ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ BEHIND GREAT COVERS

Γιατί ο Πρόεδρος της νεοσύστατης Τσεχοσλοβακίας έγινε εξώφυλλο σε album των Faith No More;

Είκοσι και κάτι χρόνια πριν, τον Ιούνιο του 1997, κάνει ντεμπούτο στο μουσικό σύμπαν το «Album Of The Year», προτελευταίο album των Faith No More. Η αλήθεια είναι ότι εκείνα τα χρόνια δεν ήταν και τα καλύτερα για την μπάντα από το Σαν Φρανσίσκο. Αν και είχε προηγηθεί το σχετικά…

Είκοσι και κάτι χρόνια πριν, τον Ιούνιο του 1997, κάνει ντεμπούτο στο μουσικό σύμπαν το «Album Of The Year», προτελευταίο album των Faith No More. Η αλήθεια είναι ότι εκείνα τα χρόνια δεν ήταν και τα καλύτερα για την μπάντα από το Σαν Φρανσίσκο. Αν και είχε προηγηθεί το σχετικά επιτυχημένο «King For A Day… Fool For A Lifetime» το 1995, τα προβλήματα στο εσωτερικό του συγκροτήματος ήταν πολλά και όπως αποδείχτηκε άλυτα. Οι κιθαρίστες διαδέχονταν ο ένας τον άλλο, ο Mike Patton ασχολούνταν παράλληλα με άλλα δικά του projects και ο Billy Gould φαινόταν να είναι ο μοναδικός που ασχολείται σοβαρά με την μπάντα.

Ήταν άλλωστε εκείνος που τον Απρίλη του 1998 ανακοίνωσε την διάλυση του group, πετώντας τη μπηχτή πως όλα τα μέλη των Faith No More είναι ελεύθερα να ασχοληθούν με τα ατομικά του projects.

Παρατηρώντας το artwork του τελευταίου δίσκου τώρα, είκοσι χρόνια μετά,  και έχοντας στο μυαλό τα γεγονότα που ακολούθησαν μπορεί κανείς εύκολα να συσχετίσει το προφητικό νόημα (τυχαίο ή όχι) που είχε η επιλογή του. Στο εξώφυλλο φαίνεται ένας καλοβαλμένος κύριος στο παράθυρο ενός βαγονιού να δέχεται λουλούδια. Ο καλοβαλμένος αυτός κύριος δεν είναι άλλος παρά από τον πρώτο πρόεδρο της νεοσύστατης Τσεχοσλοβακίας, Tomas Garrigue Masaryk, ο οποίος θεωρείται και ο ιδρυτής της χώρας.

Ο Masaryk γεννήθηκε σε μια φτωχή οικογένεια της αγροτικής τάξης στην επαρχία της Μοράβια, η οποία ανήκε στην Αυστρό-Ουγγρική αυτοκρατορία. Ο Masaryk κατάφερε να φύγει από την φτωχή κοινωνία όπου μεγάλωσε για να πάει να σπουδάσει αρχικά φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Brno και κατόπιν κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο της Βιέννης.  Λίγα χρόνια μετά την αποφοίτηση του από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ο Masaryk διορίζεται καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα.

Θιασώτης του τσέχικου πολιτισμού εκδίδει το περιοδικό Athenaeum το οποίο ήταν αφιερωμένο στην τσέχικη κουλτούρα και επιστήμη. Όντας υπέρμαχος της τσέχικης ανεξαρτησίας ο Masaryk, άρχισε να οργανώνει τους Τσέχους που κατοικούσαν εκτός της τσέχικης επαρχίας, σε ένα κίνημα για την ανεξαρτησία από την καταπίεση της Αυστρό-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας. Η δράση του εναντίον της Αυτοκρατορίας έφτασε μέχρι και την Αμερική, όπου το 1918 σαν επικεφαλής της Ένωσης της Κεντρικής Ευρώπης (μια πολιτική οργάνωση η οποία υποστήριζε την αυτονομία των μικρών κρατών στην Ευρώπη) εκφώνησε μπροστά σε 150.000 εξόριστους Τσεχοσλοβάκους το λόγο με τον οποίο ζητούσε την ανεξαρτησία της Τσεχοσλοβακίας και των άλλων καταπιεσμένων λαών της Κεντρικής Ευρώπης.

Τη χρονιά εκείνη η Αυτοκρατορία διαλύεται, και ο Masaryk διορίζεται αρχικά κυβερνήτης της Τσεχοσλοβακικής Επαρχίας, και λίγο αργότερα η Εθνοσυνέλευση τον διορίζει Πρόεδρο της Τσέχικης Δημοκρατίας στις 14 Νοεμβρίου του 1818. Ο Masaryk κυβέρνησε τη χώρα μέχρι και το 1933, όπου παραιτήθηκε λόγω της μεγάλης ηλικίας του. Δύο χρόνια μετά την παραίτηση του, πεθαίνει και στην κηδεία του γίνεται λαϊκό προσκύνημα.  Μια  φωτογραφία από την κηδεία του, διάλεξαν και οι Faith No More για το εσώφυλλο του «Album of the Year».  Ο Gould όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε πως η κηδεία του Masaryk ήταν ΤΟ γεγονός εκείνης της χρονιά και συμβολίζει τον θάνατο της χρυσής εποχής, καθώς λίγο μετά η λαμπερή και αριστοκρατική Ευρώπη θα πληγεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ήξεραν άραγε οι Faith No More τι μέλει γενέσθαι και επέλεξαν αυτή τη συγκεκριμένη φωτογραφία για το εσώφυλλο; Ίσως και να το είχαν ψυλλιασθεί αλλά κανείς μάλλον δεν το ομολογούσε. Άλλωστε όπως γράφει και στο φέρετρο της φωτογραφίας «Pravda Videzi», που σημαίνει ότι η αλήθεια νικάει. Και η πραγματικότητα έδειξε ότι αυτό το μέτριο LP θα ήταν και το τελευταίο της μπάντας, η οποία έβαζε μια (άνω) τελεία στην πορεία της, κλείνοντας τη χρυσή της εποχή.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Μένει στην Αθήνα τα τελευταία 14 χρόνια. Αγαπάει τα ξωτικά όλων των φυλών, τον Batman, τον Tarantino, τους Pink Floyd και τον Nick Cave. Στο Game of Thrones είναι με τους Stark και σίγουρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το θάνατο του Nedd Stark στον πρώτο κύκλο. Θα ήθελε να μένει στην άκρη μιας λίμνης σε ένα πέτρινο σπίτι στη Σκωτία.

Latest from BEHIND GREAT COVERS

Go to Top