ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ CULTURE/TOP STORIES

Δοκιμάσαμε το ουίσκι των Motorhead παρέα με την πρώτη επίσημη κοινότητα φίλων ουίσκι στην Ελλάδα

Μια κουβέντα με το Greek Whisky Association. Καλοκαίρι στην Ελλάδα και η μπύρα έχει την τιμητική της στις ταβέρνες, τις pubs και τα bars. Όχι για όλους όμως. Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων επιμένει να γεμίζει τα ποτήρια της με ουίσκι, τον βασιλιά, όπως λένε, των αποσταγμάτων. Το Greek Whisky Association…

Μια κουβέντα με το Greek Whisky Association.

Καλοκαίρι στην Ελλάδα και η μπύρα έχει την τιμητική της στις ταβέρνες, τις pubs και τα bars. Όχι για όλους όμως. Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων επιμένει να γεμίζει τα ποτήρια της με ουίσκι, τον βασιλιά, όπως λένε, των αποσταγμάτων.

Το Greek Whisky Association (GWA) είναι το πρώτο επίσημο club στην Ελλάδα που απαρτίζεται από φίλους του ουίσκι, και σαν rockyourlife αποφασίσαμε να συναντηθούμε με ένα από τα ιδρυτικά μέλη και Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Γιάννη Αικατερινίδη, για να συζητήσουμε για τις δράσεις του GWA, την rock μουσική, αλλά και να βιώσουμε μαζί την μαγεία που κρύβεται σε ένα ποτήρι με ουίσκι.

Το ραντεβού μας ήταν προγραμματισμένο για το βράδυ της Τετάρτης, 9 Ιουλίου, στην Local Pub στο Χαλάνδρι (Χαϊμαντά 25). Η μουσική υπόκρουση από Doors, Black Sabbath, Deep Purple και Motorhead θεώρησα πως ήταν ένας από τους σημαντικούς λόγους που επιλέξαμε το συγκεκριμένο μέρος για την συνάντηση μας. Δεν ήταν όμως ο μοναδικός: «Η Local Pub στηρίζει το GWA και αποτελεί Embassy για το club μας. Εδώ έχουμε πραγματοποιήσει κάποια από τα επίσημα event μας. Δεν θα μπορούσα να προτείνω πιο ιδανικό χώρο για αυτή την συνέντευξη» θα μου πει ο Γιάννης.

Η Local Pub στο Χαλάνδρι, όπου πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη με το GWA

Θέλοντας να μάθω κάποια πράγματα για το ποια είναι τα μέλη του GWA αλλά και τις φιλοδοξίες τους ζήτησα από τον Γιάννη να μου κάνει μια εισαγωγή για το πως ξεκίνησε και τι ακριβώς είναι το Greek Whisky Association.

«Τυπικά ονομαζόμαστε Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Ουίσκι και αυτή την στιγμή αριθμούμε περίπου 200 μέλη. Ιδρυθήκαμε τον Νοέμβριο του 2018, συνεπώς είμαστε αρκετά νέος σύλλογος. Ηγήτορας και πρόεδρος είναι ο Νίκος Χατζηανδρέας από την Θεσσαλονίκη. Η αρχική ομάδα που έκανε το όραμα πράξη απαριθμεί 10 μέλη».

«Τα  ουίσκι των συγκροτημάτων απευθύνονται σε ένα πιο ευρύ κοινό. Είναι της ποσότητας και όχι τόσο της ποιότητας. Το καλό ουίσκι δεν χρειάζεται κανένα brand για να αναδειχθεί».

Για το τι ακριβώς πρεσβεύει το GWA, ο Γιάννης ήταν πολύ ξεκάθαρος, τονίζοντας αρκετές φορές πως πάνω από όλα είναι ένας τρόπος να ενωθούν άνθρωποι που έχουν ένα κοινό πάθος. Και αν στο μυαλό σας έχετε ένα κλειστό club που απευθύνεται αποκλειστικά σε ανθρώπους με εκλεπτυσμένο και ακριβό γούστο και πούρα, πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Ο Γιάννης, μιλώντας και για τα υπόλοιπα μέλη του club ήταν ξεκάθαρος και κάθετος σε αυτό: «Κανένας από εμάς δεν αυτοχαρακτηρίζεται «ειδικός» ή «δάσκαλος». Τέτοιοι χαρακτηρισμοί μακριά από εμάς. Είμαστε φανατικά κατά των τίτλων. ‘Οποιος αγαπάει το ουίσκι έχει θέση στην κοινότητά μας».

Όταν κυκλοφόρησε το ουίσκι το συγκροτήματος είχε πει: «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ διασκεδαστικό να ξεκινήσουμε ένα ουίσκι σε συνεργασία με ένα σουηδικό, παγκοσμίου φήμης αποστακτήριο όπως το Mackmyra. Το ουίσκι είναι εξαιρετικά καλό, με γεμάτο χαρακτήρα και πλήρως αρωματισμένο με μια υπέροχη νότα bourbon μιας και έχει παλαιωθεί σε βαρέλια που παλιότερα φιλοξενούσαν bourbon».

Γιατί όμως κάποιος να γίνει μέλος σας; Τι έχει να κερδίσει, ειδικά αν πρόκειται για κάποιον που ασχολείται ήδη με το ουίσκι; Η διαδραστικότητα είναι ένα από τα στοιχήματα της κοινότητας. Όπως μου είπε ο Γιάννης, πραγματοποιείται τουλάχιστον ένα event τον μήνα, σε Embassies όπως το The Local Pub, ενώ έχουν γίνει συναντήσεις στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην επαρχία (Ιωάννινα, Σέρρες). Μέσα από το club, εκτός από την ανταλλαγή απόψεων γύρω από το ουίσκι, μπορείς να δοκιμάσεις μια νέα φιάλη, να συμβουλευτείς πριν αγοράσεις ένα ουίσκι και φυσικά να μιλήσεις και να γνωριστείς με τα υπόλοιπα μέλη της παρέας. Σε κάθε συνάντηση υπάρχει και ένας συντονιστής έτσι ώστε το event να έχει ξεκάθαρο πλάνο και στο τέλος του οι συμμετέχοντες να έχουν κερδίσει κάτι από αυτό.

Το GWA είναι μια οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με τα μέλη της ομάδας να χρηματοδοτούν τις δράσεις της. Ποιες είναι όμως αυτές οι δράσεις, ρώτησα τον Γιάννη: «Εκτός από τις συναντήσεις, χρηματοδοτούμε events γευσιγνωσίας, κάνουμε τις δικές μας εμφιαλώσεις και φυσικά αγοράζουμε φιάλες».

Στην συνέχεια η κουβέντα μας πήγε λίγο πιο γενικά, για την άποψη που έχουν οι Έλληνες για το ουίσκι. Ρώτησα τον Γιάννη να μου πει τι πιστεύει πως σημαίνει για τον Έλληνα το ουίσκι, ειδικά σε σχέση με την μπύρα και το κρασί: «Στην Ελλάδα και λόγω κλίματος, το κρασί και η μπύρα είναι πιο μπροστά από το ουίσκι. Και επειδή τα παραπάνω ταιριάζουν και με το φαγητό, γίνονται μεγάλες καταναλώσεις. Μην ξεχνάς ότι στην χώρα μας λειτουργούν γύρω στα 500 οινοποιεία. Αποστακτήρια στην Ελλάδα δεν υπάρχουν».

Και το ουίσκι όμως έγινε μόδα, ειδικά στα 90s, ρώτησα: «Ναι αλλά έγινε με εντελώς λάθος τρόπο. Στα 90s τα blends (χαμηλότερου κόστους ουίσκι), προωθήθηκαν με ένα συγκεκριμένο lifestyle που κατά την ταπεινή μου άποψη κακοποίησε την εικόνα του ουίσκι. Εμείς από την μεριά μας σεβόμαστε όλη την διαδικασία απόσταξης αλλά και το τελικό προϊόν».

The Arran: Η πρώτη ελληνική ανεξάρτητη εμφιάλωση είναι γεγονός

Τα μέλη του GWA ολοκλήρωσαν ήδη την πρώτη τους αποκλειστική εμφιάλωση. Πρόκειται για ένα single malt/single cask whisky, για το οποίο ο Γιάννης μου είπε περήφανα: «Το Arran εμφιαλώθηκε τον Απρίλιο του 2019. Η απόσταξη του έγινε στις 26 Ιουλίου 2006 και η παλαίωση του πραγματοποιήθηκε σε βαρέλι Sherry Hogshead. Έχει 54.3% και συνολικά παρήχθησαν 277 φιάλες, οι οποίες πάνε στα μέλη μας αλλά και στα καταστήματα και τις κάβες που στηρίζουν το GWA».

Το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι πολύ σημαντικό για το GWA καθώς πρόκειται για την πρώτη ανεξάρτητη εμφιάλωση και κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα. Για τα μέλη του club η εμφιάλωση είναι το πρώτο μεγάλος στοίχημα του club, και ένα όνειρο που τελικά έγινε πραγματικότητα.

«Στο Arran μπορείτε να βρείτε το προσωπικό μας γούστο. Εδώ βρίσκεται μέχρι ένα σημείο, η γεύση του club».

Κάπου εκεί, ήρθε η ώρα να βάλω τον Γιάννη σε μια γευστική δοκιμασία. Είχα μαζί μου το ουίσκι των Motorhead και ήθελα την άποψη του σχετικά. Και αφού δεν το είχε δοκιμάσει, ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία.

Αρχικά Γιάννη, πες μου λίγο ποια είναι τα ακούσματα σου… «Ξεκίνησα όπως οι περισσότεροι της ηλικίας μου από την grunge των 90s, αλλά πλέον μπορώ να πω ότι ακούω αρκετά είδη μουσικής. Σίγουρα όμως η rock και το metal είναι η βάση μου».

Τα τελευταία χρόνια αποτελεί πλέον τάση στον χώρο της rock και metal μουσικής να βγάζουν στην αγορά οι μπάντες τις δικές τους ετικέτες. Θέλω να μου πεις την γνώμη σου για το ουίσκι των Motorhead: «Κοίταξε, είναι θέμα marketing. Τα συγκεκριμένα ουίσκι απευθύνονται σε ένα πιο ευρύ κοινό. Είναι της ποσότητας και όχι τόσο της ποιότητας. Το καλό ουίσκι δεν χρειάζεται κανένα brand για να αναδειχθεί. Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο, είναι προϊόν του αποστακτηρίου Macmyra στην Σουηδία. Έχει μια «κυκλική γεύση», έτσι ώστε να αρέσει στον περισσότερο κόσμο. Η γεύση του μου αφήνει κάποια χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου αποστακτηρίου, αλλά προσωπικά δεν θα έδινα πολλά χρήματα για να το αποκτήσω».

Υπάρχει κάποιο ουίσκι συγκροτήματος που δοκίμασες και σου άρεσε;: «Ναι, το Hammerfall Imperial μου άρεσε. Είναι single malt 18 ετών. Εμφιαλώθηκε το 2015, έχει όμορφα αρώματα και μπορώ να πω ότι ήταν ένα καλό ουίσκι, ασχέτως με το αν σου αρέσει η μπάντα».

Το ουίσκι των Motorhead που δοκιμάσαμε στην Local Pub

Ο Γιάννης επέμενε ότι του αρέσει να κρίνει τις φιάλες με βάση το περιεχόμενο και όχι το περιτύλιγμα. Παρόλα αυτά, τόνισε πως έστω και αν ένας δοκίμαζε και εκτιμούσε για πρώτη φορά το ουίσκι αγοράζοντας μια φιάλη οποιουδήποτε συγκροτήματος, τότε καλώς.

Η συνέχεια της κουβέντας μας συμπεριελάμβανε περισσότερο τεχνικά θέματα για το ουίσκι με την τελευταία μου ερώτηση να γυρνάει πίσω στην μουσική: Αν είχες την δυνατότητα να κάτσεις και να πιείς ένα ποτήρι ουίσκι με τον αγαπημένο σου μουσικό. Τι θα έπινες και με ποιόν; «Λοιπόν θα επέλεγα να κάτσω με τον Ritchie Blackmore (ιδρυτικό μέλος των Deep Purple και των Rainbow) και θα πίναμε την δεύτερη εμφιάλωση του Greek Whisky Association, ένα Kilchoman single cask Madeira Finish για να το δοκιμάσει και να μου πει τη γνώμη του!!».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Greek Whisky Association.

Ο Γιάννης Αικατερινίδης διατηρεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον blog με θέματα γύρω από το ουίσκι και τα ταξίδια που έχει κάνει για αυτό. Δείτε το Giannis Whisky & Travel.

Κολλημένος με τις λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύει πως κάνουν τη διαφορά, ο Νικόλας ξεκίνησε το 2009 με το rockyourlife.gr να ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με τις αγαπημένες του μουσικές, προσπαθώντας να πείσει ότι το rock είναι καλύτερο στις πιο απλές μορφές του.

Latest from CULTURE

Go to Top