ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ CULTURE

Η αποθέωση της εξέλιξης ορίζεται πλέον από το νέο μουσικό αποτύπωμα των VIC

Οι VIC σε 65 λεπτά κατάφεραν να αλλάξουν τον rock μουσικό χάρτη της Ελλάδας. Το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου έτυχε να ακούσω σε πραγματικό χρόνο την πρεμιέρα του δεύτερου album των Villagers Of Ioannina City, «Age Of Aquarius», στο YouTube, και οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα…

Οι VIC σε 65 λεπτά κατάφεραν να αλλάξουν τον rock μουσικό χάρτη της Ελλάδας.


Το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου έτυχε να ακούσω σε πραγματικό χρόνο την πρεμιέρα του δεύτερου album των Villagers Of Ioannina City, «Age Of Aquarius», στο YouTube, και οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Τα σχόλια των online ακροατών την ώρα που ξεδιπλωνόταν μπροστά τους η ιστορία του δεύτερου album της μπάντας ήταν πραγματικά απολαυστικά και θα μπορούσαν να αποτελούν από μόνα τους ξεχωριστό κείμενο, για το πώς εμείς -οι fans- αντιλαμβανόμαστε τις μουσικές και τα συγκροτήματα που αγαπάμε.

Αν ωστόσο εδώ περιμένεις να διαβάσεις μια κριτική για το «Age Of Aquarius» σε προειδοποιώ… σταμάτα τώρα. Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που θα κάνουν την συγκεκριμένη «δουλειά» και θα την κάνουν καλά. Προσωπικά θεωρώ πως από την στιγμή που ο δίσκος είναι online δεν χρειάζεσαι την γνώμη μου, παρά μόνο να εμπιστευτείς το γούστο και τις μουσικές και καλλιτεχνικές προσλαμβάνουσες σου.

Δεν είναι μυστικό πως αρκετοί από εμάς που ακολουθούμε το συγκρότημα από τα Γιάννενα από τα πρώτα χρόνια της πορεία του μέχρι και την κυκλοφορία του εξαιρετικού «Riza», φτάσαμε σταδιακά να νιώθουμε «ξένο σώμα» στα live τους. Δεν ήταν λίγες οι φορές που στις τελευταίες συναυλίες που έτυχε να παρακολουθήσω, το rock στοιχείο έμοιαζε σιγά-σιγά να περνά σε δεύτερο πλάνο, με όλο αυτό το ζωντανό πανηγύρι που στηνόταν κάθε φορά επί σκηνής να ανεβάζει μεν την αδρεναλίνη και το κέφι στα ύψη, αλλά να χάνει σε μουσική και καλλιτεχνική υπόσταση. Το γεγονός μάλιστα ότι όλο και πιο σπάνια ακούγαμε ζωντανά παλιά κομμάτια όπως το «Age Of Aquarius» (τραγούδι που παιζόταν ζωντανά ήδη από τις αρχές της δεκαετίας), έκανε το rock κοινό να αναρωτιέται αν το τρένο είχε χαθεί.

Για να μην παρεξηγηθώ, το «Riza» μου άρεσε και μάλιστα πολύ. Οι VIC έκαναν κάτι εντελώς πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα (στο εξωτερικό ανάλογες μπάντες σημειώνουν πωλήσεις εκατομμυρίων) και απογείωσαν τόσο το αισθητικό αποτέλεσμα όσο και την δημοτικότητα τους. Έχω γνωρίσει ανθρώπους που μέχρι να δουν ζωντανά τους VIC δεν είχαν πάει σε συναυλία με ηλεκτρικές κιθάρες και ενισχυτές και έφτασαν να κοπανιούνται με το «Ti Kako». Από τότε όμως πέρασαν πέντε χρόνια. Πάει αυτό, μας τελείωσε. Ειλικρινά αγανάκτησα διαβάζοντας σχόλια ορισμένων fans που άκουγαν σε πραγματικό χρόνο την πρεμιέρα του δίσκου. Δηλαδή περιμένατε από μια μπάντα που από την αρχή της καριέρας της πήρε ένα τεράστιο καλλιτεχνικό ρίσκο, δημιούργησε lovers και haters, να παραμείνει για μια ζωή το συγκρότημα που θα σας διασκεδάζει διασκευάζοντας Ηπειρώτικα τραγούδια μόνο και μόνο για να χτυπιέστε και να τα κάνετε όλα πουτάνα όποτε τους βλέπετε ζωντανά; Ε λοιπόν όχι, αυτό με το «Age Of Aquarius» ελπίζω πως τελειώνει.

Οι Villagers Of Ioannina City απεδείχθησαν εντελώς κυνικοί. Αφού πρώτα πήραν τα λεφτά μας (κάντε μια βόλτα στο διαδίκτυο να δείτε πόσο πωλείται η πρώτη έκδοση του «Riza»), αφού μας «γλέντησαν» συναυλιακά όσο δεν πάει, αποφάσισαν να κάνουν το επόμενο βήμα. Ένα μουσικό όραμα που χτιζόταν παράλληλα με τα πανηγύρια, τα ντέφια, τα νταούλια και τους Ηπειρώτικους χορούς που ακούγαμε στα live τους. Το αισιόδοξο είναι πως αυτό το όραμα μοιάζει να αποτελεί ήδη πυξίδα για το δισκογραφικό τους μέλλον. Αλλά αυτή είναι συζήτηση που μπορεί να περιμένει για την ώρα.

Στο σήμερα, το «Age Of Aquarius» είναι η εκδίκηση του rock κοινού που ένιωθε πλέον μειοψηφία στα shows των Villagers Of Ioannina City. Είναι η αποθέωση της εξέλιξης και της δημιουργίας για μια μπάντα που για δεύτερη φορά σε ισάριθμα albums ρισκάρει και πραγματοποιεί ένα βήμα που το αποτύπωμα του θα συζητάμε για χρόνια. Ναι, ο δίσκος δεν έχει πλέον τα «κλαρίνα» που μπορεί να περίμενες και να ήθελες, αλλά το ethnic/folk στοιχείο είναι εδώ πιο ώριμο και μπολιασμένο σε αυτό το psych/prog concept album που κάνει το «Riza» να ακούγεται εξαιρετικά φτωχό μπροστά του. Ναι, ο ελληνικός στίχος απουσιάζει, αλλά πίστεψε με, το «Age Of Aquarius» μιλάει την παγκόσμια γλώσσα της τέχνης και αυτή είναι ακόμα πιο δυνατή.

Είναι βέβαιο πως το αστρόπλοιο θα εγκαταλειφθεί από αρκετούς μουσικούς λαθρεπιβάτες που αντιλαμβάνονται την μουσική των VIC μόνο ως «τσίπουρο, χασίσι και επιστροφή στην φύση». Είναι όμως εξίσου βέβαιο πως αρκετοί νέοι θα πάρουν την θέση τους με πρόθεση να παραμείνουν πιστοί. Και νομίζω πως κατά βάθος και οι VIC αυτούς θέλουν συνεπιβάτες τους.

Brothers and sisters fullness of time has come… This IS the Age of Aquarius!

Κολλημένος με τις λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύει πως κάνουν τη διαφορά, ο Νικόλας ξεκίνησε το 2009 με το rockyourlife.gr να ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με τις αγαπημένες του μουσικές, προσπαθώντας να πείσει ότι το rock είναι καλύτερο στις πιο απλές μορφές του.

Latest from CULTURE

Go to Top