Τον Ιούνιο του 2011 ο πάστορας Brian Smith δημιουργεί στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών την πρώτη Heavy Metal εκκλησία του Χριστού.

Αρχικά η σκέψη ήταν να δημιουργηθεί ένα group μοτοσικλετιστών που πίστευαν στον Χριστό και ήθελαν να προσεύχονται σ’ ένα μέρος όπου κανένας δεν θα τους έκρινε για την εξωτερική τους εμφάνιση. Σιγά σιγά το group απέκτησε μεγάλες διαστάσεις και αφού άλλαξε χώρο δυο-τρεις φορές, εγκαταστάθηκε μόνιμα σε μια μεγάλη σχολική αίθουσα.

Το πρόγραμμα της κυριακάτικης λειτουργίας είναι ιδιαίτερο και φυσικά άκρως μουσικό. Οι πόρτες ανοίγουν στις 11 το πρωί και οι πιστοί πίνουν τον καφέ τους συνοδεύοντας τον με πολλά και γευστικά ντόνατς. Μπάντες που παίζουν από Blues μέχρι Hard Rock προσφέρουν μουσικά διαλείμματα στο κήρυγμα του πάστορα ενώ πολλές φορές διοργανώνονται υπαίθριες κατασκηνώσεις στα βουνά του Οχάιο.

metalchurch1
Γιατί όμως επιλέχθηκε ο όρος heavy metal την ώρα που στην εκκλησία ακούγονται hard rock συγκροτήματα; Ο πάστορας Brian Smith μου εξηγεί: «Η απάντηση έχει δύο σκέλη. Το πρώτο έχει βάση στην επιστολή του Απόστολου Παύλου προς Εφέσιους (κεφάλαιο 6 «Το λοιπόν, αδελφοί μου, ενδυναμούσθε εν Κυρίω και εν τω κράτει της ισχύος αυτού ενδύνασθε την πανοπλίαν του Θεού προς το δύνασθαι υμάς στήναι προς τας μεθοδείας του διαβόλου»). Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει πως χρησιμοποιούμε πολύ το heavy metal ειδικά στη σελίδα μας στο facebook που κάθε πρωί ανεβάζουμε τραγούδια από χριστιανικό rock και metal.

Πόσο extreme μπορεί να είναι ένα συγκρότημα για να παίξει σε μια λειτουργία της εκκλησίας και ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγετε; «Αρχικά ζητάμε από τα συγκροτήματα που επιθυμούν να παίξουν να μας στείλουν ένα demo. Επιλέγουμε κάθε Κυριακή να εμφανίζεται διαφορετική μπάντα και η μουσική κυμαίνεται από blues μέχρι hard rock. Θα μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι και τον ήχο των Stryper αλλά όχι κάτι πιο σκληρό. Όχι ότι έχω κάποιο πρόβλημα, το αντίθετο μάλιστα αλλά το κάνω για σεβασμό προς τους ηλικιωμένους που έρχονται στη λειτουργία. Εγώ προσωπικά λατρεύω το heavy metal. Φαντάζομαι θα έχεις δει το μαύρο λεωφορείο που χρησιμοποιούμε με τη γραμματοσειρά των Iron Maiden».

metalchurchin3
Ο πάστορας Brian κηρύττει το λόγο του θεού και μάλιστα τις Κυριακές δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει στίχους αλλά και ολόκληρα τραγούδια από αγαπημένα του συγκροτήματα. Όπως μου λέει ο ίδιος, βγάζει από τη «φαρέτρα» του κομμάτια των Jethro Tull, των Pink Floyd ακόμα και των Iron Maiden και Metallica.

Από μια έρευνα που κάνω διαπιστώνω ότι η Heavy Metal εκκλησία του Χριστού τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας ήταν πολύ δημοφιλής. Κόσμος απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης εκδήλωνε ενδιαφέρον και μάλιστα επιδίωκε την επέκταση της και σε άλλες περιοχές, ακόμα και στην Αφρική. Οι παραγγελίες του merchandise της έπεφταν βροχή ενώ με τα χρήματα που συγκέντρωναν βοηθούσαν άπορα μέλη της κοινότητας. Μάλιστα ο πάστορας Brian μου πρότεινε να μου στείλει δωρεάν ένα tshirt σε περίπτωση που θέλω και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό δεν μπόρεσα να πω όχι. Ποια είναι όμως σήμερα η κατάσταση; «Η αλήθεια είναι ότι στα πρώτα μας βήματα λαμβάναμε συνεχώς μηνύματα μίσους. Οι “σούπερ χριστιανοί” μας κατηγορούσαν ως βλάσφημους και γραφικούς. Τώρα όλα είναι πιο ήρεμα μιας και έχουν καταλάβει πως είμαστε μια εκκλησία που απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν ταιριάζουν και δεν θα πήγαιναν σ’ ένα παραδοσιακό εκκλησιαστικό περιβάλλον. Οι αντιδράσεις έχουν καταλαγιάσει και οι τοπικές εκκλησίες μας αποδέχονται μιας και βλέπουν πως χρησιμοποιούμε την ίδια Βίβλο μ’ αυτούς, μόνο που εμείς την έχουμε τυλιγμένη με δέρμα και χρώμιο. Ξεκινήσαμε μέσα σ’ ένα bar και τώρα βρισκόμαστε μέσα σ’ ένα ενεργό δημόσιο γυμνάσιο. Ξεκινήσαμε από κάτι που αποκαλούταν εκκλησία μοτοσικλετιστών και φτάσαμε να είμαστε μια ολόκληρη κοινότητα. Στην εκκλησία μας θα δείτε ένα αγόρι με τατουάζ και μοϊκάνα δίπλα σε μια ηλικιωμένη κυρία. Αυτή η εικόνα είναι εντυπωσιακή και έτσι θα έπρεπε να είναι η κάθε εκκλησία».

metalchurchin4
Τα τελευταία χρόνια η heavy metal εκκλησία της Κολομβίας έχει γίνει viral. Τηλεοπτικές εκπομπές κάνουν επιτόπια ρεπορτάζ και μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα της αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο και χώρο. Η Heavy Metal εκκλησία του Χριστού όμως στα μάτια μου φαίνεται πολύ διαφορετική γι’ αυτό και ρωτάω τον πάστορα Brian να μου πει την άποψη του. «Άκουσα για την εκκλησία της Κολομβίας αφότου ξεκινήσαμε τη δική μας. Η μόνη διαφορά που μπορώ να δω ανάμεσα μας είναι ότι αυτοί επιλέγουν πολύ πιο σκληρά συγκροτήματα ακόμα και με brutal φωνητικά, πράγμα που προσωπικά δεν μ’ ενοχλεί αλλά πιστεύω περιορίζει πολύ την πρόσβαση τους δίνοντας βάση μόνο σε ένα είδος μουσικής. Ακόμα και αυτό όμως είναι θετικό. Σε καμία περίπτωση δεν τους ασκώ κριτική, απλά λέω τη γνώμη μου. Από τα βίντεο που έχω δει στο διαδίκτυο φαίνεται πως είναι μια εκπληκτική κοινότητα».

Η αλήθεια είναι ότι το heavy metal από τα γεννοφάσκια του έχει συνδεθεί με τον σατανισμό και τον αθεϊσμό πολύ περισσότερο απ’ ότι με τον χριστιανισμό. Συντηρητικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο είδος μουσικής με προκατάληψη και σκεπτικισμό. Το να προσπαθήσεις να πείσεις ένα ηλικιωμένο να έρθει στη λειτουργία μιας εκκλησίας του Χριστού βάζοντας μπροστά τον όρο heavy metal δεν είναι λίγο σουρεαλιστικό; «Να σου πω. Συνήθως όταν βρίσκομαι μπροστά σε ανθρώπους που έχουν τόσο κλειστό μυαλό δεν μπαίνω στη διαδικασία να τους ενοχλήσω για να τους εξηγήσω. Ο τίτλος της εκκλησίας και μόνο κρατάει μακριά αυτούς τους ανθρώπους και ίσως είναι καλύτερα έτσι. Συνηθίζω να λέω πως το όνομα μας και μόνο είναι «απωθητικό των Φαρισαίων» επειδή δεν θα έρθουν σε μια λειτουργία μας μόνο και μόνο εξαιτίας του ονόματος μας. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν κάποια στιγμή ότι η συγχορδία G θα είναι πάντα μια συγχορδία G, είτε παίζεται σε ένα Gospel τραγούδι είτε παίζεται σ’ ένα metal τραγούδι. Οι στίχοι που τη συνοδεύουν είναι αυτό που μετράει και όχι ο τρόπος που παίζεται. Ουσιαστικά όμως όλα έχουν να κάνουν με τους ανθρώπους που θέλεις να προσελκύσεις στην κοινότητα σου. Αν θέλεις να φέρεις κοντά σου ανθρώπους που ακούνε Cannibal Corpse τότε καλύτερα να τους βάλεις κάτι από Impending Doom γιατί ένα Hillsong δεν θα έχει αποτέλεσμα.

metalc
Από τη συνομιλία μας ο πάστορας Brian φαίνεται ευγενικός, ήρεμος και καμία στιγμή δεν προσπάθησε να με πείσει για κάτι. Στο σύγγραμμα του “Christians That Give Jesus A Bad Name” στο οποίο με παρέπεμψε αναφέρει πως οι Χριστιανοί που απομακρύνουν καθημερινά τους ανθρώπους από τον Θεό είναι πολλοί περισσότεροι απ’ αυτούς που τους φέρνουν κοντά του. Είναι οι Χριστιανοί της Ιεράς Εξέτασης και αυτοί που έλαβαν μέρος στο κυνήγι των μαγισσών. Είναι αυτοί που διαδηλώνουν κατά των αμβλώσεων και διαμαρτύρονται στις rock συναυλίες. Αυτοί που σου λένε πως θα πας στην κόλαση αν φοράς σορτς και ακούς rock n roll. Υποστηρίζει πως στο όνομα του Χριστιανισμού έχουν γίνει εγκλήματα κατά τη διάρκεια της ιστορίας και δεν έχει άδικο. Ο ίδιος δηλώνει αμετανόητος οπαδός του heavy metal και στην ερώτηση αν ερχόταν ο Χριστός στη γη ποιο album θα επέλεγε να του δώσει για να καταλάβει τι είναι το heavy metal, δηλώνει απόλυτα και με σιγουριά: «Το Live After Death».

Ο Σάββας Στανής γεννήθηκε στην Κομοτηνή την χρονιά που οι AC/DC κυκλοφόρησαν το Back in Black και από τότε η σχέση του με την rock μουσική είναι μια σχέση εξάρτησης. Είναι δημιουργός του επίσημου ελληνικού fan club των Dream Theater “Infinite Dreams” (1999), βραβευμένο από την Warner Music και από την ifpi για την αύξηση των πωλήσεων του συγκροτήματος στην Ελλάδα. Υπήρξε συντάκτης των περιοδικών Rock On και Rock Hard με μόνιμες στήλες, συνεντεύξεις και studio reports συγκροτημάτων στο εξωτερικό. Έχει καθίσει πίσω από την κονσόλα του Atlantis Fm 105,2, αυτοαποκαλείται foodie και λατρεύει να αξιολογεί burger οπουδήποτε ανακαλύπτει ότι τα σερβίρουν. Αποκαλεί Άγιο τον Anthony Bourdain και θεωρεί τεράστιο πλήγμα που δεν κατάφερε να τον γνωρίσει από κοντά.