Πας να γράψεις αλλά τι να γράψεις και πώς να το γράψεις; Λέξεις σαν σφαίρες, προτάσεις χαστούκια. Όλα ανάκατα. Τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο… ξανά. Η Καμπούλ χάος! Η Αίγυπτος το ίδιο. Τρόμος παντού. Διαβάζω διάφορα. Στηλιτεύουν όσους δεν κλαίνε το ίδιο για όλα. Σαν να κλαις για τη μάνα σου, αλλά για να είσαι πολιτικά σωστός, πρέπει να κλάψεις το ίδιο και για τη μάνα του άλλου. Μα δεν γίνεται. Μπορεί τα γεγονότα να είναι ίδια, αλλά πάντα θα υπάρχει το υποκειμενικό στοιχείο, το δίπλα σου, το πιο κοντινό σου. Σεβασμός στον θάνατο. Ο νεκρός δεν «δεδικαίωται», αλλά το μυστήριο του φευγιού απαιτεί σέβας. Γιατί ο φευγάτος έχει και οικογένεια. Παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα. Και πρέπει να σέβεσαι την απώλεια τους. Μην πεις ωραία πράγματα γι’αυτόν, απλώς μην πεις τίποτα. Περίμενε. Πάνω από άταφο νεκρό θα τοποθετηθείς για 60 χρόνια Ιστορίας; Χρυσός η σιωπή. Περίμενε.

Διέξοδος η τέχνη. Art Aθήνα, Documenta 14, Ίδρυμα Νιάρχος, Εθνικό θέατρο, Στέγη. Πας παντού, όπου μπορείς, μήπως και φύγει το μυαλό, μήπως και ανακαλύψεις έναν λόγο για τον οποίο φτάσαμε σ’αυτό το χάλι. Μήπως και ταξιδέψεις και αποστασιοποιηθείς για λίγο. Δύσκολο.

Ανεργία, δουλειά απλήρωτη ή κακοπληρωμένη. Κάνω μια εκφώνηση διαφημιστικού, Ξέρετε εμείς σε 6 μήνες από την στιγμή που βγαίνει στον αέρα πληρώνουμε. Λες και ξέρει αυτός αν θα ζούμε σε 6 μήνες ή αν θα ζει η εταιρεία του! Και το κράτος σε φορολογεί ανεξαρτήτως. Απλώς και μόνο επειδή έχεις μπλοκάκι. Κι ας μην έχει κοπεί φύλλο. Είσαι εν δυνάμει φοροφυγάς. Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες-που μόνο ελεύθερους δεν μας λες-εξισωθήκαμε με τους μεγαλογιατρούς. Λες και μπορώ να διαλέξω τον πελάτη. Οργή! Και πώς να απαντήσεις στον άλλον που σου λέει Όλοι ίδιοι είναι; Ρήση που την έβρισκες πάντα σιχαμερή και επικίνδυνη. Δηλαδή όντως όλοι ίδιοι γίνονται όταν είναι στην εξουσία; Αν αποδεχτείς μέσα σου κάτι τέτοιο, τελείωσες, δεν υπάρχει ελπίδα. Τα χρόνια σου αποδεικνύονται χαμένα; Όλα αυτά που πίστεψες, που περίμενες…

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, 50 χρόνια απ’την κυκλοφορία του! Τι λες τώρα!! Βλέπω τα εκθέματα για την δεκαετία του ’80 και ανακαλύπτω ότι έγινα Ιστορία. Πολλά από αυτά τα «εκθέματα» είναι στα ντουλάπια μου. Αλλά τώρα εκτίθενται ως μουσειακά κειμήλια. Τρελό γέλιο!

Βλέπω τηλεόραση. Τα πάντα. Έστω για να πάρω μια γεύση. Κοιτάζω Masterchef κι έχω πλήθος άγνωστες λέξεις. Τι θα πει δηλαδή Ρίχνω τρούφα και χώμα πάνω στο ριζότο; Τι χώμα; Μου έρχεται στο νου η Μπρίτζετ Τζόουνς που διάβαζε στην συνταγή Δένουμε το κοτόπουλο με την σάλτσα και πήρε σκοινί και τόδεσε. Και Survivor βλέπω. Τα αγωνίσματα. Εμείς που αγαπάμε τον στίβο, το βλέπουμε κάπως σαν τα στηπλ. Και δεν ντρεπόμαστε να παραδεχτούμε ότι και Eurovision είδαμε.

Πώς λέει ο Τομ στον «Γυάλινο κόσμο»;- Περνάω στο απέναντι πεζοδρόμιο, τρέχω σ’ ένα σινεμά ή σ’ ένα μπαρ, παίρνω ποτό, μιλάω στον πρώτο ξένο που θα βρω μπροστά μου, ο,τιδήποτε φτάνει να σβήσουν τα κεριά σου. Γιατί σήμερα ο κόσμος φωτίζεται από αστραπές. Σβήσε τα κεριά, Λώρα. Σβήστα.

ΖΩΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ
Η Ζωή Ρηγοπούλου είναι ηθοποιός, απόφοιτος της σχολής Κατσέλη, και πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών. Εργάζεται στο θέατρο και στην τηλεόραση ως ηθοποιός καθώς και στο ραδιόφωνο ως μουσικός παραγωγός. Διδάσκει υποκριτική σε Δραματικές σχολές της Αθήνας και μεταφράζει από τα Αγγλικά για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Γράφει για καλλιτεχνικά και μουσικά sites.