Μετά από το τελευταίο live των Black Sabbath, δεκάδες αν όχι εκατοντάδες άρθρα γέμισαν το διαδίκτυο γι’ αυτούς. Κείμενα αγιοποίησης, κείμενα που τους χαρακτήριζαν ελαφρώς υπερτιμημένους, κείμενα για να μάθεις την ιστορία τους μέσα σε πέντε λεπτά. Ευτυχώς δεν είδα πουθενά κανένα κείμενο που να λέει “10 λόγοι για να πας σε μια συναυλία των Black Sabbath” μιας και συνηθίζεται πολύ το τελευταίο διάστημα.

Οι Black Sabbath έχουν κερδίσει με το σπαθί τους τον τίτλο “πατέρες του heavy metal” και όχι άδικα. Μπορεί κάποιος να αναφέρει δεκάδες λόγους για να τεκμηριώσει το γεγονός και δυο-τρεις για να το αντικρούσει αλλά καλώς ή κακώς είναι από τις περιπτώσεις που ιστορία δεν πρόκειται να αλλάξει.

Γενικά η ιστορία είναι πολύ άτιμη. Τοποθετεί γεγονότα, βάζει ημερομηνίες, αναλύει καταστάσεις, πολλές φορές διδάσκει ανακρίβειες αλλά σπανίως μεταλλάσσεται και αρνείται να επαναπροσδιοριστεί ακόμα και αν τα στοιχεία που προκύπτουν εναντίον της είναι αδιάσειστα. Η μεγάλη αδυναμία της όμως είναι ότι ερμηνεύεται. Μπορεί να ερμηνευτεί και να καταγραφεί διαφορετικά από δισεκατομμύρια ανθρώπους που πατάνε το πόδι τους σ’ αυτόν τον πλανήτη και αυτό είναι που την κάνει ευάλωτη. Αυτό είναι όμως που την κάνει κάποιες φορές να αδικεί.

cromagnonin

Το 1969 κυκλοφορεί ένα album που έμελε να είναι και η μοναδική δισκογραφική δουλειά των Cromagnon, ενός συγκροτήματος που η εμπορική αποτυχία έδωσε τροφή στην ιστορία για να το αδικήσει. Το “Orgasm” έχει δεχτεί πολλές ταμπέλες. “Noise”, “Experimental”, Psychedelic”, “industrial” αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που του έχουν αποδώσει τον τίτλο “πρώιμο Black Metal”.

Αν ακούσει κανείς το κομμάτι “Caledonia” θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ατμόσφαιρα που είχαν τα πρώτα βορειοευρωπαϊκά black metal συγκροτήματα σε συνδυασμό με μηχανικούς ήχους και ψιθυριστά, βραχνά φωνητικά. Οι κιθάρες είναι βαριές, τα τύμπανα ακούγονται από το υπερπέραν οι πίπιζες προσδίδουν έναν folk χαρακτήρα που κάνει ακόμα πιο ανατριχιαστικό το τελικό αποτέλεσμα.

Η διασκευή που επιχείρησαν 38 χρόνια αργότερα οι Γιαπωνέζοι και διαλυμένοι, πλέον, Ghost, ήταν πολύ πιο χαρούμενη κάνοντας το τραγούδι να ακούγεται περισσότερο ως soundtrack για το παραμύθι “Ο Τζακ και η φασολιά”.

Οι Cromagnon όσο γρήγορα εμφανίστηκαν το 1969, τόσο γρήγορα άφησαν πίσω τους τη μουσική βιομηχανία. Παρόλα αυτά, η παρακαταθήκη του “Orgasm” γέννησε αργότερα το cave rock, τίτλος με τον οποίο επανακυκλοφόρησε το “Orgasm” το 2010.

ΣΑΒΒΑΣ ΣΤΑΝΗΣ
Υπεύθυνος Σύνταξης

Ο Σάββας Στανής μεγάλωσε στην Κομοτηνή και είναι δημιουργός του επίσημου ελληνικού FC των Dream Theater, βραβευμένο από τη Warner music και την ifpi για τις πωλήσεις του συγκροτήματος στην Ελλάδα. Έχει περάσει από τα μουσικά περιοδικά Rock On και Rock Hard ενώ βρέθηκε πίσω από την κονσόλα του Atlantis 105,2. Λατρεύει το φαγητό με αδυναμία στα burger και ζει με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα γνωρίσει από κοντά τον Antony Bourdain.