Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για την underground κουλτούρα; Ναι υπάρχει, και δημιουργήθηκε στην Ελλάδα! Και μάλιστα μπορείτε να γίνετε… μέρος του!

Το rockyourlife.gr έψαξε, ρώτησε και έμαθε για το πρώτο Ελληνικό επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα την κάπως… πιο σκοτεινή κουλτούρα. Και η αλήθεια είναι πως μας παραξένεψε το γεγονός πως κάτι παρόμοιο δεν είχε συμβεί τόσον καιρό. Όταν όμως ανακαλύψαμε πως το εγχείρημα αποτελεί εγχώρια δουλειά, η έκπληξή μας ήταν μεγαλύτερη. Αποφασίσαμε λοιπόν να συναντήσουμε την ομάδα πίσω από αυτό, να παίξουμε, και να κάνουμε την πρώτη του παρουσίαση!

Τι είναι το TriviaObscura™
Πρόκειται για ένα παιχνίδι γνώσεων με ισχυρά στοιχεία στρατηγικής, μόνο που έχει κάπως πιο… περίεργη θεματολογία, όπως είπαμε και στην εισαγωγή μας. Όλα τα θέματα που παρουσιάζονται αφορούν αυτό που με μια λέξη λέμε… «dark», με την ευρύτερη έννοια του όρου. Οι ερωτήσεις του παιχνιδιού χωρίζονται σε 8 κατηγορίες («Οίκοι»), με διαφορετική και συχνά αντικρουόμενη θεματολογία. Έτσι, για παράδειγμα, υπάρχει ο Οίκος της Επιστήμης και στον αντίποδα ο Οίκος του Αποκρυφισμού. Με αυτόν τον τρόπο, το παιχνίδι καλύπτει ένα ευρύ φάσμα από αυτό που θα ονομάζαμε «σκοτεινή κουλτούρα», από comics, video games, και φυσικά μουσική, κινηματογράφο, ιστορία, celebrities κτλ, πράγματα τα οποία φυσικά αφορούν και το κοινό που παρακολουθεί καθημερινά την ιστοσελίδα μας. Αν κάτι μας κέρδισε περισσότερο το ενδιαφέρον παίζοντας για πρώτη φορά το παιχνίδι παρέα με εκλεκτούς φίλους, είναι το γεγονός πως εκτός από την ιδιαιτερότητα της θεματολογίας, ξεχωριστό ενδιαφέρον υπάρχει και στον τρόπου που παρουσιάζονται οι ερωτήσεις. Εδώ δεν θα βρείτε το κλασικό «trivial» σχέδιο, με ερωτήσεις-απαντήσεις, και ούτε οι παίχτες επιδίδονται σε επίδειξη γνώσεων. Στο TriviaObscura™, γίνεται περισσότερο «παρουσίαση» θεμάτων, με έξυπνες αναφορές, αναλύσεις και πολλές φορές ακόμα και συζητήσεις αλλά και ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στους παίχτες. Η συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα σίγουρα κάνει τον παίκτη σοφότερο στο τέλος, ενώ η διαδραστικότητα είναι σίγουρο πως ανεβάζει επίπεδο την όλη εμπειρία.

Gameplay
Είπαμε παραπάνω ότι το TriviaObscura™ προσπαθεί και καταφέρνει να διαφοροποιηθεί από τα υπόλοιπα παιχνίδια γνώσεων. Πέρα από την διαδραστικότητα, το παιχνίδι επιτρέπει στον παίκτη να επιλέξει την κατηγορία των ερωτήσεων που επιθυμεί, προκειμένου να οδηγηθεί στην νίκη. Πρόκειται για μια βασική λεπτομέρεια, που δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα σε όσους δεν ανήκουν στην ευρύτερη underground κουλτούρα να παίξουν ελεύθερα και να απολαύσουν το παιχνίδι, έχοντας πιθανότητες επικράτησης. Προσωπικά, επέλεξα αρκετές φορές την μουσική, ενώ δοκίμασα και τις δυνάμεις μου σε Επιστήμη και Ιστορία. Αποφάσισα να μην μπλέξω με τον Οίκο του horror Lifestyle, ο οποίος είναι φτιαγμένος για τα μέτρα των clubbers και των party animals της νύχτας. Προφανώς, ο Οίκος της Μουσικής σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον μου, εκεί όπου κατάλαβα την δουλειά που έχει γίνει από τους δημιουργούς του παιχνιδιού. Αντικειμενικά, πρόκειται για μια δύσκολη κατηγορία για κάποιον «ξέμπαρκο», σίγουρα όμως θα εκτιμηθεί από όσους ανήκουν στην metal/goth οικογένεια. Αυτό που μου έκανε περισσότερο ενδιαφέρον -πέρα από τα ονόματα Νορβηγικών black metal συγκροτημάτων στην γλώσσα που επινόησε ο J.R.R Tolkien για τον Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών- ήταν οι ερωτήσεις που αφορούσαν την κλασική μουσική, το rock, ακόμα και την Jazz, κάτι που δείχνει πως οι εμπνευστές του TriviaObscura™ δαπάνησαν χρόνο, έψαξαν και μελέτησαν αρκετά το δημιούργημά τους.

Οι ανατροπές στο παιχνίδι είναι πολλές και συχνές, και τσακίζουν τα νεύρα σε όσους δεν έχουν υπομονή και σχέδιο, καθώς οι «Κάρτες Δύναμης» Carta Obscura εισάγουν το στοιχείο της στρατηγικής στο παιχνίδι και σου επιτρέπουν να συντρίψεις τους αντιπάλους σου, εκεί που δεν το περιμένουν. Μπορείς να «κλέψεις» απαντήσεις, και κάρτες μέσα από τα χέρια τους, φέρνοντάς σε ένα βήμα μπροστά από αυτούς.

Μιλώντας για gameplay, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά και στον εντυπωσιακό γραφιστικό σχεδιασμό που έχει γίνει στο παιχνίδι, ο οποίος σε παραπέμπει σε κάτι απόλυτα μυστικιστικό και σκοτεινό, κάτι που σίγουρα θα κάνει τον κάθε παίκτη να βρει τα δικά του νοήματα και συμβολισμό. Η ατμόσφαιρα άλλωστε που δημιουργείται ανάμεσα στο παιχνίδι και οι ανταλλαγές εμπειριών και απόψεων ανάμεσα στους παίκτες είναι αναπόσπαστο στοιχείο του TriviaObscura™.

Οι άνθρωποι πίσω από τα γραφιστικά του TriviaObscura™ έχουν την δική τους ομάδα στο Facebook εδώ.

Αν κάτι θα πρέπει να διορθωθεί στο μέλλον, είναι πως το TriviaObscura™ είναι γραμμένο στα Αγγλικά, καθώς πρόκειται να κυκλοφορήσει για αρχή στο εξωτερικό. Σίγουρα θα είχε ενδιαφέρον να δούμε σύντομα και την Ελληνική του έκδοση με -γιατί όχι- και Ελληνικά θέματα.

Γίνε και εσύ μέρος του TriviaObscura™
Άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο του παιχνιδιού είναι το ότι αποτελεί μια συνεργατική πλατφόρμα και όχι ένα έτοιμο pro-cut παιχνίδι! Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να γίνει μέρος του! Με αυτό εννοούμε ότι μπορεί να γραφτεί ερώτηση ειδικά για αυτόν, εφόσον οι δημιουργοί του παιχνιδιού θεωρούν ότι έχει χώρο σε αυτό και φυσικά εφόσον εναρμονίζεται με τις βασικές αξίες του παιχνιδιού που είναι «το φλερτ με το σκοτεινό και το μακάβριο». Με αυτόν τον τρόπο, το TriviaObscura™ είναι ανοιχτό στο κοινό, σκοπεύοντας έτσι στο να συνδυάσει κλασικές σκοτεινές αξίες στον χώρο της τέχνης, αλλά κυρίως να ανακαλύψει νέους δημιουργούς και καλλιτέχνες, είτε αυτοί βρίσκονται στον χώρο της μουσικής, είτε σε αυτόν του κινηματογράφου και των τεχνών γενικότερα. Η ομάδα Do You Know Darkness? που έχει δημιουργηθεί στο Facebook συνεχώς ανανεώνεται με νέα, ειδήσεις και δρώμενα, γύρω από διάφορα festivals, fanzines, ενώ δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που αποτελούν ήδη μέλη της! Μέσα από την ομάδα είναι σίγουρο πως θα αποκτήσετε γνώσεις γύρω από την γενικότερη φιλοσοφία του TriviaObscura™, θα ανταλλάξετε απόψεις με fans από όλο τον κόσμο, ενώ φυσικά θα ενημερώνεστε για την πορεία του game. Μια ματιά εδώ θα σας πείσει.

Ολοκληρώνοντας αυτή την πρώτη παρουσίαση του TriviaObscura™, μπορώ να πω πως είναι ένα καλό «εργαλείο» για να εντυπωσιάσετε φίλους και γνωστούς που ασχολούνται με την γενικότερη dark κουλτούρα, και σίγουρα ένας πολύ ενδιαφέρον τρόπος για να περάσετε μια νύχτα με την παρέα σας.

Το TriviaObscura™ κυκλοφορεί μέσα στο 2018 μέσω Kickstarter, δίνοντας έτσι χώρο και χρόνο στους φίλους του να το γνωρίσουν καλύτερα και να συμμετάσχουν στην δημιουργία του. Μετά από αυτή την πρώτη εμπειρία μου με το παιχνίδι, ανυπομονώ να ξαναβρεθώ με φίλους και να παίξω ακόμα μια φορά, ενώ φυσικά ως rockyourlife.gr θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από αυτό και θα φροντίσουμε να μιλήσουμε και με τους δημιουργούς του, ώστε να μας εξηγήσουν πως αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι τόσο πρωτοποριακό για τα Ελληνικά δεδομένα.

Εν αναμονή λοιπόν της επίσημης κυκλοφορίας…

Κολλημένος με τις λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύει πως κάνουν τη διαφορά, ο Νικόλας ξεκίνησε το 2009 με το rockyourlife.gr να ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με τις αγαπημένες του μουσικές, προσπαθώντας να πείσει ότι το rock είναι καλύτερο στις πιο απλές μορφές του.