ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ WEEKEND JOURNAL

Το Bandcamp δείχνει ξανά το κοινωνικό του πρόσωπο

Δίνει τα έσοδα του σε δράσεις κατά των φυλετικών διαφορών. Στις 25 Μαΐου, στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, ο αφροαμερικανός George Floyd αφήνει την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο, δολοφονημένος από τον αστυνομικό Derek Chauvin. Ο θάνατος του προστέθηκε στη μακάβρια λίστα ονομάτων μαύρων που έχουν δολοφονηθεί άδικα από αστυνομικούς στις…

Δίνει τα έσοδα του σε δράσεις κατά των φυλετικών διαφορών.


Στις 25 Μαΐου, στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, ο αφροαμερικανός George Floyd αφήνει την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο, δολοφονημένος από τον αστυνομικό Derek Chauvin. Ο θάνατος του προστέθηκε στη μακάβρια λίστα ονομάτων μαύρων που έχουν δολοφονηθεί άδικα από αστυνομικούς στις ΗΠΑ, και όπως φαίνεται ήταν το σπίρτο που άναψε τη φωτιά στην Αμερική.

Μέχρι και σήμερα, οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες για την αδικία και τον ρατσισμό που βιώνουν οι έγχρωμοι πολίτες έχουν πάρει διαστάσεις πυρκαγιάς σε ξερόχορτα τον Αύγουστο.

Μέσα στον αναβρασμό των ημερών και με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης των τελευταίων σκλάβων στην Αμερική στις 19 Ιουνίου του 1865, γνωστή και ως Juneteenth, η μουσική πλατφόρμα Bandcamp, μέσω του συνιδρυτή της Ethan Diamond, ανακοίνωσε ότι το 100% των εσόδων από τις πωλήσεις εκείνης της ημέρας θα διατεθούν στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό NAACP LDF. Ο NAACP Legal Defence and Educational Fund Inc, όπως είναι η πλήρης ονομασία του οργανισμού, είναι μία οργάνωση αποτελούμενη κυρίως από δικηγόρους, και ο βασικός της στόχος είναι η εξάλειψη των φυλετικών διαφορών στην αμερικανική κοινωνία, καθώς και η επίτευξη της κοινωνικής δικαιοσύνης. Από τη δεκαετία του 1930, που ξεκίνησε τη δράση του, μέχρι και σήμερα, ο NAACP LDF μάχεται για την προώθηση της ίσης μεταχείρισης όλων των Αμερικανών, ανεξαρτήτου χρώματος.

Ο Diamond στην ανακοίνωση του ανέφερε επίσης ότι από φέτος και κάθε χρόνο, το Bandcamp θα προσφέρει $30,000 δολάρια ως δωρεά σε οργανώσεις που καταπολεμούν τις φυλετικές διακρίσεις και προωθούν τη δημιουργία ευκαιριών για έγχρωμους ανθρώπους. Ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ότι η πλατφόρμα θα συνεχίσει να υπηρετεί το σκοπό της, δηλαδή την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη δημιουργία ίσων ευκαιριών για όλους τους καλλιτέχνες και υπαλλήλους της, παρέχοντας τους τα μέσα που χρειάζονται για να χτίσουν μια δυναμική παρουσία στο χώρο.

Κλείνοντας την ανακοίνωση του, ο Diamond, ενθάρρυνε τα μέλη της κοινότητας του Bandcamp να αναζητήσουν τρόπους υποστήριξης της κοινωνικής ισότητας με τη συμμετοχή τους σε οργανώσεις και δράσεις που ασχολούνται με την προώθηση αυτού του σκοπού.

Η κίνηση αυτή, ήταν η δεύτερη μεγάλη φιλανθρωπική κίνηση μέσα σε λίγο καιρό για τη δημοφιλή πλατφόρμα. Τον Μάιο ανακοίνωσαν ότι για μια μέρα, παραιτούνται από τα δικαιώματα επί των πωλήσεων, και τα έσοδα θα πάνε απευθείας στους καλλιτέχνες, προκειμένου να τους βοηθήσουν οικονομικά. Την Παρασκευή εκείνη, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τεράστια και η Bandcamp συγκέντρωσε 4 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία και μοίρασε στους καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα οικονομικά εξαιτίας του Covid-19. Η συγκεκριμένη δράση, μετά την επιτυχία που σημείωσε την πρώτη φορά, ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιείται την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα για το επόμενο τρίμηνο.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Μένει στην Αθήνα τα τελευταία 14 χρόνια. Αγαπάει τα ξωτικά όλων των φυλών, τον Batman, τον Tarantino, τους Pink Floyd και τον Nick Cave. Στο Game of Thrones είναι με τους Stark και σίγουρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το θάνατο του Nedd Stark στον πρώτο κύκλο. Θα ήθελε να μένει στην άκρη μιας λίμνης σε ένα πέτρινο σπίτι στη Σκωτία.

Latest from WEEKEND JOURNAL

Go to Top