Σε λίγες ημέρες ξεκινά στο κοινοβούλιο η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2018. Κανονικά θα έπρεπε, όπως γίνεται και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, να περιμένουμε συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων που θα περιστρέφονται στο πόσο δίκαια, ομαλά και προγραμματισμένα, θα δημιουργηθεί πλούτος για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας.

Είμαι σίγουρος όμως ότι θα απογοητευθούμε για άλλη μια φορά. Η συζήτηση θα αναλωθεί σε ένα ανούσιο και σίγουρα άχρηστο παιχνίδι εντυπώσεων, που θα αφορά μόνο τους πρωταγωνιστές της κουβέντας και σε καμία περίπτωση τους κατοίκους αυτής της χώρας, στους οποίους φυσικά καταλήγει πάντα ο λογαριασμός.

Παράδειγμα αυτού του είδους ανούσιων συζητήσεων είχαμε την περασμένη εβδομάδα  τόσο στην ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Πρωθυπουργό αναφορικά στην ασφάλεια των πολιτών όσο και στην διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων. Καμία συζήτηση για το πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση, για το πώς θα αξιοποιηθούν τα στατιστικά ευρήματα, για το πώς θα αναλυθούν τα Key Point Indicators, για το αν υπάρχουν Key Point Indicators που θα βοηθήσουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων. Παρά μόνο ευφάνταστες και πομπώδεις φράσεις και εκφράσεις για να «ταπωθεί» ο αντίπαλος και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προπαγάνδα από τα φίλα προσκείμενα μέσα ενημέρωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σαρανταποδαρούσα του Υπουργού Οικονομικών κου Τσακαλώτου, που περνά με άνεση τον πήχη που θέτει η Αξιωματική Αντιπολίτευση!

Γιατί όμως όλα αυτά; Μα γιατί δεν είναι προτεραιότητα των κυβερνήσεων και του κοινοβουλίου να βελτιώσουν τη ζωή μας! Προτεραιότητα τους είναι να μένουν στην εξουσία για να διαχειρίζονται τους φόρους μας, και τις επιδοτήσεις και τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να τροφοδοτούν τους κομματικούς στρατούς και να μένουν στην εξουσία.

Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα σοβαρό. Η χώρα και ο κόσμος της έχουν χάσει την επαφή με την εξέλιξη των πραγμάτων στον πλανήτη εδώ και καιρό. Βασικό εξελικτικό χαρακτηριστικό είναι η ηθικό-αισθητική εξέλιξη και μάλιστα η εξέλιξη αυτή που έρχεται με φυσικό τρόπο, ως συνειδητοποίηση της κοινωνίας για το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Η εξελικτική αυτή διαδικασία δεν είναι φυσιολογική. Προσκρούει σε αντιλήψεις και σε ταμπού που έχουν την αμέριστη συμπαράσταση των κυβερνήσεων. Θέσεις όπως το βασικό εισόδημα, το άνοιγμα των επαγγελμάτων, η ψηφιακή τεχνολογία (βλ. κόντρα μεταξύ ταξιτζήδων και της Taxibeat), o γάμος των ομοφυλοφίλων, τα ηλεκτρονικά νομίσματα, η ελευθερία του λόγου, η εξέλιξη της παραγωγής μέσω των ρομπότ, η αυτόνομη οδήγηση, το νομοθετικό πλαίσιο για τον 21ο αιώνα και πολλά άλλα δεν συζητούνται καν παρότι αποτελούν λύση για την έξοδο από την πολύχρονη κρίση που παίρναμε.

Για να μπορούμε όμως σαν λαός, χώρα και κάτοικοι να ακολουθούμε η τουλάχιστον να παρακολουθούμε  το εξελικτικό ηθικό-αισθητικό συνεχές του πλανήτη θέλουμε ικανή και συνεχή εμπλουτισμό της γνώσης. Και σε αυτό έχουμε επίσης σημαντικό πρόβλημα! Βλέπετε λοιπόν, ο οδικός χάρτης είναι λίγο πολύ σχεδιασμένος: α) γνώση που μας βοηθά να αναγνωρίσουμε με χειραφετημένο τρόπο το εξελικτικό συνεχές, β) πράξεις με γνώμονα την ηθικό-αισθητική βελτίωση, και γ) παραγωγή πλούτου με δίκαιο τρόπο καθώς οι ευκαιρίες θα μοιράζονται με φυσικό τρόπο σε μια κοινωνία που κοιτά στο μέλλον.

Αντί αυτού τι έχουμε; Κοροϊδία στα μούτρα μας και πρόσφατα στα μούτρα των νέων πιθανών πολιτών αυτής της χώρας από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος για λόγους εντυπωσιασμού φωνάζει στο Μαξίμου τον μικρό Αμίρ που έπεσε θύμα ρατσιστικής επίθεσης και την ίδια ώρα ο Guardian κατακεραυνώνει την κυβέρνηση ότι αφήνει τους ομοεθνείς του και τους λοιπούς μετανάστες να ζούνε σε άθλιες συνθήκες.

Είναι σαφές ότι κυβερνιόμαστε στα ψέματα και ενώ όλος ο κόσμος ψάχνει τα βήματα του στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, εμείς καλοπιάνουμε τους μετανάστες (νόμιμους και μη) για να φτιάξουμε νέους χειρωνακτικούς σκλάβους καθώς δεν το έχουμε με την τεχνολογία και πρόκειται λόγο να χάσουμε για πάντα την εξελικτική φύση της ηθικής!!!

Ο Άρης Τσιγκρής θεωρεί ότι η αλλαγή (μικρή η μεγάλη) δίνει σκοπό στη ζωή, είναι σύμφωνη με την φύση μας και επιτρέπει στον καθένα μας να ανακαλύπτει νέες πτυχές του χαρακτήρα του. Πιστεύει ότι η τεχνολογία και η καινοτομία είναι ο δρόμος για περισσότερη δημοκρατία αν βαδίσει side by side με την ηθικό-αισθητική εξέλιξη, έτσι θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε τις δημιουργίες στην μουσική, τον λόγο και την γραφή. Πρέπει όμως να μάθουμε περισσότερα από όσα ξέρουμε τώρα για να φτιάξουμε αυτή τον τρόπο απόκτησης της.