλογές θα ήταν η προκήρυξη νέων εκλογών ή ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

Η αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεξαγωγή νέων εκλογών, κάτι που τα κόμματα θέλουν οπωσδήποτε να αποφύγουν, καθώς φοβούνται ότι θα είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η οποία εισήλθε στο κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

R NEWS TEAM
ROCK YOUR LIFE NEWS TEAM - THE ROCK DAILY POST