ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ WEEKEND JOURNAL

Facebook: Σάλος από τους νέους όρους και προϋποθέσεις

Το Facebook αλλάζει τα πάντα στις αναρτήσεις μας. Το Facebook ανακοίνωσε αλλαγή στους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης των υπηρεσιών του και πολλοί από τους χρήστες του δεν χάρηκαν καθόλου. Το επίσημο μήνυμα που εμφανίστηκε στο timeline ανέφερε πως το Facebook μπορεί να καταργήσει περιεχόμενο που ανεβαίνει στην πλατφόρμα του…

Το Facebook αλλάζει τα πάντα στις αναρτήσεις μας.

Το Facebook ανακοίνωσε αλλαγή στους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης των υπηρεσιών του και πολλοί από τους χρήστες του δεν χάρηκαν καθόλου. Το επίσημο μήνυμα που εμφανίστηκε στο timeline ανέφερε πως το Facebook μπορεί να καταργήσει περιεχόμενο που ανεβαίνει στην πλατφόρμα του ή ακόμα και να περιορίσει την πρόσβαση κάποιου στο προφίλ του, αν θεωρηθεί απαραίτητο, προκειμένου να αποφύγει ή να μετριάσει ενδεχόμενες επιπλοκές με το νόμο.

Οι κακές γλώσσες λένε πως η αλλαγή αυτή έρχεται για να προλάβει τις επιπτώσεις ενός νέου νόμου που πρόκειται να ψηφιστεί στην Αυστραλία, σύμφωνα με τον οποίο μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Google, θα υποχρεώνονται να διαπραγματεύονται με τα τοπικά Μ.Μ.Ε. σχετικά με το περιεχόμενο των ειδήσεων που αυτά θα δημοσιεύουν στα συγκεκριμένα μέσα.

Η αλήθεια είναι πως η ενημέρωση που ήρθε σε κάθε ενεργό προφίλ, είναι διατυπωμένη με τρόπο που δεν είναι ξεκάθαρος. Πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για επίσημη και νομικά κατοχυρωμένη πλέον λογοκρισία από την πλευρά του διάσημου μέσου, το οποίο θεωρητικά θα μπορεί πλέον να κατεβάζει οτιδήποτε δεν του αρέσει. Ανάμεσα στους πολλούς που έγιναν έξω φρενών και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους είναι και πολλοί μουσικοί οι οποίοι, ειδικά τους τελευταίους μήνες, χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τα κανάλια του Facebook για να παραμείνουν σε επαφή με το κοινό τους, μιας και οι live συναυλίες και οι περιοδείες έχουν απαγορευτεί σχεδόν σε όλον τον πλανήτη.

Στην προσπάθεια τους να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις οι υπεύθυνοι του Facebook έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους μουσικούς. Στην επίσημη ανακοίνωση τους, τόνισαν πως από την 1η Οκτωβρίου κάποιος που θέλει να προσφέρει στους ακόλουθους του μια μουσική εμπειρία (πχ DJ set, playlist) δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει μουσικά βίντεο για τα οποία δεν θα κατέχει το copyright, ωστόσο οι καλλιτέχνες θα συνεχίσουν να είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε από τα κανάλια του Facebook (όπως το Facebook live) για να μεταδώσουν νέα μουσική δική τους ή μια συναυλία τους.

Διαβάστε ακόμα: Το Spotify ετοιμάζει νέα εφαρμογή karaoke

Η αλλαγή αυτή σχετίζεται κυρίως με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών μουσικών κομματιών και σκοπεύει να θωρακίσει το Facebook απέναντι στα νομικά προβλήματα που προκύπτουν όταν κάποιος αναπαράγει μέσω της πλατφόρμας μουσική για την οποία δεν κατέχει τα δικαιώματα. Υπέρ της αλλαγής έχουν ταχθεί ήδη καλλιτέχνες, όπως η βρετανίδα Laura Marling, η οποία δήλωσε στο NME πως δεν βλέπει τις αλλαγές αυτές με κακό μάτι, αλλά αντιθέτως θεωρεί ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τη δημιουργία μουσικής, τώρα θα μπορούν να είναι ασφαλείς.

Οι ήδη υπάρχοντες κανονισμοί για την αναπαραγωγή μουσικής μέσω του κοινωνικού δικτύου, ορίστηκαν για πρώτη φορά το 2018 και ο πρωταρχικός τους σκοπός, σύμφωνα με το Facebook, ήταν να παρέχουν τη δυνατότητα στους χρήστες να εκφράζονται μέσω της μουσικής, χωρίς όμως οι ενέργειες τους να προσβάλλουν τα συμφέροντα των κατόχων των δικαιωμάτων, διατηρώντας έτσι μια ισορροπία στα τρία μέρη. Η ισορροπία αυτή όμως ήταν, και είναι, πολύ εύθραυστη, και η αλλαγή των κανόνων ύστερα από δύο χρόνια θεωρήθηκε επιτακτική από τους αρμόδιους νομικούς συμβούλους. Αυτό που μένει τώρα να δούμε είναι αν όντως η τροποποίηση αυτή θα ωφελήσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Μένει στην Αθήνα τα τελευταία 14 χρόνια. Αγαπάει τα ξωτικά όλων των φυλών, τον Batman, τον Tarantino, τους Pink Floyd και τον Nick Cave. Στο Game of Thrones είναι με τους Stark και σίγουρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το θάνατο του Nedd Stark στον πρώτο κύκλο. Θα ήθελε να μένει στην άκρη μιας λίμνης σε ένα πέτρινο σπίτι στη Σκωτία.

Latest from WEEKEND JOURNAL

Go to Top