ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣ

Bon Iver – 22, A Million

Πολλοί από όσους αγάπησαν τον Justin Vernon με το «For Emma, Forever Ago» μάλλον θα δυσανασχετήσουν όταν ακούσουν το καινούργιο album του. Το «22, A Million» δεν είναι ένας δίσκος μουντής indie folk που ηχογραφήθηκε σε μια καλύβα στα δάση του Wisconsin. Είναι ένα ηλεκτρονικό κουβάρι ρομποτικών ρυθμών, πυκνών synths…

Πολλοί από όσους αγάπησαν τον Justin Vernon με το «For Emma, Forever Ago» μάλλον θα δυσανασχετήσουν όταν ακούσουν το καινούργιο album του. Το «22, A Million» δεν είναι ένας δίσκος μουντής indie folk που ηχογραφήθηκε σε μια καλύβα στα δάση του Wisconsin. Είναι ένα ηλεκτρονικό κουβάρι ρομποτικών ρυθμών, πυκνών synths και επεξεργασμένων φωνητικών που δείχνει να έχει αλλεργία σε κάθε είδους σύμβαση. Για τους πιο «παραδοσιακούς» ίσως αυτό να είναι απλά μια αλλαζονική επίδειξη του software που ο Vernon έχει εγκαταστήσει στον υπολογιστή του. Και με την πρώτη ανάγνωση φαίνεται στεγνός, χωρίς το αίσθημα απόγνωσης που έκανε τα τραγούδια της «Emma» τόσο αγαπητά. Σε δεύτερο επίπεδο, όμως, και πίσω από τους τίτλους που μοιάζουν σαν να έχουν γραφτεί με κώδικα, είναι αναγνωρίσιμος ο ίδιος άνθρωπος που διαλύθηκε από μια χαμένη αγάπη. Μόνο που στο «22, A Million» τον απασχολούν θεμελιώδη υπαρξιακά ερωτήματα για το παροδικό της ζωής και το νόημα της, και απλά επιλέγει να τα εκφράσει κάνοντας κομμάτια σχεδόν όλα όσα γνωρίζουμε για το πως γράφεται ένα τραγούδι. Υπό αυτή την έννοια, ο Justin Vernon έβγαλε το δικό του «Kid A», δηλαδή ένα αριστούργημα που βρίσκεται ήδη 10 χρόνια μπροστά.

Καλλιτέχνης: Bon Iver
Album: 22, A Million
Εταιρία: Jagjaguwar
Ημ. Κυκλοφορίας: 30.09.2016

Ο Στέλιος Βογιατζάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε δημοσιογραφία έχοντας σκοπό να περάσει τη ζωή του γράφοντας για μουσική. Στα επόμενα 20 χρόνια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι συντάκτης στο Έθνος, έγραψε για τα πάντα αλλά ποτέ για μουσική. Του αρέσουν οι Grand Magus αλλά και οι Take That, ο HP Lovecraft αλλά και η JK Rowling, Επίσης, δεν κουράζεται να κάνει χιλιάδες περιττά πράγματα στο Internet.

Latest from ΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣ

The Specials – Encore

Από την επίσημη επανασύνδεση τους το 2008, η κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία…

The Drums – Brutalism

Ο Jonathan Pierce έχει πάρει πάνω του ήδη από το «Abysmal Thoughts»…

Go to Top