To email από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ήρθε και ήταν λιτό. Τώρα που τελειώνει η χρονιά θέλεις να κάνεις μερικές ερωτήσεις στον Dez Fafara; Φυσικά αλλά δεν θα είναι συνηθισμένες, απάντησα.

1. Ποιο ήταν το αγαπημένο σου album για το 2016;
Το “Departure Exotica” των Kava Kon.

2Είσαι από τους ανθρώπους που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην οικογένεια. Πόσο σημαντική είναι για σένα και πως καταφέρνεις και κρατάς τις ισορροπίες;
Προσπαθώ να κρατάω εντελώς ανεξάρτητη την προσωπική μου ζωή από την επαγγελματική, άσχετα με τον αν δημοσιεύω πολλές φωτογραφίες από την πρώτη στο λογαριασμό μου στο instagram και στο twitter (@DezFafara). Το κλειδί είναι να μην αφήνεις ποτέ το ΕΓΩ σου που βρίσκεται σε κοινή θέα να δώσει τη θέση του στην προσωπική και στην ιδιωτική σου ζωή.

 3. Ο Donald Tramp είναι ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλήθεια, τι περιμένεις από αυτόν;
Θα φανεί στην πορεία τι θα κάνει ο κύριος Tramp για τη χώρα μου. Οι προσδοκίες μου για κάθε δημόσιο υπάλληλο ποτέ δεν έχουν εκπληρωθεί. Σταματήστε τον πόλεμο, σταματήστε τη φτώχεια, θεραπεύστε την πείνα, μετακινήστε την παγκόσμια οικονομία σ’ ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, σώστε τον πλανήτη από τους πολλαπλούς κινδύνους που αντιμετωπίζει. Οι πολιτικοί δεν πετυχαίνουν ποτέ τους στόχους τους και δεν εκπληρώνουν ποτέ τις επιθυμίες των ελευθέρων ανδρών και γυναικών.

4. Τα supergroups είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις μέρες μας. Πιστεύεις ότι έχουν ουσιαστικό λόγο ύπαρξης ή είναι κατασκευάσματα εταιριών;
Είμαι στους Born Of The Storm μαζί με τον Mark Morton από τους Lamb of God. Αυτό το διάστημα δεν έχω καθόλου χρόνο για οτιδήποτε εκτός τους Devildriver. Ίσως να κάνω κάποια guests σε μερικούς δίσκους αλλά ακόμα δεν είναι τίποτα σίγουρο.

5. Αν ήταν στο χέρι σου να δημιουργήσεις ένα;
Αυτό είναι σίγουρα μια πολύ δύσκολη ερώτηση και οποιαδήποτε απάντηση που θα δώσω θα ανοίξει θέματα προς εκμετάλλευση… γι’ αυτό θα προσπεράσω.

6. Έχεις δηλώσει ότι το “Trust no One” είναι το καλύτερο album των Devildriver. Αλήθεια, πόσο καλύτερη μπορούν να γίνουν οι Devildriver;
Κάθε καλλιτέχνης πρέπει να πιστεύει πως κάθε τι που δημιουργεί είναι καλύτερο απ’ ότι έχει κάνει στο παρελθόν. Αλλιώς τι νόημα έχει να κυκλοφορήσει νέο album;

7. Μετά τα γεγονότα του Bataclan στο Παρίσι, σκέφτηκες περισσότερο την ασφάλεια σου;
Φυσικά, δεν θα μπορούσα να κάνω και αλλιώς. Παίξαμε στο συγκεκριμένο venue λίγους μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση και ειλικρινά συμπονώ από την καρδιά μου όλους όσους άγγιξε αυτό το τραγικό γεγονός.

8. Μπορείς να μου πεις κάτι από την επίσκεψη σου στη χώρα μας;
Πέρασα θαυμάσια στην Ελλάδα. Βρήκα τους ανθρώπους της φιλόξενους και οι συναυλίες που δώσαμε εκεί ήταν φανταστικές. Περιμένω πως και πως για να επανέλθω.

9. Τα τελευταία χρόνια οι οπαδοί της σκληρής μουσικής αυξάνονται. Ακόμα και το Black Metal πλέον έχει γίνει ξανά πολύ δημοφιλές. Ποια είναι η άποψη σου;
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στις Ηνωμένες Πολιτείες η σκληρή μουσική, είναι πολύ περισσότερο δημοφιλής απ’ ότι ήταν τα τελευταία χρόνια. Το αισθάνεσαι, ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ από το pop-metal και ψάχνει συνεχώς νέα συγκροτήματα που μιλάνε απευθείας στην καρδιά του για να δεθεί μαζί τους.

10. Το 2016 ήταν μια χρονιά που “έφυγαν” πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες. Εσένα τι σου αφήνει;
Το ωραίο με τον θάνατο ενός καλλιτέχνη είναι ότι φεύγοντας από τη ζωή αφήνει τη μουσική του, τις ταινίες του, τις ζωγραφιές του. Αυτό είναι που με ηρεμεί πραγματικά όταν σκέφτομαι τον θάνατο ή όλους αυτούς τους σημαντικούς μουσικούς που έφυγαν. Μπορώ αυτή τη στιγμή να πάω και να τζαμάρω κομμάτια του Prince. Παρόλο που μας άφησε σωματικά, το πνεύμα του θα μείνει για πάντα μαζί μας μέσω της μουσικής του.

Σας ευχαριστώ
Keep it Heavy
Dez

ΣΑΒΒΑΣ ΣΤΑΝΗΣ
Υπεύθυνος Σύνταξης

Ο Σάββας Στανής μεγάλωσε στην Κομοτηνή και είναι δημιουργός του επίσημου ελληνικού FC των Dream Theater, βραβευμένο από τη Warner music και την ifpi για τις πωλήσεις του συγκροτήματος στην Ελλάδα. Έχει περάσει από τα μουσικά περιοδικά Rock On και Rock Hard ενώ βρέθηκε πίσω από την κονσόλα του Atlantis 105,2. Λατρεύει το φαγητό με αδυναμία στα burger και ζει με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα γνωρίσει από κοντά τον Antony Bourdain.