Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα συγκροτήματα λανσάρουν στην αγορά τη δική τους μπύρα είτε για λόγους promotion είτε για λόγους καθαρά οικονομικούς μιας και οι μπύρες μπαίνουν δίπλα στα t-shirts ως μορφή merchandise στις επίσημες ιστοσελίδες τους.

Η διαδικασία είναι απλή. Το συγκρότημα έρχεται σε επαφή με μια ζυθοποιία που τις περισσότερες φορές είναι στη χώρα του και συμφωνεί να παράγει τη δική του μπύρα βάζοντας στην ετικέτα το όνομα του. Οι συμφωνίες πολλές και διαφορετικές. Κάποιες φορές οι ζυθοποιίες λαμβάνουν μέρος των κερδών από τις πωλήσεις των μπουκαλιών επενδύοντας και οι ίδιες δουλειά και χρήμα ενώ κάποιες φορές τα συγκροτήματα (που έχουν κυρίως μεγαλύτερη οικονομική άνεση) αγοράζουν μια και έξω τα αποκλειστικά δικαιώματα πώλησης και διανομής του ποτού.

Μάλιστα η διαδικασία έχει γίνει τόσο μόδα τον τελευταίο καιρό που από το πουθενά ξεπετάγονται εταιρίες που το μόνο που κάνουν είναι να διαμεσολαβούν ανάμεσα σε συγκροτήματα και ζυθοποιίες με καθαρό σκοπό κέρδος.

Εμείς ψάξαμε και επιλέξαμε τις πιο δημοφιλής μπύρες συγκροτημάτων και σας τις παρουσιάζουμε. Το άρθρο αυτό θα εμπλουτίζεται κάθε φορά που θα βγαίνει στην αγορά ένα νέο προϊόν και αξίζει την προσοχή μας.

MOTORHEAD
Όνομα: Motorhead Bastards
Ζυθοποιία: Krönleins
Τύπος: Lager
Αλκοόλ: 4,7 %
Ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος: Σε ποτήρι

To 2012, ήταν η χρονιά που οι Motorhead λάνσαραν τη δική τους μπύρα στην αγορά. Προϊόν που παρασκευάζεται στο Halmstad της Σουηδίας και πωλείται προς 2,5 ευρώ το μπουκάλι ήταν κάτι λίγο πολύ αναμενόμενο μετά την παραγωγή βότκας και κρασιού με την ετικέτα του συγκροτήματος. Η γεύση της μπορεί να χαρακτηριστεί πικάντικη με διακριτικές νότες εσπεριδοειδών. On line παραγγελία μπορεί να γίνει μόνο από 24 μπουκάλια και πάνω.

motorheadbeer

IRON MAIDEN
Όνομα: Trooper
Ζυθοποιία: Robinsons
Τύπος: ESB (Extra Special/Strong Bitter)
Αλκοόλ: 4,7 %
Ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος: Από το μπουκάλι

Η μπύρα των Iron Maiden δεν θα μπορούσε να παρασκευάζεται πουθενά αλλού εκτός από την Αγγλία. Μάλιστα, η παραγωγή της έγινε στη ζυθοποιία Robinsons στο Stockport του Ηνωμένου Βασιλείου, μόνο μια φορά σε μερικά εκατομμύρια μπουκάλια. Τυπική αγγλική μπύρα με κάπως γλυκιά γεύση, καθαρό άρωμα, με τον λυκίσκο και τα εσπεριδοειδή να είναι ευδιάκριτα στο άρωμα αλλά και στη γεύση. Η μέση τιμή που μπορεί να τη βρει κανείς είναι 2,20 ευρώ το μπουκάλι.

ironmaidenbeer

AC/DC
Όνομα: AC/DC
Ζυθοποιία: Karlsberg
Τύπος: Pale Lager
Αλκοόλ: 5 %
Ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος: Σε ποτήρι

Η γερμανική μπύρα συναντά το αυστραλιανό Hard Rock. Με αυτό τον τρόπο οι AC/DC προσπάθησαν να λανσάρουν στην αγορά τη δική τους μπύρα που συσκευάζεται σε κουτί των 500ml από την Karlbesg στο Homburg της Γερμανίας. Ανοιχτό κίτρινο χρώμα με έντονη τη μυρωδιά της βύνης και δημητριακών με ελαφρώς πικρή επίγευση. Το κουτί στοιχίζει περίπου 1,74 ευρώ.

acdcbeer

KISS
Όνομα: Destroyer
Ζυθοποιία: Krönleins
Τύπος: Pale Lager
Αλκοόλ: 4,7 %
Ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος: Σε ποτήρι

Παρασκευασμένη στο ίδιο ζυθοποιείο με αυτή των MOTORHEAD, η μπύρα των KISS βγαίνει σε μπουκάλι των 330ml καθώς και σε κουτάκι. Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες η Destroyer έχει τη χειρότερη γεύση. Οι νότες από καλαμπόκι, μαγειρεμένων λαχανικών και η γλυκόπικρη επίγευση δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια να την ξαναδοκιμάσεις. Το χρώμα της είναι χρυσοκίτρινο αλλά η γεύση της είναι πολύ φτωχή.

kissbeer

SEPULTURA
Όνομα: Grave Weizen
Ζυθοποιία: Cervejaria Bamberg
Τύπος: Weiss
Αλκοόλ: 5 %
Ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος: Σε ποτήρι

H Grave Weizen σχεδιάστηκε από την Bushindo Brazil και παρασκευάστηκε σε ένα προάστιο του Sao Paolo από την ζυθοποιία Cervejaria Bamberg με αφορμή τα 25 χρόνια του συγκροτήματος. Η συγκεκριμένη ζυθοποιία δημιουργήθηκε μόλις το 2005 με στόχο να χρησιμοποιεί την αυθεντική συνταγή της μπύρας του Bamberg της Γερμανίας με τα γήινα αρώματα της Βραζιλίας. Στο άρωμα και στη γεύση της μπορεί κανείς να εντοπίσει την μπανάνα και το γαρίφαλο ενώ ταιριάζει ιδανικά με θαλασσινά και ποικιλίες πικάντικων τυριών.

sepulturabeer

ANGRA
Όνομα: Angels Cry
Ζυθοποιία: Beer Magnus
Τύπος: Irish Red Ale
Αλκοόλ: 6,5 % – 9,0%
Τρόπος σερβιρίσματος: Σε ποτήρι

Όνομα: Holy Land
Ζυθοποιία: Beer Magnus
Τύπος: Pilsner
Αλκοόλ: 4,5 %
Ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος: Σε ποτήρι

Και οι δυο μπύρες του συγκροτήματος κυκλοφόρησαν με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου τους album. Η πρώτη έχει χρώμα πορτοκαλί με κόκκινες αποχρώσεις. Έχει έντονη «ψημένη» γεύση με καραμελωμένο άρωμα και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Η δεύτερη είναι αφώς ελαφρύτερη, πίνεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία από την πρώτη και έχει έντονο χρυσοχάλκινο χρώμα.

angrabeer

MASTODON
Όνομα: The Hunter
Ζυθοποιείο: Mahrs-Brau
Τύπος: Munich Helles Lager
Αλκοόλ: 5,20%
Ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος: Σε ποτήρι

Η μπύρα των Mastodon εμφιαλώθηκε από τη ζυθοποιεία Mahrs-Brau που βρίσκεται στο Bamberg της Γερμανίας, λίγους μήνες πριν την περιοδεία του συγκροτήματος το 2012 και χρησιμοποιήθηκε για λόγους promotion.Η γεύση της είναι ομαλή και χαρακτηρίζεται από νότες εσπεριδοειδών, μελιού και σιταριού.

mastodonbeer

PEARL JAM
Όνομα: Faithfull Ale
Ζυθοποιείο: Dogfish Head
Τύπος: Belgian Strong Pale Ale
Αλκοόλ: 7,00%
Ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος: Από το μπουκάλι.

H Faithfull Ale κυκλοφόρησε το 2011 με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από την κυκλοφορία του ντεμπούτου album του συγκροτήματος “Ten”. Η εμφιάλωση της έγινε στο Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών από μια Pub (Dogfish Head Brewings & Eats) η οποία έχει τη δική της ζυθοποιία. Η ίδια ζυθοποιία μάλιστα κυκλοφόρησε στο παρελθόν μπύρες για τον Miles Davis και για τον Robert Johnson. Η Faithfull Ale έχει αποσυρθεί από την αγορά.

pearljambeer

MUNICIPAL WASTE
Όνομα: Toxic Revolution
Ζυθοποιείο: 3 Floyds
Τύπος: American Double/Imperial Stout
Αλκοόλ: 8,5%
Ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος: Από το μπουκάλι.

To heavy/thrash συγκρότημα από της Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφόρησε και αυτό τη δική του μπύρα από την ζυθοποιεία 3 Floyds οι ιδιοκτήτες της οποίας είναι φανατικοί θαυμαστές της extreme metal σκηνής. Το άρωμα της έχει έντονες νότες καφέ, κακάο και λυκίσκου ενώ η γεύση της είναι λίγο πικρή με το κακάο και τη ρητίνη πεύκου να γίνονται ευδιάκριτα. Γενικά η συγκεκριμένη μπύρα έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές.

toxicbeer

PIG DESTROYER
Όνομα: Permanent Funeral
Ζυθοποιείο: 3 Floyds
Τύπος: American Double/Imperial IPA
Αλκοόλ: 10,5%
Ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος: Από το μπουκάλι.

To 2012 κυκλοφόρησε η μπύρα των Pig Destroyer από την ίδια ζυθοποιία με αυτή των Municipal Waste. Το χρώμα της είναι έντονο πορτοκαλί με χάλκινες αποχρώσεις. Το άρωμα της έχει νότες φλούδας εσπεριδοειδών αλλά και σάρκας ανανά και τροπικών φρούτων. Η γεύση της είναι κάπως γλυκιά και χαρακτηρίζεται από το μάνγκο, μαρμελάδα πορτοκάλι και μια μικρή δόση φρούτων του πάθους. Από τις καλύτερες μπύρες που έχουν κυκλοφορήσει με όνομα συγκροτήματος.

pigdestroyerbeer

AMON AMARTH
Όνομα: Ragnarok
Ζυθοποιείο: 3 Floyds
Τύπος: American Porter
Αλκοόλ: 8,2%
Ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος: Από το μπουκάλι.

Οι Amon Amarth κυκλοφόρησαν τη δική τους μπύρα το 2011 και μάλιστα μέσα σε αποθεωτικές κριτικές από τους γνώστες του αντικειμένου. Το χρώμα της σκούρο καφέ με ένα τολμηρό άρωμα λυκίσκου, σοκολάτας και εσπεριδοειδών. Η γεύσης της είναι καπνιστή ενώ μπορεί εύκολα κανείς να καταλάβει το μέλι. Ιδανικά δεν πίνεται πολύ παγωμένη για να αναδείξει όλα της τα αρώματα και την πλήρη γεύση της. Δυστυχώς η Ragnarok δεν αναμένεται να ξανακυκλοφορήσει στο εμπόριο.

amonamarthbeer

ENTER SHIKARI
Όνομα: Sssnakepit
Ζυθοποιείο: Titanic (UK)
Τύπος: Premium Lager
Αλκοόλ: 5%
Ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος:Σε ποτήρι

Οι Enter Shikari ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Signature Brew και δημιούργησαν μια τυπική ξανθιά lager που παράγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και η οποία δεν προσφέρει τίποτα το ενδιαφέρον. Το τελείωμα που αφήνει στη γεύση είναι ξηρό ενώ ταυτόχρονα πικρίζει. Μάλλον από τις πιο αδιάφορες της κατηγορίας.

entershikaribeer

CORROSION OF CONFORMITY
Όνομα: Imperial Porter
Ζυθοποιείο: Burnt Hickory
Τύπος: American Porter
Αλκοόλ: 8%
Ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος:Σε ποτήρι

H Burnt Hickory είναι μια νέα ζυθοποιία που άνοιξε τις πόρτες της μόλις το 2011. Η Imperial Portel χαρακτηρίζεται από το μαύρο χρώμα ενώ το άρωμα της είναι ζωντανό και φρουτώδες. Στο άρωμα διακρίνονται νότες σοκολάτας, καφέ ενώ ο εκπαιδευμένος πότης μπορεί να μυρίσει ρούμι μιας και η συγκεκριμένη μπύρα ωριμάζει σε βαρέλια που φιλοξενούσαν στο παρελθόν το συγκεκριμένο ποτό. Η γεύση της είναι αρκετά πλούσια με μια ελαφριά γλυκύτητα.

cocbeer

GWAR
Όνομα: GWAR BQ 2013
Ζυθοποιείο: Cigar City
Τύπος: American Pale Ale
Αλκοόλ: 5,5%
Ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος: Σε ποτήρι η από το κουτάκι
Οι άκρως «θεατρικοί» GWAR έβγαλαν μόλις φέτος στην αγορά τη δική τους μπύρα από τη ζυθοποιία Cigar City που έχει έδρα την Tampa της Florida των Ηνωμένων Πολιτειών. Το χρώμα της είναι χάλκινο ενώ στα αρώματα μπορεί κανείς να διακρίνει γκρέιπφρουτ και μάνγκο. Η γεύση της είναι ελαφρώς πικρή που στην αρχή αφήνει την αίσθηση του καπνιστού.

gwarbeer

CLUTCH
Όνομα: Lips Of Faith
Ζυθοποιείο: New Belgium
Τύπος: Dark Soul Ale
Αλκοόλ: 9,0%
Ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος: Από το μπουκάλι

Η μπύρα των Clutch παρασκευάζεται στο Colorado των Ηνωμένων Πολιτειών από την New Belgium που ιδρύθηκε το 1989. Το χρώμα της είναι σκούρο καφέ όπως περίπου αυτό του μπουκαλιού που τη συνοδεύει. Τα αρώματα της περιέχουν αυτό της σοκολάτας και του καρυδιού ενώ η γεύση της χαρακτηρίζεται από την ψημένη βύνη, σοκολάτα με ίχνη βύσσινου. Αρκετά πολύπλοκη γεύση.

clutchbeer

THE SWORD
Όνομα: Iron Swan
Ζυθοποιείο: Real Ale
Τύπος: English Pale Ale
Αλκοόλ: 5,88%
Ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος: Από το κουτάκι

Η μπύρα των The Sword πήρε το όνομα της από το τραγούδι “Iron Swan” που βρίσκεται στο ντεμπούτο album του συγκροτήματος. Η εμφιάλωση γίνεται στο Texas των Ηνωμένων Πολιτειών από μια ζυθοποιία που δημιουργήθηκε το 1996. Η μπύρα έχει χάλκινο χρώμα ενώ το άρωμα θυμίζει καραμέλα και λυκίσκο. Ελαφριά σχεδόν πικάντικη γεύση με το τελείωμα να θυμίζει έντονα την καραμέλα.

theswordbeer

GRAVEYARD
Όνομα: Hisingen Brew
Ζυθοποιείο: Galatea Spirits
Τύπος: American Pale Lager
Αλκοόλ: 4,8%
Ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος: Από το κουτάκι

Οι Graveyard δημιούργησαν τη δική τους μπύρα σε συνεργασία με την Galatea Spirits που βρίσκεται στη Σουηδία με σκοπό να πίνεται ευχάριστα σε όλες τις θερμοκρασίες. Το χρώμα της είναι χρυσοκίτρινο ενώ το άρωμα της θυμίζει καλαμπόκι και βούτυρο. Η γεύση στο τελείωμα αφήνει μια ελαφριά πικράδα ενώ στο σύνολο της η συγκεκριμένη μπύρα θυμίζει τις περισσότερες αμερικάνικες lager. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω τι γεύση θα έχει αν την πιει κανείς ζεστή.

graveyardbrew

Ο Σάββας Στανής γεννήθηκε στην Κομοτηνή την χρονιά που οι AC/DC κυκλοφόρησαν το Back in Black και από τότε η σχέση του με την rock μουσική είναι μια σχέση εξάρτησης. Είναι δημιουργός του επίσημου ελληνικού fan club των Dream Theater “Infinite Dreams” (1999), βραβευμένο από την Warner Music και από την ifpi για την αύξηση των πωλήσεων του συγκροτήματος στην Ελλάδα. Υπήρξε συντάκτης των περιοδικών Rock On και Rock Hard με μόνιμες στήλες, συνεντεύξεις και studio reports συγκροτημάτων στο εξωτερικό. Έχει καθίσει πίσω από την κονσόλα του Atlantis Fm 105,2, αυτοαποκαλείται foodie και λατρεύει να αξιολογεί burger οπουδήποτε ανακαλύπτει ότι τα σερβίρουν. Αποκαλεί Άγιο τον Anthony Bourdain και θεωρεί τεράστιο πλήγμα που δεν κατάφερε να τον γνωρίσει από κοντά.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*