ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ WEEKEND JOURNAL

Drive-In συναυλία σε Δανία δείχνει τον δρόμο στην εποχή του COVID-19

Ο Δανός Mads Langer βρήκε τον τρόπο να διασκεδάσει τους fans του. Αδιαμφησβήτητα ζούμε σε μια πρωτόγνωρη εποχή. Ο νέος κορωνοϊός έφερε τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων και μας ανάγκασε να αναθεωρήσουμε πολλά που θεωρούσαμε δεδομένα. Η νέα κατάσταση μας ώθησε να ψάξουμε και να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους…

Ο Δανός Mads Langer βρήκε τον τρόπο να διασκεδάσει τους fans του.

Αδιαμφησβήτητα ζούμε σε μια πρωτόγνωρη εποχή. Ο νέος κορωνοϊός έφερε τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων και μας ανάγκασε να αναθεωρήσουμε πολλά που θεωρούσαμε δεδομένα. Η νέα κατάσταση μας ώθησε να ψάξουμε και να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους για να λειτουργούμε αλλά και να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις μικρές χαρές με βασικό γνώμονα την προστασία.

Πάνω σε αυτό το τελευταίο βασίστηκε και η πρωτότυπη, ομολογουμένως, ιδέα του Δανού Mads Langer, ο οποίος στο τέλος του προηγούμενου μήνα, έδωσε την πρώτη sold out live συναυλία στην Ευρώπη, αφότου ξέσπασε η πανδημία του Covid-19. O Langer, ανέβηκε στη σκηνή κανονικότατα και έπαιξε live για 2000 θαυμαστές του στην πόλη Aarhus της Δανίας. Η μόνη διαφορά από τις προηγούμενες συναυλίες του, ήταν ότι οι παρευρισκόμενοι δεν ξεμύτισαν από τα αυτοκίνητα τους, αφού το event έγινε σε έναν ειδικά διαμορφωμένο drive-in χώρο. Ο Langer, όπως και εκατοντάδες συνάδελφοι του, το τελευταίο δίμηνο, έβλεπε τα ήδη προγραμματισμένα live του να ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο. Η κατάσταση αυτή τον ώθησε να βρει μια εναλλακτική, η οποία θα μπορούσε από τη μία να του αποδώσει τα οικονομικά και συναισθηματικά κέρδη που θα του απέδιδε υπό κανονικές συνθήκες μια συναυλία, αλλά από την άλλη θα ήταν ασφαλής και σύμφωνη με τις επιταγές για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι θεατές μπορούσαν να ακούνε τη συναυλία μέσα από μια αποκλειστική συχνότητα στα FM, από τα ραδιόφωνα των αυτοκινήτων τους, και έδειχναν τον ενθουσιασμό τους κουνώντας τους υαλοκαθαριστήρες των αυτοκινήτων και κορνάροντας. Επίσης ο Langer, μπορούσε να αλληλοεπιδρά με το κοινό του μέσω της πλατφόρμας Zoom, όπου μπορούσε να συμμετάσχει σε συζητήσεις με θεατές που βρισκόταν μέσα στα αυτοκίνητα τους, ενώ το όλο εγχείρημα προβαλλόταν σε μια γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί πίσω από τη σκηνή. Εκτός από αυτούς που βρισκόταν μέσα στα αυτοκίνητα, υπήρχαν και αρκετοί ακόμη οι οποίοι βρισκόταν έξω από τον περιφραγμένο χώρο τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, με την τοπική αστυνομία να κάνει λόγο για ένα πολύ πειθαρχημένο κοινό.

09Ο Δανός καλλιτέχνης δήλωσε μετά τη συναυλία, πως βίωσε μια μοναδική εμπειρία και ενώ στην αρχή αισθανόταν μουδιασμένος και παράξενα, η αλληλεπίδραση μέσω του Zoom και οι αντιδράσεις του κόσμου, τον έκαναν να νιώσει πολύ άνετα, και να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην απόδοση του και στη διασκέδαση του κοινού, όπως ακριβώς έκανε και στις προηγούμενες «κανονικές» του συναυλίες. Το παράδειγμα του Langer, ακολούθησαν καλλιτέχνες και στη Φινλανδία, αλλά και στο Γερμανία όπου έγινε πρόσφατα το πρώτο drive-in rave party. Την ίδια τακτική φαίνεται ότι θα αρχίσει να δοκιμάζει και ο κολοσσός των ζωντανών συναυλιών, Live Nation, ο οποίος έχει δει τα έσοδα του να κατρακυλάνε το τελευταίο δίμηνο, εξαιτίας των μαζικών ακυρώσεων συναυλιών.

Αν και τα τελευταία νέα για τις συναυλίες ήταν αποκαρδιωτικά, μιας και οι περισσότεροι ειδικοί προβλέπουν την επαναφορά των live τουλάχιστον το 2021, η «εφεύρεση» των Δανών μας δίνει σίγουρα μια μικρή ελπίδα για το προσωρινό μέλλον των live. Στη χώρα μας βέβαια ακόμη δεν γίνεται, τουλάχιστον φανερά, η παραμικρή συζήτηση για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συναυλίας, ωστόσο διατηρούμε μια μικρή κρυφή ελπίδα ότι μπορεί κάποιος διοργανωτής να θελήσει να αντιγράψει τους Δανούς… αλάνες υπάρχουνε πολλές!

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Μένει στην Αθήνα τα τελευταία 14 χρόνια. Αγαπάει τα ξωτικά όλων των φυλών, τον Batman, τον Tarantino, τους Pink Floyd και τον Nick Cave. Στο Game of Thrones είναι με τους Stark και σίγουρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το θάνατο του Nedd Stark στον πρώτο κύκλο. Θα ήθελε να μένει στην άκρη μιας λίμνης σε ένα πέτρινο σπίτι στη Σκωτία.

Latest from WEEKEND JOURNAL

Go to Top