O διαβόητος Charles Manson έφυγε στα 83 του χρόνια. Ο πιο γνωστός ίσως serial killer του 20ου αιώνα, ο δολοφόνος που επηρέασε την pop κουλτούρα όσο λίγοι του συναφιού του, πέθανε το βράδυ της Κυριακής στις 8.13 μμ ώρα Βόρειας Αμερικής. Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο του Bakersfield σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, με τους γιατρούς να μιλάνε για μη αναστρέψιμες συνθήκες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Manson ήταν σκεπασμένος με μια κουβέρτα, εξαιρετικά αδυνατισμένος και έδειχνε να μην έχει επαφή με το περιβάλλον. Ο θάνατος του, πάντα σύμφωνα με το ιατρικό επιτελείο, ήταν θέμα χρόνου. Ας πάμε λοιπόν να εξετάσουμε το βίο και πολιτεία του συγκεκριμένου ανθρώπου, του δολοφόνου των πολλών ιδιοτήτων, ενός από τα τελευταία σύμβολα της γενιάς των baby boomers που με το θάνατο του παίρνει και τις τελευταίες ρανίδες αθωότητας από την εποχή εκείνη, απομυθοποιώντας την σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.

Γεννήθηκε το 1934 ως το νόθο παιδί της Κάθλιν Μάντοξ, μιας δεκαεξάχρονης κοπέλας από το Σινσινάτι του Ohio. Η Κάθλιν παντρεύτηκε στη συνέχεια τον εργάτη γης William Manson, από τον οποίο τελικά ο μικρός Charles πήρε το επίθετο του. Κι όπως ίσως μπορεί να γίνει αντιληπτό η παιδική ηλικία του Manson μόνο με αυτή των υπόλοιπων παιδιών δεν προσομοίαζε, καθώς την ίδια στιγμή που κατέθετε μήνυση εναντίον του βιολογικού πατέρα Συνταγματάρχη Walker Scott για αναγνώριση του παιδιού, η μητέρα του βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρές καταγγελίες για κλοπή. Ο μικρός Charles μετακόμισε κατευθείαν στο σπίτι της θείας του στη Δυτική Βιρτζινια. Ήταν αυτή ακριβώς η εποχή όπου άρχισε την εγκληματική του δραστηριότητα, με πρώτη περίπτωση τη ληστεία στο τοπικό μανάβικο. Ακολούθησαν και άλλες ληστείες ενώ σύμφωνα με μια καταγγελία, ο Manson βίασε ένα 12χρονο αγόρι παρόλο που δεν είχε επιδείξει ομοφυλοφιλικές τάσεις στη ζωή του, τουλάχιστον σε βαθμό που να αποκτήσει δημοσιότητα κάτι τέτοιo. Έτσι αναπόφευκτα ο Charles βρίσκεται από πολύ νωρίς στα αναμορφωτήρια, πρώτα στην Indianapolis κι έπειτα στην Ουάσιγκτον όπου διαμένει για τέσσερα χρόνια. Βρισκόμαστε ακόμα στο Μάη του 1954 και μετά από πολλές επισκέψεις σε διάφορα σωφρονιστικά ιδρύματα, ο Manson αφήνεται ελεύθερος με αναστολή. Το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να κλέψει ένα αυτοκίνητο και να φύγει – που αλλού – στην Καλιφόρνια και συγκεκριμένα στο Λος Άντζελες.

Η πιο διάσημη συνεργασία του ήταν με το διάσημο τότε ντράμερ των Beach Boys, Dennis Wilson, ενώ χρεώνεται τη σύνθεση σε τραγούδια που έχουν διασκευαστεί από τεράστια groups και καλλιτέχνες όπως οι Guns N Roses

Μετά από κάποια ακόμα μπλεξίματα με το νόμο, ο Manson θα αποφυλακιστεί προσωρινά στις 21 Μαρτίου του 1967. Εκείνη την εποχή έβγαζε προς το ζην ζητιανεύοντας, ενώ είχε γνωρίσει τη βιβλιοθηκάριο Mary Brunner με την οποία συζούσε στο Berkeley της California, όπου κατέληξε μετά από άπειρες περιπτώσεις ανθρωποκτονιών στις οποίες ήταν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλεκόμενος. Ταυτόχρονα θα ηγηθεί μιας αίρεσης με αντικείμενο τη Σαϊεντολογία, με τα μέλη της οποίας θα ταξιδεύει με ένα λεωφορείο σε όλη την Αμερική, ζώντας τον χίπικο τρόπο ζωής. Έχει ήδη περάσει ήδη τα μισά χρόνια της ζωής του μπαινοβγαίνοντας σε σωφρονιστικά ιδρύματα και φυλακές. Κι όμως δεν είχε πει ακόμα την «τελευταία λέξη» του. Ίσα ίσα ήταν οι επόμενες ενέργειες του που τον έκαναν ίσως τον πιο περιβόητο serial killer όλων των εποχών. Ήταν οι λεγόμενες δολοφονίες των Tate, που είχαν να κάνουν με το δημοφιλές ζευγάρι του σκηνοθέτη Roman Polanski και της συζύγου του Sharon Tate. Παρόλο που ο ίδιος ο Manson δεν έβαψε το χέρι του με αίμα, καθώς ήταν ο καθοδηγητής των δολοφόνων, αποδείχτηκε πως κάτω από τις οδηγίες του οι νεαροί τότε Tex Watson και Susan Atkins. Ο Manson δεν αρνήθηκε την ενοχή του και την καθοδήγηση των συγκεκριμένων ατόμων, ήταν ο ίδιος μάλιστα που είχε την ιδέα να γραφτεί η λέξη «PIG» στον τοίχο του σπιτιού του Polanski και την οποία έντρομοι ανακάλυψαν οι αστυνομικοί. Κατέληξε στη φυλακή στις 22 Απριλίου του 1971. Συνολικά κατηγορούταν για άμεση ή έμμεση εμπλοκή σε επτά ανθρωποκτονίες. Καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά ήταν μόλις ένα χρόνο μετά όταν η θανατική ποινή κρίθηκε αντισυνταγματική από την πολιτεία της California. Η ποινή του θα μετατρεπόταν σε ισόβια.

Μιλούσαμε και μιλάμε για μια εμφανέστατα πλήρως διαταραγμένη προσωπικότητα. Ήταν παρά ελάχιστα χρόνια πριν, όταν ογδοντάρης πια ανακοίνωνε πως θα παντρευόταν την 26χρονη συγκρατούμενη του Star. Ο χαρακτηρισμός «serial killer» δεν έχει μόνο να κάνει με το πλήθος των θυμάτων του αλλά και με την πραότητα και τη γαλήνη με τις οποίες αντιμετώπιζε τους φόνους αυτούς. Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, ο Manson ήταν εξαιρετικά ευδιάθετος, σχεδόν ατάραχος, στις περιόδους ανάμεσα στους τελεσθέντες φόνους. Ως αρχηγός της «Οικογένειας Manson» πίστευε σε ένα φυλετικό πόλεμο που είχε πάρει τη μορφή Αποκάλυψης για αυτόν, τον οποίο ονόμασε «Helter Skelter», όρος που φυσικά παραπέμπει στο πασίγνωστο τραγούδι των Beatles. Οι οπαδοί της αίρεσης του θεωρούσαν εαυτούς Ιεραποστόλους που εκτελούσαν δολοφονίες στο όνομα του πνευματικού τους πατέρα. Και όλα αυτά, πέρα από την ψυχολογική πλευρά του θέματος, έγιναν αποδεκτά και στο δικαστήριο όπου ο Manson αντιμετωπίστηκε με τρόπο οσάν να έκανε ο ίδιος τις δολοφονίες που είχαν κάνει τα μέλη της Manson Family. Σύμφωνα με την Dr Nicola Davies και την αντίστοιχη συνέντευξη της στο περιοδικό Pick Me Up!, ο Manson ήταν ο ορισμός του νάρκισσου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο εξάλλου πως ονόμασε και τους δύο γιους του Charles καθώς τους θεωρούσε άτυπη συνέχεια του. Ως τέτοιος ήταν ιδιαίτερα χαρισματικός και με αυτοπεποίθηση, κάτι που τον βοήθησε ώστε να πείσει τα μέλη της οργάνωσης του να διαπράξουν τους εν λόγω φόνους. Μιλάμε για επίπεδα τυφλής εμπιστοσύνης και οπαδισμού, καθώς τα μέλη ουσιαστικά τον αντιμετώπιζα σαν Θεό, ο οποίος τους ζητούσε να πράξουν «μόνο τα απαραίτητα». Παρέμεινε διαταραγμένος ως το τέλος και υπάρχει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, στο youtube και στο διαδίκτυο γενικότερα, προς πιστοποίηση αυτού.

https://www.youtube.com/watch?v=RgfILrd8HjE

Κι ανάμεσα λοιπόν σε όλα τα άλλα του «ταλέντα», ο Charles Manson ήταν και μουσικός. Η πιο διάσημη συνεργασία του ήταν με το διάσημο τότε ντράμερ των Beach Boys, Dennis Wilson, ενώ χρεώνεται το songwriting σε τραγούδια που έχουν διασκευαστεί από τεράστια groups και καλλιτέχνες όπως οι Guns N Roses, ο Marilyn Manson και οι Lemonheads. Συγκεκριμένα, στο πασίγνωστο Spaghetti Incident όπου οι GNR διασκεύασαν κόσμο και κοσμάκη, θα βρει τη θέση του και το «Look at your game girl» ως hidden track, με τα έσοδα από τις πωλήσεις (62.000 δολάρια για κάθε εκατομμύριο πωλήσεων του δίσκου) να πηγαίνουν στο γιο του Voytek Frykowski, θύματος του Manson. Πιο προφανής η επιρροή στον Marilyn Manson, που δανείστηκε το όνομα της περσόνας του από τον Charles, με το τραγούδι Sick City να δίνεται ως δώρο στους οπαδούς του, ανήμερα της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου το 2000. Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Manson κατά την περίοδο των φόνων για τους οποίους έμεινε στην ιστορία και πραγματικά μιλούν από μόνοι τους :

Sick city, yeah, restless people
Sick city burn their houses down
To make the sky look pretty
What can I do?
I’m just a person
This is a lie we always seem to hear
You just sit and things get worse
Watch TV and drink your beer
Walking all alone
Not going anywhere
Walking all alone
Nobody seems to care
Restless as wind
This town is killing me
Gotta put an end to this
Restless misery

Ήταν κι ο αρχικός σκοπός της διαβίωσης του στο Los Angeles, η μουσική. Και μέχρι και σήμερα βγαίνουν στην επιφάνεια κρυφές ηχογραφήσεις από εκείνη την εποχή, διαθέσιμες πλέον στο internet. Το πρώιμο υλικό του Manson θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως folk, με μια δόση ψυχεδέλειας, χωρίς φυσικά να μπορεί να συγκριθεί με τα μεγαθήρια του είδους. Ήταν μέτριος κιθαρίστας, οι στίχοι του όπως γίνεται κατανοητό ήταν μπερδεμένοι και αμετροεπείς, κάτι σαν Μπουκόφσκι χωρίς φυσικά το λυρισμό του συνονόματου του, ενώ ιδιαίτερα χαρακτηριστική για τον ήχο του ήταν η χρυσή sitar και παρόμοιων οργάνων και ήχων. Εκτός από τη γνωριμία του με τον Dennis Wilson λέγεται πως είχε επαφές και με το Neil Young, παρόλο που τελικά δεν προέκυψε συνεργασία μεταξύ των δύο ανδρών. Όσοι έχουν ακούσει το υλικό αυτό μιλάνε για άγουρη μεν, με προσωπικό όμως ήχο προσπάθεια, που υπέκρυπτε και μία «τρέλα» όπως ήταν φυσικό. Με τα πολλά οι Beach Boys θα μετατρέψουν το Cease to Exist του Manson στο δικό τους Never Learn Not To Love, θα κάνουν επιτυχία χωρίς να τον μνημονεύσουν και θα πάρει ο καθένας το δρόμο του. Οι μεν BB στη μουσική τους καριέρα, ο δε Manson σε άλλες ασχολίες..

Ο Charles Manson είναι από τις περιπτώσεις των ανθρώπων που δε θα ξεμπερδέψει κανείς εύκολα χρησιμοποιώντας τις λέξεις «τρελός», «παρανοϊκός» και «σχιζοφρενής» για την περιγραφή του. Μέσα στον απίστευτα διαταραγμένο ψυχισμό του θα βρει κανείς ταλέντο, ανάγκη για επιβεβαίωση, θα βρει κανείς εκείνα τα στοιχεία που σε ένα ιδανικό σύμπαν εξυψώνουν τους ανθρώπους μπροστά στα μάτια των συνανθρώπων τους. Είναι οι ίδιες οι λεπτές ισορροπίες του κόσμου που ζούμε που μετατρέπουν τα ίδια ακριβώς assets σε όπλα θανάτου, κάτι που προφανώς συνέβη με το υπό μελέτη πρόσωπο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Manson θα αποτελεί αντικείμενο μελέτης για πολλά χρόνια ακόμα. Το οξύμωρο ήταν, είναι και θα είναι ότι θα εμπλέκονται πολλές επιστήμες στη μελέτη αυτή. Είναι αυτό σίγουρα που σε τελική ανάλυση, τον κάνει και τον πιο «ξεχωριστό» serial killer του 21ου αιώνα.

https://www.youtube.com/watch?v=Uopmr4sBNM4

Γεννήθηκε το 1980 κι ήταν πάντα μια αντίθεση. Γούσταρε το αστικό τοπίο, τα μεγάλα κτίρια, την πολυκοσμία, και τελικά πήγε σπούδασε Γεωπονική. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταλήξει αν ανακάλυψε αυτός τις μουσικές του ή αυτές αυτόν. Του έχουν μιλήσει κατά καιρούς σε μια άλλη γλώσσα ο ΒΒ King, οι Rush, οι Skynyrd, οι Running Wild, οι Motley, οι Ratt, οι Dropkick Murphys κι αυτός τους είπε πολλά περισσότερα. Ιδεολόγος της ελευθερίας, θεωρεί πως τίποτα από όλα αυτά που περνάει η χώρα δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο παρά μόνο τη φαυλότητα ως παρονομαστή. Βρίσκει τέλος όλη τη γοητεία της μουσικής στον κοινωνικό της περίγυρο κι αυτόν προσπαθεί να αναδείξει γράφοντας.