ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IN FOCUS

Η επιστήμη μίλησε: Το «Ob-La-Di, Ob-La-Da» των Beatles είναι το απόλυτο pop τραγούδι

Άφησε στην δεύτερη θέση το «Invisible Touch» των Genesis. Το διαχρονικό pop τραγούδι των Beatles «Ob-La-Di, Ob-La-Da» είναι το «απόλυτο pop τραγούδι», σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Στην έρευνα των ειδικών επιστημόνων, μέσω λογισμικού, αναλύθηκαν περισσότερα από 700 τραγούδια από το 1958 ως το 1991 και παραπάνω από 80,000 συγχορδίες…

Άφησε στην δεύτερη θέση το «Invisible Touch» των Genesis.

Το διαχρονικό pop τραγούδι των Beatles «Ob-La-Di, Ob-La-Da» είναι το «απόλυτο pop τραγούδι», σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Στην έρευνα των ειδικών επιστημόνων, μέσω λογισμικού, αναλύθηκαν περισσότερα από 700 τραγούδια από το 1958 ως το 1991 και παραπάνω από 80,000 συγχορδίες και μελωδίες. Το αποτέλεσμα έδειξε πως το κλασικό κομμάτι των Σκαθαριών άγγιξε το τέλειο.

Προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντικειμενικότητα, οι συγχορδίες από τα 30 κομμάτια που το λογισμικό επέλεξε ως κορυφαία, παίχτηκαν χωρίς στίχους και φωνητικές μελωδίες σε 39 εθελοντές.

Η ίδια μελέτη έδειξε πως όσο πιο απρόβλεπτο είναι ένα κομμάτι, τόσο περισσότερο σχετίζεται με συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με το πώς απολαμβάνει ο άνθρωπος την μουσική.

«Τα τραγούδια που μας εντυπωσιάζουν έχουν μια εντυπωσιακή ισορροπία μεταξύ αυτού που περιμένουμε να ακούσουμε από ένα pop τραγούδι και της ενδεχόμενης έκπληξης που μπορεί να κρύβει αυτό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην μελέτη.

Το «Ob-La-Di, Ob-La-Da» των Beatles άφησε πίσω του σε κοντινή απόσταση το «Invisible Touch» των Genesis και το «Hooked On A Feeling» του BJ Thomas. Πίσω τους βρίσκουμε τα «I Want You Back» (The Jackson 5), «There She Goes» (The LA), «When It’s Love» (Van Halen), «Red Red Wine» (UB40).

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως ο John Lennon είχε μιλήσει με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για το κομμάτι που έγραψε το 1968 ο Paul McCartney.

Έγκυρες ειδήσεις από όλο το φάσμα της rock και όχι μόνο μουσικής, την ώρα που συμβαίνουν, όταν συμβαίνουν σε συνεχή ροή από την συντακτική μας ομάδα.

Latest from IN FOCUS

Go to Top