ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ROCK DINNER

Πήγαμε για φαγητό με με τους Beggars

Το όνομα τους τα τελευταία 2-3 χρόνια εξαπλώνεται σαν επιδημία και ο κόσμος δείχνει να τους αγκαλιάζει όλο και περισσότερο. Το rockyourlife.gr εν μέσω κακοκαιρίας βγήκε για φαγητό με τον frontman της μπάντας Γιάννη Πασά σε ένα γεύμα που είχε αρκετές θερμίδες, έβγαλε γέλιο αλλά και αρκετές ειδήσεις… Κάτι η…

Το όνομα τους τα τελευταία 2-3 χρόνια εξαπλώνεται σαν επιδημία και ο κόσμος δείχνει να τους αγκαλιάζει όλο και περισσότερο. Το rockyourlife.gr εν μέσω κακοκαιρίας βγήκε για φαγητό με τον frontman της μπάντας Γιάννη Πασά σε ένα γεύμα που είχε αρκετές θερμίδες, έβγαλε γέλιο αλλά και αρκετές ειδήσεις…

Κάτι η νεροποντή που έπληξε την Αττική το βράδυ της Παρασκευής 24 Οκτώβρη, κάτι η κούραση του Γιάννη Πασά που το ίδιο βράδυ έδωσε με τους Beggars ένα εκπληκτικό live στο Kookoo με έκαναν να αμφιβάλλω για το εάν τελικά η συνάντηση που κανονίσαμε μέρες πριν θα ήταν τελικά εφικτή.

Τα τηλέφωνα έδιναν και έπαιρναν με τον Γιάννη να είναι κάθετος… «Σας περιμένω στις 3 το μεσημέρι, όπως τα κανονίσαμε».

Στο μαγαζί της οδού Σιβιτανίδου 51 στην Καλλιθέα έφτασα με τον Γιάννη Τσιούμα και τον φωτογραφικό του εξοπλισμό μισή ώρα νωρίτερα. Ο τραγουδιστής και κιθαρίστας των Beggar’s Blues Diary ήταν ήδη εκεί και το τραπέζι μας περίμενε ήδη στρωμένο…

«Δεν έχω πάει ποτέ στην Αμοργό. Δεν έχω ιδέα τι θα φάω εδώ πέρα. Η θέση σου εκτός από συνεντευξιαζόμενος είναι και το να φτιάξεις το μενού μας…»

«Μην ανησυχείς. Έχω προβλέψει τα πάντα. Εδώ είναι το στέκι μου, πίστεψε με δε θα το μετανιώσετε. Θα περάσουμε καλά…»
beggars1
Πριν προχωρήσουμε στις παραγγελίες πες μου ορισμένα πράγματα για το Αμοργιανό Πέρασμα
Το Αμοργιανό Πέρασμα είναι ένα στέκι το οποίο ξεκίνησε από τρείς κοπέλες, δυο εκ των οποίων είναι από την Αμοργό. Πρόκειται για τις Μαρία και Αθανασία Αναστασίου και τη Χρύσα Κοσκοσιάν. Το μενού βασίζεται σε Αμοργιανές γεύσεις αλλά και όχι μόνο. Τα περισσότερα προϊόντα, όπως η ξινομυζήθρα που αποτελεί βασικό μέρος πολλών πιάτων, έρχονται από το νησί κάθε 2 με 3 μέρες. Εδώ θα πρέπει να σου πω πως με τους Beggars έχουμε γυρίσει όλα τα νησιά της άγονης γραμμής (Αμοργός, Δονούσα, Σχοινούσα, Κουφονήσια) και τολμώ να πω πως το συγκεκριμένο στέκι έχει κάτι από την αύρα των νησιών αυτών.

Πότε ξεκίνησε να λειτουργεί το μαγαζί;
Το Αμοργιανό Πέρασμα λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια. Ξεκίνησε μέσα στην κρίση και η επιτυχία του ήταν τελικά πως κατάφερε να φέρει όλο αυτό τον κόσμο που επισκέπτονται τα συγκεκριμένα νησιά να νιώσουν πως και στην Αθήνα, μέσα στον χειμώνα, μπορούν να επισκεφτούν ένα μαγαζί που θυμίζει κάτι από τους αγαπημένους τους προορισμούς. Κατά τη γνώμη μου αυτό το στέκι αποτελεί και μια νότα αισιοδοξίας μέσα σε όλο αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Τα κορίτσια έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά. Μάλιστα ακριβώς στη διπλανή πόρτα ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες να λειτουργεί το bar Αμοργιανό Πέρασμα, ένα πανέμορφο Κυκλαδίτικο μπαράκι με όμορφες μουσικές και έμπειρο προσωπικό.

Κάνετε περίπου 70 με 80 συναυλίες τον χρόνο σε όλη την Ελλάδα. Που έχεις φάει το καλύτερο φαγητό;
Είναι κάτι που έχουμε συζητήσει με όλη την μπάντα και θα μιλήσω εκ μέρους όλων. Αγαπάμε πάρα πολύ την Δυτική Μακεδονία. Κοζάνη, Γρεβενά, Φλώρινα και Έδεσσα. Όλα αυτά τα μέρη μας έχουν προσφέρει πολύ καλές γεύσεις. Μανιτάρια στα Γρεβενά, απίθανα κρέατα και πολύ ωραία κόκκινα κρασιά.

Για την Κύπρο; Την αναφέρω επειδή και εκεί πάτε συχνά και σίγουρα έχετε δοκιμάσει κάποια παραδοσιακά τοπικά πιάτα.
Και στην Κύπρο έχουμε φάει απίθανα. Απλά το θέμα είναι πως με αυτά τα μέρη, όπως και στο εξωτερικό, δεν έχεις την πολυτέλεια να σπαταλήσεις μια μέρα και να γνωρίσεις κουλτούρα και γεύσεις. Πας να δώσεις ένα live, την επόμενη δίνει κάποιο άλλο live και την επόμενη μέρα αποχωρείς. Σίγουρα η Κύπρος είναι εντυπωσιακή στο φαγητό της αλλά θα επιμείνω στην αγάπη μου για τη Δυτική Μακεδονία.
beggars2
Είσαι fan μονάχα της Ελληνικής κουζίνας ή σου αρέσει να δοκιμάζεις και γεύσεις από όλο τον κόσμο;
Είμαι ένας άνθρωπος ανοιχτός σε γεύσεις από όλο τον κόσμο. Αν επέλεγα την δεύτερη καλύτερη μου κουζίνα θα διάλεγα την Κινέζικη.

Υπάρχει κάποια κουζίνα που δε θα ήθελες να δοκιμάσεις με τίποτα;
Κοίτα… ποτέ μη λες ποτέ. Ίσως είναι και προκατάληψη από όλα αυτά που έχω δει στο διαδίκτυο και έχω διαβάσει στις εφημερίδες, αλλά νομίζω πως δε θα ήθελα να δοκιμάσω κάτι από αυτά που μαγειρεύουν στις Φιλιππίνες ή στην Ταϋλάνδη και γενικά στις περισσότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αν βρεθώ πάντως ποτέ προς τα εκεί δε ξέρω τι θα κάνω.

Νομίζω ήρθε η ώρα να παραγγείλουμε… τι θα μας προτείνεις;
Θα φάμε τα αγαπημένα μου από το μενού. Και λέω να ξεκινήσουμε λίγη ψημένη ρακί. Είναι ένα καθαρά Αμοργιανό και της Άγονης Γραμμής ποτό, το οποίο φτιάχνεται εδώ από τα κορίτσια με παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς των δύο κοριτσιών. Δε θα σου πω λεπτομέρειες για το πώς παρασκευάζεται αλλά μπορώ να σου πω πως παρόλο που ψήνεται σε κατσαρόλα πίνεται κρύα. Το μυστικό της είναι περισσότερο στον τρόπο παρασκευής παρά στα υλικά. Αξίζει πραγματικά να τη δοκιμάζετε.

Από φαγητά, θα αρχίσουμε με σουτζούκι Αρμένικο, ένα από τα αγαπημένα μου ορεκτικά… Για τη συνέχεια βλέπουμε, ανάλογα και με τις αντοχές μας.

Κάπου εκεί ακούσαμε από τα ηχεία να παίζει David Bowie με τον Γιάννη να μας προλαβαίνει…
«Εδώ μπορείς να έρθεις και να ακούσεις παραδοσιακά, νησιώτικα, έντεχνα αλλά και rock. Ο κόσμος έρχεται εδώ να διασκεδάσει. Αν η στιγμή «επιβάλλει» να ακούσουμε rock θα ακούσουμε rock. Δεν υπάρχει κάποια περπατημένη που να ακολουθείται εδώ μέσα και αυτό θεωρώ πως είναι ένα ακόμα στοιχείο της επιτυχίας του μαγαζιού».

Το μενού για την συνέχεια περιελάμβανε σπιτικά Αμοργιανά τυροπιτάκια με ξινομυζήθρα και μέλι, πρασοτηγανιά, χειροποίητη κρεατόπιτα και μια ποικιλία κρεατικών, η οποία -όπως μας πληροφόρησε ο Γιάννης- αποτελεί must για όποιον επισκέπτεται το Αμοργιανό Πέρασμα.

Η συνέχεια της κουβέντας περιελάμβανε μια κουβέντα για το σύνολο της Ελληνικής και όχι μόνο σκηνής με άφθονο κουτσομπολιό, αποκαλύψεις και απόψεις και κάπως έτσι μοιραία περάσαμε και στους Beggars…
beggars3
Αλήθεια Γιάννη, πόσα κομμάτια γράψατε για το νέο σας album;
Στα δύο τελευταία μας LPs έχουμε γράψει από 25 – 30 κομμάτια και έχουμε επιλέξει περίπου τα μισά για το κάθε ένα από αυτά.

Ένιωσες καθόλου πίεση αναλογιζόμενος το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον του κόσμου;
Κοίταξε, πιστεύω πως όταν γράφεις μουσική και αντιλαμβάνεσαι πως αυτή η μουσική έχει αντίκτυπο σε κάποιο κόσμο, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ευθύνη. Αν όμως καταφέρεις και το αποβάλεις την ώρα που συνθέτεις ένα album θα πετύχεις. Είναι ένα mind game που οφείλεις να επιβάλεις στον εαυτό σου, ειδικά αν η προηγούμενη σου καλλιτεχνική πρόταση έχει κάνει γκελ στον κόσμο.

Τα σχέδια των Beggars τι περιλαμβάνουν;
Τώρα μπαίνουμε στο τελευταίο μέρος της περιοδείας μας για το νέο μας album «Desperate Rock N’ Roll», το οποίο περιλαμβάνει 18-20 συναυλίες από Βορρά ως Νότο και φυσικά την ετήσια επίσκεψη μας στην Κύπρο.

Τον ερχόμενο Μάρτη θα κυκλοφορήσουμε σε CD ένα νέο EP με 6 κομμάτια που θα λέγεται «It’s A Devil’s Highway». Στο μυαλό μου ωστόσο υπάρχει και το μέλλον… Σκοπεύουμε μέσα στο 2016 να κινηθούμε με ένα best of CD. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια πολύ ακριβή -οπτικά- κυκλοφορία και να δαπανήσουμε κάποια χρήματα σε αυτό το εγχείρημα. Θα υπάρχει ένα ένθετο που θα περιλαμβάνει ολόκληρη την ιστορία του συγκροτήματος καθώς και σπάνιες φωτογραφίες. Σίγουρα φυσικά θα υπάρχει και ένα νέο κομμάτι για να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια. Σκοπός μας είναι αυτή η συλλογή να αποτελέσει ένα διαβατήριο για όποιον θέλει να γνωρίσει καλά τους Beggars, όπως εμείς θέλουμε να του την παρουσιάσουμε.
beggars4
Μετά από αυτό και αν τα πράγματα μας ευνοήσουν επαγγελματικά τα επόμενα δύο χρόνια θα ήθελα να κυκλοφορήσουμε ένα limited edition box set με τα τρία μας studio albums και το EP σε βινύλιο.

Bλέπω έχεις προγραμματίσει τα βήματα της μπάντας με απόλυτη ακρίβεια και μάλιστα έχει σχεδιάζει και την στρατηγική του συγκροτήματος.
Για εμάς δεν υπάρχει επί της ουσίας μέρα που να μην ασχολούμαστε με το συγκρότημα. Όταν δεν είμαστε στη σκηνή δε σημαίνει πως κάνουμε διακοπές. Όλοι μας ζούμε από την μπάντα και συνεπώς έχουμε αποφασίσει να αφοσιωθούμε σε αυτό που κάνουμε. Πήραμε τα ρίσκα μας και αποφασίσαμε -χωρίς να γνωρίζουμε την εξέλιξη- πως οι Beggars θα είναι η κύρια ασχολία μας.

Αλήθεια, πριν από το συγκρότημα τι δουλειά έκανες;
Έχω σπουδάσει στην Αγγλία marketing και διοίκηση επιχειρήσεων. Μάλιστα υπήρξα στέλεχος μεγάλων εταιριών και μέχρι το 2007 ήμουν και διευθυντής ανάπτυξης δικτύου μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ελλάδα. Απλά μια μέρα τους είπα… «Γεια σας, φεύγω». Είχα μέσα μου το σαράκι.
beggars5
Πρέπει να σου πω πως εξάσκησα το επάγγελμα αυτό επί 14 χρόνια. Είχα ένα όνομα στη πιάτσα και άφησα πίσω μου μια θεωρητικά λαμπρή καριέρα για τη μουσική. Δε μετανιώνω όμως καθόλου και χαίρομαι για τις επιλογές μου.

Θεωρείς πως η προηγούμενη σου καριέρα σε βοήθησε στο επαγγελματικό κομμάτι των Beggars;
Αναμφίβολα. Το marketing είναι ένα. Ο τρόπος σκέψης είναι κοινός και ήμουν τυχερός που έμαθα από την προηγούμενη μου καριέρα. Το να τρέχεις μια μπάντα έχει πολύ marketing και απαιτεί να γνωρίζεις και πολλούς κανόνες management. Εννοείται πως συνεργαζόμαστε με πολλούς ανθρώπους του χώρου αλλά και πάλι απαιτείται και η δική μας προσήλωση και προσπάθεια. Μέχρι στιγμής, πολύ μεγάλο κομμάτι αυτής της διαδικασίας είναι ακόμα πάνω μας.

Αφού μιλάμε για marketing και management. Πες μου, το όνομα της μπάντας πως προέκυψε;
Το όνομα το σκέφτηκα εγώ και η ιστορία του ονόματος έχει ενδιαφέρον. Στην αρχή θέλαμε να βγάλουμε το σχήμα Beggars, αλλά είδαμε πως υπήρχε ήδη μπάντα με αυτό το όνομα στο εξωτερικό. Στο εξωτερικό επίσης υπήρχε και μια παρέα χρηματιστών οι οποίοι έβγαλαν ένα album για την πλάκα τους κάτω από το όνομα Beggar’s Blues, πουλώντας μάλιστα 3 εκατομμύρια αντίτυπα το 1997, στις Ηνωμένες Πολιτείες!
beggars6
Έτσι, μου ήρθε στο μυαλό το τωρινό όνομα της μπάντας, το οποίο έχει ένα concept πίσω του. Είναι το ημερολόγιο ενός ζητιάνου, ο οποίος γράφει τις σκέψεις του βλέποντας αυτός εμάς και όχι εμείς αυτόν.

Το γεύμα στο Αμοργιανό Πέρασμα έκλεισε με μια υπέροχη σοκολατόπιτα με ζελέ φράουλας και εμείς ανανεώσαμε το ραντεβού μας για μια ακόμα κραιπάλη και την υπόσχεση να συνεχίσουμε πολλές από τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που αφήσαμε στη μέση…

beggars7

Κολλημένος με τις λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύει πως κάνουν τη διαφορά, ο Νικόλας ξεκίνησε το 2009 με το rockyourlife.gr να ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με τις αγαπημένες του μουσικές, προσπαθώντας να πείσει ότι το rock είναι καλύτερο στις πιο απλές μορφές του.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Latest from ROCK DINNER

Go to Top