Γιατί η επιτυχία του «The Sciences» των Sleep ήταν σίγουρη

ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΟΛΙΚΑΣ
Posted on Ιανουάριος 07, 2019, 12:04 μμ
57 secs

Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο κείμενο ξεκίνησε να γράφεται πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, όμως η χαλαρότητα των ημερών με πήγε λίγο πίσω. Ευτυχώς, η ανακοίνωση της εμφάνισης των Sleep στην Αθήνα την Τρίτη 16 Απριλίου 2019, με έκανε να στρωθώ και να ολοκληρώσω αυτά που είχα στο μυαλό μου για τους θρυλικούς Αμερικανούς.

Φυσικά, η αφορμή για το κείμενο δόθηκε από την πρώτη θέση που πήρε το «The Sciences» στην λίστα του rockyourlife.gr με τα 50 κορυφαία albums του 2018.

Εδώ όμως δεν θα μιλήσω για το album, το οποίο παρουσιάστηκε από το περιοδικό μας και για το οποίο έχετε πλέον άποψη. Αυτό που αναλύεται εδώ είναι το γιατί η επιτυχία του «The Sciences» έμοιαζε προδιαγεγραμμένη, από όποια πλευρά και αν το δει κανείς.

Τον Απρίλιο του 2018 οι Sleep έπιασαν τους πάντες στον ύπνο ανακοινώνοντας την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου στις 20/4, κερδίζοντας το πρώτο στοίχημα με το marketing. Όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Οι Αμερικανοί μέσα σε λίγες ώρες «ανέβασαν» τα τραγούδια σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες προκαλώντας φρενίτιδα, με την έκπληξη να ολοκληρώνεται με την υπογραφή δισκογραφικού συμβολαίου με την Third Man Records του Jack White! Αυτό ήταν… χωρίς το «παραδοσιακό» promo των δισκογραφικών όπως το γνωρίζουμε, αλλά με την προώθηση να χτυπά κόκκινο από fans, περιοδικά και internet.

Σκεφτείτε λίγο… οι Sleep έχουν να κυκλοφορήσουν δίσκο από το «Dopesmoker» του 2003, με το single «The Clarity» να είναι το μοναδικό νέο κομμάτι που έχει κυκλοφορήσει το group όλα αυτά τα 15 χρόνια. Και όμως, οι Καλιφορνέζοι κατάφεραν να διατηρήσουν το status τους στο υψηλότερο επίπεδο κάνοντας τα αυτονόητα.

Οι σποραδικές και επιλεκτικές ζωντανές εμφανίσεις ως Sleep ήταν ένας τρόπος για τους Matt Pike και Al Cisneros να διατηρήσουν το όνομα του group τους σε επίπεδα λατρείας. Διοχετεύοντας την ενεργητικότητα και την έμπνευσή τους σε High On Fire και OM αντίστοιχα, οι αρχιτέκτονες του ψυχεδελικού doom ήχου αντί να μετριάσουν την προσμονή για κάτι νέο από τους Sleep, έκαναν τους fans τους να τρώνε τα νύχια τους από αγωνία. Από το 2003, το «Dopesmoker» έχει κοπεί σε βινύλιο άπειρες φορές και σε οποιονδήποτε χρωματικό συνδυασμό μπορείς να σκεφτείς, ενώ το αποτύπωμα της μπάντας για τον ήχο που υπηρετεί διατηρείται με άνεση και χωρίς να φθείρεται από την υπερβολική έκθεση.

Αφού λοιπόν αποφασίζουν να «αναστηθούν», οι Sleep παίρνουν την κατά την γνώμη μου κορυφαία απόφαση για την μετέπειτα πορεία τους στην δισκογραφία τους. Υπογράφουν στην Third Man Records του Jack White.

Με τον ευρύτερο heavy rock ήχο να γνωρίζει τεράστια άνθηση τα τελευταία χρόνια, μπορώ μόνο να φανταστώ τις προτάσεις που θα δέχθηκε η μπάντα από τις μεγάλες metal/rock αλλά και όχι μόνο δισκογραφικές, για υπογραφή συμβολαίου. Το παράδειγμα της Nuclear Blast που ξεζούμισε τους Graveyard οδηγώντας τους εν τέλει μέχρι και στην διάλυση, που αλλοίωσε το DNA των Earthless και που δημιούργησε τους Blues Pills, είναι χαρακτηριστικό, αλλά όχι το μοναδικό. Οι Radio Moscow υπέγραψαν στην Century Media κυκλοφορώντας μεν έναν εξαιρετικό δίσκο, χωρίς όμως πολλά από τα χαρακτηριστικά που τους καθιέρωσαν στην συνείδησή μας. Από κοντά και η ανερχόμενη Napalm που έχει υπό την σκέπη της -μεταξύ άλλων- τους Greenleaf, Monster Magnet και John Garcia, με τον Brant Bjork να αποχωρεί πρόσφατα ανακουφισμένος για την Heavy Psych Sounds.

Οι Sleep ήξεραν πως αν πήγαιναν σε ένα από τα παραπάνω labels δεν θα πρόσθεταν αξία στο brand name τους. Στην Third Man το έκαναν. O Jack White έβαλε το album στα τραπέζια των συντακτών των μεγαλύτερων περιοδικών σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, με τον δίσκο να τρυπώνει και σε αρκετές λίστες με τα κορυφαία albums της χρονιάς που πέρασε. Οι εκτενέστατες αναφορές από το Rolling Stone, το Pitchfork, το NME, αλλά και δεκάδες άλλα μέσα που ως σήμερα δεν έδιναν και τόσο μεγάλη σημασία στον ήχο των Sleep, ήταν η ένεση αδρεναλίνης που έκανε το συγκρότημα να σταθεί και πάλι με σιγουριά στα πόδια του.

Και επειδή η ουσία είναι η μουσική και το σανίδι… το 2016 απολαύσαμε ζωντανά τους High On Fire, το 2018 τους OM και φέτος η Smoke The Fuzz ολοκληρώνει το έργο της με τους Sleep. Κλείνοντας πάντα με τα δικά τους λόγια «Shockwaves rattle the Earth below with hymn of doom»…

ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΟΛΙΚΑΣ
Κολλημένος με τις λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύει πως κάνουν τη διαφορά, ο Νικόλας ξεκίνησε το 2009 με το rockyourlife.gr να ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με τις αγαπημένες του μουσικές, προσπαθώντας να πείσει ότι το rock είναι καλύτερο στις πιο απλές μορφές του.