Σκληρές εξομολογήσεις μουσικών (όπως εκείνες στα αμφιλεγόμενα γράμματα των Mayhem για την αυτοκτονία του Dead), σπάνιες φωτογραφίες και πληροφορίες για γεγονότα που σημάδεψαν τις διαδρομές συγκροτημάτων, μυστικά, εμπνεύσεις, σκίτσα, εξώφυλλα δίσκων, συνεντεύξεις, σελίδες γεμάτες ιστορίες, λεπτομερείς πληροφορίες και εικόνες που ξετυλίγουν άγνωστες πτυχές της ζωής ιστορικών συγκροτημάτων και καλλιτεχνών, «κατοικούν» στο  “Fryktos” (burnings).

Πρόκειται για ένα online βιβλιοπωλείο το οποίο προσπαθεί να κινείται σε underground μονοπάτια, χωρίς ωστόσο να περιορίζεται. «Το είδος που του αρέσει είναι οι ανεξάρτητες εκδόσεις της metal μουσικής (εγκυκλοπαίδειες, magazines, books, earbooks), καθώς και καλλιτεχνών (artbooks, comics). Σίγουρα δεν λείπουν και οι mainstream κυκλοφορίες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον» αναφέρει χαρακτηριστικά, η ψυχή του εν λόγω εγχειρήματος.

Όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος για το προφίλ του, είναι ένας άνθρωπος μεγαλωμένος μέσα  στη  γέννηση του 2nd wave of black metal όπου και είναι και τα κύρια ακούσματα του. «Υπήρξα μέρος της συγκεκριμένης ανάπτυξης διατηρώντας για διάστημα ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία και distribution. Έχω συνεργαστεί με αρκετά group της εγχώριας αλλά και της παγκόσμιας black metal σκηνής, με κυκλοφορίες, ξεκινώντας από κασέτες και προχωρώντας σε βινύλια και CD. Όλο αυτό σταμάτησε όταν σταμάτησε και το ενδιαφέρον μου σε στιγμή που νομίζω ότι η σκηνή είχε κορεστεί» δηλώνει.

Πως εμπνεύστηκε την ονομασία με τον «φλεγόμενο δαυλό» για το βιβλιοπωλείο του; «Από τις φρυκτωρίες, τον τρόπο επικοινωνίας κατά την αρχαιότητα που ήταν και από τα πρώτα επικοινωνιακά δίκτυα. Φωτιές δηλαδή που άναβαν σε υψώματα με σκοπό να γνωστοποιήσουν κάποιο γεγονός με κωδικοποιημένο τρόπο. Ο φρυκτός (ή φρύκτος) ήταν ο «δαυλός». Επιλέχτηκε γι’ αυτή του την ιδιότητα και ενισχύθηκε η επιλογή του ονόματος για το ότι είναι ομόηχο  με άλλη ελληνική λέξη. Φρικτός»!

Από το 2016 όπου λειτουργεί ο “Fryktos” μέχρι σήμερα, το ευχάριστο είναι ότι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η ελληνική σκηνή είχε πάντα underground χαρακτήρα» και ότι αυτό ισχύει και στις μέρες μας. «Είχε πάντα την αναγνώριση από το εξωτερικό και έχει πολύ αξιόλογες μπάντες που πάνε μπροστά και «τραβάνε» και πολλές άλλες μαζί τους. Αυτή τη στιγμή νομίζω υπάρχει πολύ αξιόλογη κινητικότητα. Τη θεωρώ από τις καλύτερες στιγμές της ελληνικής σκηνής και πάντα χωρίς να χάνει τον underground χαρακτήρα της» μας επεξηγεί. Έτσι, όταν οι Έλληνες πρόκειται να αγοράσουν κάτι, «οι επιλογές τους δεν διαφέρουν από εκείνες των ξένων. Μεγαλύτερη ζήτηση έχουν κυρίως εκδόσεις που είναι ανεξάρτητες. Underground»!

Ο “Fryktos”  καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δημιουργιών μέσω βιβλίων, earbooks και περιοδικών απ’ όλο τον κόσμο. Έπειτα από παράκλησή μας να μας αποκαλύψει 2-3 best seller του, αλλά  και μερικά από τα πιο σπάνια του καταλόγου του, κατέληξε στα:«Morbid Visions» by Mark Riddick (Ο Mark Riddick έχει μιλήσει στο rockyourlife.gr και τη συνέντευξη του μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ),
«Letters From The Dead» και «Swedish Death Metal» όσον αφορά στην πρώτη κατηγορία και στα Pentagram “A Story By Patricio Jara” (Chile) και  Hellbastard Art “The First Wave”, τα οποία στην Ευρώπη μπορεί να μην υπάρχουν σε άλλους διανομείς!

Στη συνέχεια θελήσαμε να μάθουμε ποιο είναι το πιο τρομακτικό ή εμπνευσμένο δημιουργικά εξώφυλλο κατά την άποψή του, καθώς μέσω του Fryktos μπορεί κάποιος να αποκτήσει και να απολαύσει υπέροχα εξώφυλλα τόσο διάσημων όσο και ανερχόμενων καλλιτεχνών από κάθε    γωνιά της γης. Ο ίδιος απαντά: «Αν και προτιμώ black ‘n white καλλιτέχνες, θα πω για έναν καλλιτέχνη που δουλεύει πολύ με χρώμα ο οποίος μας είχε τιμήσει και με μία έκθεσή του  στην Αθήνα πριν κάποιο διάστημα. Είναι ο Ρουμάνος Costin Chioreanu, ο οποίος καταφέρνει και σου βγάζει έντονα συναισθήματα αγωνίας, άγχους, κλειστοφοβίας. Η επιλογή επίσης των χρωμάτων είναι και χαρακτηριστικό στην ψυχεδελική τεχνική του που τον κάνει να ξεχωρίζει. Αυτό που παραθέτω είναι το «Μan of memories» που συνοψίζει τα παραπάνω».

Οι λάτρεις της τέχνης και της μουσικής του συγκεκριμένου είδους, οι οποίοι ενόψει των εορτών μπορεί να θέλουν να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους ή σε κάποιον γνωστό τους, καλό είναι να γνωρίζουν τις must-have εκδόσεις που φιλοξενούνται στο βιβλιοπωλείο από την κάθε κατηγορία. Στις προτάσεις του “Fryktos”  συγκαταλέγεται  το “Banana Punk Rawk Trails: A Euro-Fool’s Metal Punk Journeys in Malaysia, Borneo and Indonesia”, ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο. «Ασχολείται με την περιήγηση ενός Ευρωπαίου στην ασιατική σκηνή ως μουσικός σε Punk / metal groups. Οι λεπτομέρειες που υπάρχουν για τις συγκεκριμένες ασιατικές κουλτούρες νομίζω το κάνουν must»!

Επίσης,  μοναδική είναι η  έκδοση Chris Moyen Thorn Cross Book + Incantation/Archgoat, «βιβλίο και βινύλιο μαζί για έναν καλλιτέχνη που σημάδεψε την σκηνή και ενέπνευσε τόσους άλλους». Όσον αφορά στα περιοδικά, μας συστήνει τα Quadrivium #6: «Hell» 2014 + 3 CDs και Grinder issue #2 + 7 vinyl Death Yell / Morbosatan. Το πρώτο το θεωρεί cult.  Περιέχει επίσης 3 cds και η γραφή και το layout του είναι μοναδικά. «Θα χρειαστείς ώρες ώστε να το αποκωδικοποιήσεις»! μας προειδοποιεί. Όσον αφορά στο δεύτερο, πρόκειται για μια «πολύ καλή Black / death metal έκδοση από τη Χιλή με δωρεάν 7″ το οποίο διατηρεί αυτό το ύφος από τη σκηνή της λατινικής Αμερικής».

Και για το τέλος μας έμειναν τα αγαπημένα μας Earbooks. Εδώ ως must συναντάμε τα VADER “Genesis of Chaos MCMLXXIII – MCMXC”, μια καταπληκτική έκδοση με 3 Cds και πολύ ανέκδοτο υλικό από την ιστορία του group και Darkthrone “Black Death and Beyond” με 3 Cds από το νορβηγικό Black metal συγκρότημα, με αρκετές ιστορίες γύρω από αυτό και με προσωπικές/  αποκλειστικές φωτογραφίες του.

Ο “Fryktos”, ο οποίος προσελκύεται κυρίως από καλλιτέχνες με ασπρόμαυρο portfolio και πιο σκοτεινά θέματα,  σκοπεύει στο μέλλον να αποκτήσει και τις δικές του εκδόσεις και να μεγαλώσει τη λίστα με τις εκδόσεις που διανέμει.   Και υπάρχουν καλλιτέχνες που εργάζονται γι’ αυτό τη συγκεκριμένη στιγμή. Όποιος ενδιαφέρεται για τις  δραστηριότητές του μπορεί να ενημερωθεί μέσω της σελίδας του στο FB (www.facebook.com/fryktos) ή μέσω του site του (www.fryktos.com).

Ο δημιουργός αυτού του online «οχήματος» που μας φέρνει σε επαφή με ένα σπάνιο underground υλικό, έχει αρκετές αγαπημένες μπάντες. Ακούει  κλασικό old school black metal και οτιδήποτε νεότερο προσφέρει πραγματική ατμόσφαιρα. Όσον αφορά στη συνέντευξη, «απαντήθηκε με ήχο από το νέο δίσκο των “Blut Aus Nord ‎»Deus Salutis Meae» που παρεμπιπτόντως έχει ελληνικές αναφορές».

Η Ντέμη Αυλωνίτη εργάστηκε για δώδεκα χρόνια ως συντάκτρια στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Έθνος» και είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Τη χαλαρώνει απίστευτα το να κάθεται σε ένα δωμάτιο με ωραία θέα, παρέα με καλό φαγητό και μουσική (ακούει από τους ήχους της φύσης έως όπερα και heavy metal) . Δεν φοβάται να πει ούτε να ακούσει την αλήθεια. Πιστεύει πως όλοι οι άνθρωποι θα έπρεπε να γνωρίζουν πώς να παρέχουν τις Πρώτες Βοήθειες.