ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ WEEKEND JOURNAL

Αυτό είναι το μοναδικό club στην Ευρώπη που γίνονται ακόμα συναυλίες

Στο Plan B του Malmö της Σουηδίας δεν καταλαβαίνουν από κορωνοϊό και lockdown. Τι και αν ολόκληρη η Ευρώπη και σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος βρίσκονται εν μέσω πανδημίας; Τι και αν όλοι συναυλιακοί χώροι, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα καταστήματα παραμένουν κλειστά; Όλα αυτά ισχύουν παντού, εκτός από το…

Στο Plan B του Malmö της Σουηδίας δεν καταλαβαίνουν από κορωνοϊό και lockdown.

Τι και αν ολόκληρη η Ευρώπη και σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος βρίσκονται εν μέσω πανδημίας; Τι και αν όλοι συναυλιακοί χώροι, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα καταστήματα παραμένουν κλειστά; Όλα αυτά ισχύουν παντού, εκτός από το Malmö της Σουηδίας, εκεί όπου ένα μικρό venue συνεχίζει να διοργανώνει shows! Αυτή είναι η ιστορία του Plan B, του μοναδικού club στην Ευρώπη που αντιστέκεται στα περιοριστικά μέτρα.

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες ημέρες όταν ο Zeke Emanuel, ειδικός σε θέματα υγείας και διευθυντής σε τμήμα υγείας του Πανεπιστημίου της Pennsylvania, δήλωνε ότι πολύ δύσκολα θα γίνουν ξανά συναυλίες και λοιπά πολιτιστικά δρώμενα, πριν από το φθινόπωρο του 2021.

Για να είμαι ακριβής, οι ιδιοκτήτες του Plan B απλώς εκμεταλλεύονται την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την πανδημία η Σουηδία. Η κυβέρνηση της Σκανδιναβικής χώρας επέλεξε να ακολουθήσει το δικό της μοντέλο στην αντιμετώπιση του COVID-19, συμβουλεύοντας τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι όταν είναι δυνατόν και να αποφεύγουν πολυσύχναστες περιοχές, όπως μπαρ και εστιατόρια. Σε αντίθεση ωστόσο με τις υπόλοιπες χώρες αρνήθηκε να πάρει αυστηρά μέτρα προστασίας για την μείωση της εξάπλωσης του ιού στον πληθυσμό.

Αυτή την κατάσταση «εκμεταλλεύεται» και το Plan B, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα να διοργανώνει μικρά shows.

Το club είχε κλείσει στα μέσα Μαρτίου μαζί με αρκετά ακόμα καταστήματα, όμως στις 7 Απριλίου άνοιξε ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί το shoegaze τρίο των Spunsugar. Αν και η χωρητικότητα του μαγαζιού είναι 350 άτομα, ο ιδιοκτήτης Carlo Emme και οι διοργανωτές επιτρέπουν την είσοδο σε μόλις 40 άτομα, ενώ στον χώρο μαζί με τον ηχολήπτη και το υπόλοιπο προσωπικό βρίσκονται συνολικά 50 άνθρωποι.

Οι Spunsugar ήταν στην σκηνή του Plan B για 45 λεπτά, με τον μπασίστα Felix Sjöström να χαρακτηρίζει το όλο σκηνικό σουρεαλιστικό: «Ακολουθούμε τους κανόνες της κυβέρνησης. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο».

Η τραγουδίστρια του συγκροτήματος Elin Ramstedt προσθέτει: «Ξέρουμε τι συμβαίνει, δεν αγνοούμε την πραγματικότητα. Όμως οι οδηγίες και οι νόμοι της σουηδικής κυβέρνησης δεν μας απαγορεύουν να βρισκόμαστε εδώ, οπότε θεωρώ πως όλα είναι καλά».

Χαρακτηριστικό της χαλαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι Σουηδοί είναι τα σχόλια κάποιων εκ των ανθρώπων που παρακολούθησαν ζωντανά επί σκηνής τους Spunsugar: «Είναι ευκαιρία να γνωριστούμε σε ένα ασφαλές περιβάλλον μεταξύ μας και να υποστηρίξουμε την μπάντα που αγαπάμε» είπε ένας, ενώ κάποιος άλλος πρόσθεσε: «Ο κόσμος έχει πάρει πολύ σοβαρά το θέμα του ιού. Όσοι είναι άρρωστοι ή έχουν κάποια συμπτώματα να μείνουν σπίτι τους. Αυτοί που δεν έχουν προβλήματα και είναι υγιείς, μπορούν να κυκλοφορούν».

Την επόμενη από την εμφάνιση των Spunsugar, ήταν η σειρά των Hypnagogics, ενός τοπικού hard rock συγκροτήματος, να εμφανιστεί ζωντανά στο Plan B. Το κοινό μπορεί να ήταν λιγότερο, όμως ο ενθουσιασμός δεν έλειπε από τους fans.

«Είναι πολύ περίεργο όταν σκεφτόμαστε ότι αυτές είναι ιδιαίτερες συναυλίες. Δεν ξέρω πως είναι αλλού τα πράγματα. Εγώ το πρωί έτσι και αλλιώς βρίσκομαι κανονικά στην δουλειά μου και το βράδυ εδώ» θα πει ένας ακόμα θαμώνας του Plan B.

Όπως καταγράφει και το βρετανικό ΝΜΕ το οποίο είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους ανθρώπους του club, με fans αλλά και τα συγκροτήματα, το να συνεχίσει το club να λειτουργεί ακόμα και εν μέσω πανδημίας, αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να παραμείνει ζωντανό.

Η ιστορία του venue πηγαίνει πίσω στο 2014, όταν αρχικά o Carlo Emme αποφάσισε να ιδρύσει μια μικρή δισκογραφική εταιρία στο υπόγειο του σπιτιού του. Σύντομα η δραστηριότητα επεκτάθηκε και σε συναυλίες, με τον Emme να δηλώνει πως στόχος του ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος στον οποίο «οι καλλιτέχνες δεν θα αντιμετωπίζονται ως προϊόν αλλά ως δημιουργοί». Αρχικά, το club ήταν ανοιχτό μόνο για τα μέλη του, ενώ δεν ήταν λίγες οι καταγγελίες για παραβάσεις σε ότι έχει να κάνει με το ωράριο αλλά και την πώληση αλκοόλ.

Φωτογραφία του Plan B από το live των Hypnagogics

Το Plan B σφραγίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, άνοιξε ξανά τις πύλες του έναν μήνα αργότερα ως rock club, μην έχοντας όμως νόμιμη άδεια για να σερβίρει αλκοόλ. Το venue χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην τοπική μουσική κοινότητα καθώς πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους χώρους που δίνουν την δυνατότητα σε underground καλλιτέχνες να παρουσιάσουν την δουλειά τους.

«Έχουμε ιστορία στο να κάνουμε πράγματα με τον δικό μας ασυνήθιστο τρόπο. Η απόφαση μας να συνεχίζουμε να διοργανώνουμε shows εν μέσω πανδημίας είναι για εμάς θέμα επιβίωσης» θα πει ο Emme.

Και προσθέτει: «Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μας έχει δώσει καμία βοήθεια προκειμένου να καλύψουμε τα κόστη και τα ανοίγματα. Λέει σε όλους να μείνουν σπίτι, ενώ την ίδια στιγμή μας επιτρέπει να παραμένουμε ανοιχτοί. Έχει μπερδέψει τους πάντες όλο αυτό».

«Δυστυχώς δεν υπάρχει Plan B για το Plan B» ολοκληρώνει ο Emme δείχνοντας πως θα συνεχίσει να λειτουργεί το club του, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των νεκρών στην χώρα του αυξάνεται.

Κολλημένος με τις λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύει πως κάνουν τη διαφορά, ο Νικόλας ξεκίνησε το 2009 με το rockyourlife.gr να ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με τις αγαπημένες του μουσικές, προσπαθώντας να πείσει ότι το rock είναι καλύτερο στις πιο απλές μορφές του.

Latest from WEEKEND JOURNAL

Go to Top