Ο αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου γράφει στο rockyourlife.gr για πέντε τραγούδια που συνδέονται με κάποιο τρόπο με τη ζωή του.

Για έναν άνθρωπο της εποχής μου, που άκουγε μουσική από την δεκαετία του 1950 μέχρι και σήμερα, το να με περιορίζει κάποιος στην επιλογή πέντε μόνο τραγουδιών είναι, το λιγότερο, «εγκληματικό»! Ο ειδικός, όμως, προσδιορισμός ότι τα πέντε αυτά τραγούδια πρέπει να συνδέονται, με κάποιο τρόπο, με τη ζωή μου, αμβλύνει κάπως το γεγονός. Οπότε, έχουμε και λέμε:

Barbra Streisand, “The Way We Were”
Σε ηλικία τεσσάρων σχεδόν ετών, Δεκέμβρη του ’46, ο πατέρας μου μετατέθηκε για μερικά χρόνια από την Πάτρα στην Κυπαρισσία. Εκεί πρωτοπήγα σχολείο, στις δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Ακόμη και σήμερα θυμάμαι με νοσταλγία (αν είναι δυνατόν!) τη γεύση από το καμένο γάλα που μας έδιναν στο σχολικό συσσίτιο, αλλά και το φρεσκοψημένο αχνιστό ψωμί από το φούρνο της γειτονιάς που κολυμπούσε στο καζάνι με το καυτό λάδι του λιοτριβειού, πασπαλισμένο μετά με αλάτι και φρέσκια ρίγανη. Το πρώτο μου «Κλασσικό Εικονογραφημένο», και οι φίλοι της γειτονιάς και οι συμμαθητές, που παραμένουν στη σκέψη μου ακόμη και σήμερα με το άρωμα του γιασεμιού των παιδικών αναμνήσεων.

Brian Stokes Mitchell, «The Impossible Dream”
Γενικά θεωρώ τον εαυτό μου έναν μάλλον αισιόδοξο άνθρωπο, αν και ως έφηβος είχα μιαν ιδιαίτερη αδυναμία στα ποιήματα του Κώστα Ουράνη, παρόλο που σήμερα μού είναι δύσκολο να εντοπίσω τι ήταν εκείνο που με τράβαγε στους μάλλον απαισιόδοξους στίχους των ποιημάτων του. Γι’ αυτό είχα βάλει ως στόχο, όσο ήταν ανθρωπίνως δυνατό, να μην επαληθεύσει στη ζωή μου το τετράστιχο εκείνο του ποιητή που μου είχε γίνει για χρόνια ένας μικρός εφιάλτης: “Τώρα γυρίζω και κοιτάζω και τη ζωή μου αναμετρώ/ πόσο η φόρα ήταν μεγάλη, πόσο το πήδημα μικρό”. Αντίθετα εκείνο που ήθελα να καθοδηγεί τη ζωή μου ήταν ένας άλλος στίχος του Ουράνη στον οποίο υποστηρίζει ότι: “… οι Δον Κιχώτες παν μπροστά κι οι Σάντσοι ακολουθάνε!”

“La Mer”
Αργότερα, όταν ήμουν φοιτητής στην Αμερική, η μεγάλη μου επιθυμία ήταν να ζήσω για ένα χειμωνιάτικο εξάμηνο στο Παρίσι, ψηλά στον Αρειανό λοφίσκο της Montmartre και στα καφέ της γειτονιάς, ζώντας σε μια σοφίτα με το ψιλόβροχο να πέφτει στην τζαμένια οροφή και διαβάζοντας όλα εκείνα τα βιβλία που δεν είχα χρόνο να διαβάσω μέχρι τότε, ενώ το ραδιόφωνο θα έπαιζε παλιές Γαλλικές μελωδίες του Maurice Chevalier, της Dalida, του Aznavour και του Charles Trenet.

Frank Sinatra, “My Way”
Πολλές φορές έχω «πιάσει» τον εαυτό μου να σκέφτεται μία ιδιαίτερη σκηνή από το θεατρικό έργο του Μπρεχτ για την ζωή του «Γαλιλαίου» όπου ένας μαθητής του, όταν έμαθε ότι ο δάσκαλός του αναγκάστηκε να υποκύψει στις πιέσεις της ιεράς εξέτασης, του φώναξε απελπισμένα, «Αλίμονο στη χώρα που δεν έχει ήρωες». Κι ο Γαλιλαίος, με πίκρα στη φωνή, του απάντησε: «Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες». Ξέρετε, όταν ήμουν νεότερος πίστευα περισσότερο στα λόγια του μαθητή, καθώς όμως γερνάω ταυτίζομαι όλο και πιο πολύ με την άποψη του Γαλιλαίου.

Edith Piaf, “Je ne regrette rien”
Είναι, τέλος, γεγονός ότι από μικρός ήθελα να ασχοληθώ με την πολιτική που όμως δεν κατάφερα να πράξω λόγω ποικίλων παραγόντων και καταστάσεων. Για μένα, άλλωστε, η ενασχόληση με την πολιτική  ήταν θέμα προσφοράς περισσότερο, παρά οτιδήποτε άλλο. Στην πορεία, διαπίστωσα ότι μπορεί κάποιος να προσφέρει κι από άλλους τομείς. Σε τελική ανάλυση εκείνο που μετράει περισσότερο απ’ όλα είναι η διαδρομή, η πορεία κι ό,τι εκείνη σου προσφέρει. Αυτό το ταξίδι προς την Ιθάκη είναι γεμάτο εμπειρίες και ομολογώ πως το δικό μου ταξίδι ήταν, μέχρι τώρα τουλάχιστον, ιδιαίτερα ενδιαφέρον! Και δεν μετάνιωσα καθόλου γι’ αυτό.

 

Ο Στέλιος Βογιατζάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε δημοσιογραφία έχοντας σκοπό να περάσει τη ζωή του γράφοντας για μουσική. Στα επόμενα 20 χρόνια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι συντάκτης στο Έθνος, έγραψε για τα πάντα αλλά ποτέ για μουσική. Του αρέσουν οι Grand Magus αλλά και οι Take That, ο HP Lovecraft αλλά και η JK Rowling, Επίσης, δεν κουράζεται να κάνει χιλιάδες περιττά πράγματα στο Internet.