ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ CRISIS POINT/TOP STORIES

Η δισκογραφία των Cult Of Luna στο μικροσκόπιο

Η Σουηδική κολεκτίβα σε λίγες μέρες έρχεται στη χώρα μας μαζί με την Julie Christmas, στο πλαίσιο του Smoke The Fuzz Fest – Post Mortem Edition. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ακούσαμε ξανά ολόκληρη την δισκογραφία των Σκανδιναβών και τοποθετούμε τα albums και τα EPs τους από το λιγότερο καλό…

Η Σουηδική κολεκτίβα σε λίγες μέρες έρχεται στη χώρα μας μαζί με την Julie Christmas, στο πλαίσιο του Smoke The Fuzz Fest – Post Mortem Edition. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ακούσαμε ξανά ολόκληρη την δισκογραφία των Σκανδιναβών και τοποθετούμε τα albums και τα EPs τους από το λιγότερο καλό στο καλύτερο.

(The EPs)

cult_of_luna_bodies_200Bodies/Reclose (2006)
Το γεγονός πως σε αυτό το EP υπάρχουν μονάχα 2 διασκευές από τους Unbroken και τους The Smashing Pumpkins δεν αφήνει περιθώρια ουσιαστικής κριτικής. Ωστόσο, το γεγονός πως οι Cult Of Luna φέρνουν δύο χαρακτηριστικές και απαιτητικές συνθέσεις στα δικά τους μέτρα, είναι κάτι που θα πρέπει να τους πιστωθεί, έστω και αν το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι τόσο αξιομνημόνευτο όσο οι αυθεντικές συνθέσεις.

 

cult_of_luna_unfold_the_inside_200Unfold The Inside/The Art Of Self Extermination (2001)
Οι μόνοι λόγοι που το ομώνυμο EP της μπάντας από το Umeå βρίσκεται τόσο χαμηλά στην κατάταξη, είναι αφενός η πολύ μικρή του διάρκεια του (12 λεπτά) και αφετέρου η άγουρες -σε σχέση με τις μελλοντικές δουλειές- ερμηνείες του Klas Rydberg. Ακόμα και έτσι όμως, στις 2 πρώτες 6λεπτες συνθέσεις τους, οι Cult Of Luna έδειξαν πως τα επόμενα χρόνια το όνομα τους θα απασχολούσε αρκετά κοινό και κριτικούς. Με περισσότερες doom αναφορές, τα «Unfold The Inside» και «The Fine Art Of Self-Extermination» δείχνουν από νωρίς τη διάθεση της μπάντας για πειραματισμούς, με τα ψυχεδελικά/διαστημικά samples να έχουν ρόλο, τις χαοτικές μελωδίες να σε κερδίζουν και τις sludge εμπνεύσεις να θυμίζουν σε αρκετά σημεία τις καλύτερες στιγμές των Isis.

cult_of_luna_verikalii_200Vertikal II EP (2013)
Με το δεύτερο μέρος του Vertikal, οι Cult Of Luna ολοκλήρωσαν την περιπλάνησή τους στα γήινα τοπία προτού αποφασίσουν να βάλουν πλώρη και να εξερευνήσουν το αχανές διάστημα. Οι 3 συνθέσεις του «Vertikal II» είναι κομμάτια που έμειναν έξω από το full-length album «Vertikal» της ίδιας χρονιάς και ως είθισται, πρόκειται για τις λιγότερες δυνατές που ηχογραφήθηκαν για το project, με εξαίρεση ίσως το μαγικό «Light Chaser» που θεωρώ πως θα είχε θέση στο album. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του EP βρίσκεται στο «Shun The Mask», του οποίου η κιθαριστική δουλειά στα πρώτα λεπτά κλέβει την παράσταση προτού τα πλήκτρα αναλάβουν να δημιουργήσουν μια άκρως σκοτεινή urban ατμόσφαιρα. Το remix του Justin Karl Michael Broadrick στο «Vicarious Redemption» («Vertikal») μπορεί να κινείται σε διαφορετικό στιλ από αυτό που μας έχουν συνηθίσει οι Cult Of Luna, έχει όμως εξαιρετικό ενδιαφέρον αν το ακούσετε ως μια ξεχωριστή προσπάθεια.

(The LPs)
cult_of_luna_the_beyond_200The Beyond (2003)
Ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος είναι μάλλον ο χειρότερός τους καθώς στερείται ομοιογένειας. Βαρύς και αργός ήχος, κάτι μεταξύ doom και drone αλλά χωρίς έναν σαφή προσανατολισμό, μάλλον μπερδεύει τον ακροατή παρά τον «οδηγεί». Η μεγάλη του διάρκεια δυστυχώς κουράζει, αν και συνθέσεις όπως τα «Leash & Deliverance», «Clones», «Circle» καθώς και το εναρκτήριο «Inside For Meade» αποτελούν φωτεινές αναλαμπές μιας κυκλοφορίας που προφανώς αδικεί τον εαυτό της μέσα από την πρόθεση της μπάντας να ψαχτεί, να πειραματιστεί και να βρει ταυτότητα. Χρόνια μετά, η σημασία του «The Beyond» κρίνεται θετικά, δεδομένης της πορείας που τράβηξαν στη συνέχεια οι Cult Of Luna.

cult_of_luna_eternal_kingdom_200Eternal Kingdom (2008)
Βρισκόμαστε 4 χρόνια μετά το album που εκτόξευσε τους Luna, το «Salvation», και σε αυτόν τον δίσκο βρίσκουμε την μπάντα να αλλάζει αρκετά το ύφος της. Οι Cult Of Luna με το «Eternal Kingdom» «βάρυναν» πολύ τόσο μουσικά, όσο και θεματικά. Όπως έχουν δηλώσει και οι ίδιοι, εδώ έχουμε να κάνουμε με το πιο σκοτεινό και σκληρό τους album με τις επιρροές από Neurosis και Isis να είναι εμφανέστατες. Οι fans έδειξαν αρχικά να μπερδεύονται και να μη μπορούν να κατανοήσουν τις δαιδαλώδεις συνθέσεις των Σκανδιναβών. Γνώμη μου ωστόσο είναι πως όσο περνάνε τα χρόνια και αυτή η κυκλοφορία ωριμάζει στις συνειδήσεις, θα τοποθετείται όλο και ψηλότερα.

cult_of_luna_cult_of_luna_200Cult of Luna (2001)
Η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά των Cult Of Luna ακολουθεί τα χνάρια που χάραξαν οι μεγάλοι προκάτοχοι του sludge και post – metal. Τα «The Revelation Embodied», «Hollow», «Sleep», «To Be Remembered», «Beyond Fate» και «The Sacrifice» βγάζουν από μέσα τους εκείνη την σκληρή, ωμή, μελαγχολική και σκοτεινή ατμόσφαιρα των μεγάλων του είδους, δείχνοντας παράλληλα πως εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα συγκρότημα που θα άφηνε εποχή. Ναι, το album μπορεί να μην είναι τέλειο και όντως η παραγωγή σε σημεία το αδικεί. Όμως η στιγμιαία έμπνευση είναι παρούσα και οι Luna αφήνουν το στίγμα τους.

cult_of_luna_salvation_200Salvation (2004)
Το «Salvation» είναι μάλλον ο πιο «προσβάσιμος» δίσκος των Cult Of Luna. Με κομμάτια όπως τα «Leave Me Here», «Echoes», «Vague Illusions», «Adrift» και «Waiting For You», οι Cult Of Luna έφτασαν σε περισσότερα αυτιά και έκαναν τον ήχο τους πιο προσιτό σε περισσότερο κόσμο. Επιπλέον, το πάθος, η εργατικότητα και ο πειραματισμός τους είναι εδώ χαρακτηριστικά, καθώς η κολεκτίβα αναμειγνύει στοιχεία του sludge και του post metal με το doom με μαεστρία, με το σύνολο των συνθέσεων να σφύζει απο ζωντάνια. Στα συν επίσης το γεγονός πως οι Cult Of Luna φαίνεται επιτέλους να βάζουν φαρδιά πλατιά την προσωπική τους σφραγίδα δημιουργώντας πλέον τη δική τους σχολή. Απαραίτητος δίσκος για κάθε φίλο της ακραίας metal έκφρασης.
cult_of_luna_mariner_200Mariner (2016)
Από τις top metal κυκλοφορίες του 2016. Στο «Mariner» οι Cult Of Luna και η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Julie Christmas ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν ένα album, που στιχουργικά και μουσικά ασχολείται με την εξερεύνηση του σύμπαντος. Η ηχογράφηση του πραγματοποιήθηκε σε 2 τόσο διαφορετικές μεταξύ τους πόλεις, το Umeå και στην Νέα Υόρκη, με το αποτέλεσμα όμως να μη διαταράσσεται καθόλου. «Ολόκληρο το «Mariner» είναι ένα ταξίδι προς το άγνωστο» είχε δηλώσει ο τραγουδιστής και κιθαρίστας της μπάντας, Johannes Persson. Συγκεκριμένα, το τελευταίο κομμάτι «Cygnus» είναι επηρεασμένο από το φαινόμενο της ευθυγράμμισης των πλανήτων, γνωστό από την ταινία, «2001: A Space Odyssey», του Stanley Kubrick. Ένα αριστούργημα που άφησε την μπάντα ελεύθερη να δημιουργήσει στο ανοιχτό διάστημα.
cult_of_luna_vertikal_200Vertikal (2013)
Ο προτελευταίος δίσκος των Cult Of Luna είναι δουλειά, που άνετα μπορεί να θεωρηθεί από τις κορυφαίες για το συγκεκριμένο ιδίωμα. Η μπάντα εδώ χρησιμοποιεί πολύ τα πλήκτρα και διάφορα ηλεκτρονικά στοιχεία, «διώχνοντας» για λίγο από πάνω τους το στυλ και τον ήχο, που τους είχαμε μάθει. Η μουσική σε συνδυασμό με τα ηχητικά εφέ κατορθώνουν να φτιάξουν μία ώριμη και industrial ατμόσφαιρα. Η θεματολογία, η έμπνευσή ακόμα και οι εικόνες, που θέλουν να δημιουργήσουν στο «Vertikal» οι Cult Of Lyna προέρχονται από την ταινία «Metropolis» του Fritz Lang. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο ήχος σε κομμάτια όπως τα: «Passing Through», «I The Weapon», «Vicarious Redemption», «Mute Departure» και «Disharmonia» ο ήχος είναι αρκετά «βιομηχανοποιημένος». Ένα σύγχρονο metal δημιούργημα που σε βάζει να σκεφτείς και παράλληλα σε ταξιδεύει.

cult_of_luna_somewhere_along_the_highway_200Somewhere Along The Highway (2006)
Και φτάνουμε στο απόγειο της δημιουργίας των Cult Of Luna. Ένα album, που περιέχει 7 συνθέσεις, και μπορεί να ταξιδέψει τον ακροατή με τις εναλλαγές στον ρυθμό και τις κολλητικές μελωδίες του. Ξεκινώντας με το αργό και ήρεμο «Marching To The Heartbeats» και συνεχίζοντας με το απογειωτικό «Finland», η μπάντα απογειώνει τον όρο post, έστω και αν τα μέλη της είναι κατά αυτών των χαρακτηρισμών στη μουσική τους. Δημιουργικότατα riffs και απολαυστικοί ρυθμοί στα drums και στο μπάσο πλέκουν αριστοτεχνικά ένα μουσικό κομψοτέχνημα που κοσμεί τη δισκογραφία των Cult Of Luna. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η μπάντα με την συμπλήρωση 10 ετών από την κυκλοφορία του δίσκου περιόδευσε, παίζοντας το ζωντανά.

Έγκυρες ειδήσεις από όλο το φάσμα της rock και όχι μόνο μουσικής, την ώρα που συμβαίνουν, όταν συμβαίνουν σε συνεχή ροή από την συντακτική μας ομάδα.

Latest from CRISIS POINT

Go to Top