ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ TOP STORIES/ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το «χαμένο» ντεμπούτο των Jazz Sabbath κυκλοφορεί 50 χρόνια μετά και ανατρέπει όσα ξέρεις για τους Black Sabbath

Πως ο Tony Iommi και οι Black Sabbath «έκλεψαν» τα κομμάτια που καθόρισαν το heavy metal. Το 1968 μια νεοσύστατη jazz μπάντα με το όνομα Jazz Sabbath ηχογραφεί το ομότιτλο ντεμπούτο της και ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο ξεπέταγμα στην μουσική βιομηχανία. Κομμάτια όπως τα «Fairies Wear Boots», «Iron Man»…

Πως ο Tony Iommi και οι Black Sabbath «έκλεψαν» τα κομμάτια που καθόρισαν το heavy metal.

Το 1968 μια νεοσύστατη jazz μπάντα με το όνομα Jazz Sabbath ηχογραφεί το ομότιτλο ντεμπούτο της και ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο ξεπέταγμα στην μουσική βιομηχανία. Κομμάτια όπως τα «Fairies Wear Boots», «Iron Man» και «Children Of The Grave» αισιοδοξούν να κερδίσουν το κοινό που διψά για νέα μουσική. Δυστυχώς η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον εγκέφαλο της μπάντας, Milton Keanes, ο οποίος λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία του δίσκου μπαίνει στο νοσοκομείο με οξύ καρδιακό επεισόδιο δίνοντας μάχη για να κρατηθεί στην ζωή.

Το ντεμπούτο των Jazz Sabbath τελικά δεν κυκλοφορεί ποτέ και η δισκογραφική εταιρία της μπάντας το αποσύρει, καταστρέφοντας όλες τις κόπιες που είχαν κοπεί. Τον Σεπτέμβριο του 1970, ο Keanes βγαίνει από το νοσοκομείο και ανακαλύπτει πως μια νέα μπάντα με το όνομα Black Sabbath έχει κλέψει τη μουσική του και μάλιστα έχει ήδη κυκλοφορήσει δύο albums κάνοντας τεράστια αίσθηση στην μουσική βιομηχανία.

Ο Keanes καλεί αμέσως την δισκογραφική του και έκπληκτος μαθαίνει πως αυτή έχει κλείσει και ο ιδιοκτήτης της βρίσκεται στην φυλακή για απάτη. Μια φωτιά στα γραφεία της εταιρίας καταστρέφει όλες τις κόπιες του δίσκου, με τον Keanes να μένει μόνο με κάποια live bootlegs που είχε ηχογραφήσει το 1968 και 1969.

Στα τέλη του 2019, ο νέος ιδιοκτήτης του κτιρίου ανακάλυψε κάποια master tapes που γλίτωσαν από την καταστροφική φωτιά, επικοινωνεί με τον Keanes και του αποκαλύπτει τα πολύτιμα ευρήματα.

Η δικαίωση και η αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας θα έρθει 50 χρόνια μετά, με το πρώτο «χαμένο» album των Jazz Sabbath να κυκλοφορεί επίσημα!

«Επιτέλους οι αυθεντικές ηχογραφήσεις βρέθηκαν και πλέον μπορούν να κυκλοφορήσουν. Αυτή είναι η απόδειξη πως οι Black Sabbath, η metal μπάντα που υποτίθεται πως δημιούργησε το heavy metal και λατρεύεται από εκατομμύρια fans σε όλο τον κόσμο δεν είναι παρά μια παρέα μουσικών τσαρλατάνων που εκμεταλλεύτηκαν έναν άρρωστο άνθρωπο που πάλευε για την ζωή του» θα πει 50 χρόνια μετά ο Milton Keanes.

ΟΚ… ας σοβαρευτούμε πριν αρχίσετε να έχετε εγκεφαλικά. Η ιστορία των Jazz Sabbath είναι φανταστική και ο ήρωας μας δεν είναι ο Milton Keanes, αλλά ο Adam Wakeman, πληκτράς των Black Sabbath και του Ozzy Osbourne, γιός του σπουδαίου πληκτρά των Yes, Rick Wakeman, ο οποίος κυκλοφορεί τον Απρίλιο την jazz εκδοχή γνωστών κομματιών των Black Sabbath.

Ο ευφυής τρόπος προώθησης του δίσκου περιλαμβάνει και ένα 15λεπτο ντοκιμαντέρ στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο μπασίστας των Whitesnake, Neil Murray, ο Mike Bordin, drummer των Faith No More, ο Jordan Rudess των Dream Theater, ο Mikkey Dee των Motorhead και Scorpions, ο Damian Wilson, τραγουδιστής των Threshold και ο Ben Thatcher των Royal Blood οι οποίοι μιλάνε για τους «αληθινούς» Sabbath.

Το Jazz Sabbath θα βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων στις 10 Απριλίου.

Το tracklist του «Jazz Sabbath»:
01. Fairies Wear Boots
02. Evil Woman
03. Rat Salad
04. Iron Man
05. Hand Of Doom
06. Changes
07. Children Of The Grave

 

JAZZ SABBATH – JAZZ SABBATH

Latest from TOP STORIES

Go to Top