ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ WEEKEND JOURNAL

Fans των GWAR μαζεύουν υπογραφές για να στηθεί άγαλμα του Oderus Urungus

Στη θέση του στρατηγού του Εμφυλίου Robert E. Lee. Σε μια περίοδο που έχει φουντώσει η συζήτηση γύρω από τη βίαιη απομάκρυνση αγαλμάτων αφιερωμένων σε προσωπικότητες ταυτισμένες με το ρατσιστικό παρελθόν κρατών όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και το Βέλγιο, μια διαδικτυακή εκστρατεία δίνει μια διαφορετική και σίγουρα πιο……

Στη θέση του στρατηγού του Εμφυλίου Robert E. Lee.

Σε μια περίοδο που έχει φουντώσει η συζήτηση γύρω από τη βίαιη απομάκρυνση αγαλμάτων αφιερωμένων σε προσωπικότητες ταυτισμένες με το ρατσιστικό παρελθόν κρατών όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και το Βέλγιο, μια διαδικτυακή εκστρατεία δίνει μια διαφορετική και σίγουρα πιο… χαλαρή διάσταση στον θέμα.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με στόχο τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να αντικατασταθεί το μνημείο προς τιμήν του στρατηγού Robert E. Lee στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνιας με ένα άγαλμα του πρώην frontman των GWAR Oderus Urungus, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν ο Dave Brockie.

Η εκστρατεία ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου μέσω του Change.org με τους εμπνευστές της να επιδιώκουν να αναγνωριστεί ο συνιδρυτής των GWAR και ηγέτης του συγκροτήματος μέχρι τον θάνατό του, τον Μάρτιο του 2014, ως μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές προσωπικότητες του Ρίτσμοντ.

Ο Robert E. Lee ήταν διοικητής του Συνομοσπονδιακού Στρατού κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου από το 1862 έως το 1865. Πέθανε το 1870 και 20 χρόνια αργότερα το άγαλμά του ανεγέρθηκε στην κεντρική λεωφόρο του Ρίτσμοντ (Monunent Avenue). Σήμερα, που το κίνημα διαμαρτυρίας Black Lives Matter αναζωπυρώθηκε μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd, διαδηλωτές επιτίθενται σε μνημεία δουλεμπόρων, αποικιοκρατών και άλλων προσωπικοτήτων. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αρχές της Πολιτείας της Βιρτζίνιας έχουν στήσει οδοφράγματα γύρω από το σημείο που βρίσκεται το άγαλμα του στρατηγού προκειμένου να το προστατέψουν για να μην έχει την ίδια τύχη με εκείνο του Τζέφερσον Ντέιβις, προέδρου των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής που γκρέμισαν διαδηλωτές. Ηδη, η βάση του αγάλματος έχει γεμίσει με συνθήματα και ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ralph Northam έχει δώσει εντολή να απομακρυνθεί.

Έτσι φαντάζονται οι fans των GWAR το άγαλμα προς τιμήν του Oderus

«Ο Robert E. Lee είναι ένας αποτυχημένος στρατηγός πολέμου που υποστήριξε έναν ρατσιστικό σκοπό», αναφέρει το κείμενο που συνοδεύει το κάλεσμα για τη συλλογή υπογραφών. «Για πολύ καιρό, στην πόλη του Ρίτσμοντ εκτίθεται αγάλματα δικά του και άλλων αποτυχημένων βετεράνων του Εμφυλίου Πολέμου. Εμείς, οι απατεώνες του σύμπαντος (σ.σ. η ελεύθερη απόδοση του τίτλου του δεύτερου album των GWAR «Scumdogs Of The Universe») καλούμε την πόλη του Ρίτσμοντ να φιλοτεχνήσει στη θέση του ένα άγαλμα του μεγάλου τοπικού ηγέτη Oderus Urungus».

Και καταλήγει επαινώντας τον Brockie, σε απόλυτη πάντα εναρμόνιση με τον σατιρικό χαρακτήρα της μπάντας: «Ο Oderus προέρχεται από τον πλανήτη Scumdogia, χαρακτήρισε το Ρίτσμοντ το σπίτι του, ενώ συνεργάστηκε με την τοπική καλλιτεχνική κοινότητα απασχολώντας και αναδεικνύοντας τοπικούς καλλιτέχνες και… κυρίες της νύχτας».

Ο Brockie βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Ρίτσμοντ τον Μάρτιο του 2014 σε ηλικία 50 ετών από υπερβολική δόση ηρωίνης. Ηταν το τελευταίο από τα αυθεντικά μέλη των GWAR, οι οποίοι ξεχώρισαν για την εξεζητημένη αμφίεση επί σκηνής, τους επιθετικούς στίχους και τα εντυπωσιακά σόου, στα οποία τα μέλη της μπάντας έπαιζαν ως απόγονοι εξωγήινων πολεμιστών που έφτασαν στη Γη για να υποδουλώσουν και να σφάξουν το ανθρώπινο γένος.

Μέχρι σήμερα η εκστρατεία έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 55.000 υπογραφές, με τον στόχο πλέον να έχει οριστεί στις 75.000.

Το ζήτημα βέβαια είναι πολύ πιο σύνθετο, καθώς δεν έχει τόση σημασία να αποκαθηλωθούν τέτοια μνημεία του παρελθόντος αλλά να ξεριζωθούν από το παρόν οι ντροπιαστικές ιδέες που αυτά αντιπροσωπεύουν.

Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1973 δίνοντας ακόμα ένα λόγο για να ηχούν τη συγκεκριμένη μέρα τα κανόνια του Λυκαβηττού. Αφού έχασε μερικά χρόνια από τη ζωή του στη Γαλλική Φιλολογία της Αθήνας, έμπλεξε με τη δημοσιογρφία και ως Συντάκτης Υλης του αρέσει να βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ονειρό του να βρεθεί κάποια στιγμή στο Wacken και να κάνει κατάδυση σε νερά με λευκούς καρχαρίες...

Latest from WEEKEND JOURNAL

Go to Top