Προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν για τη συνεχιζόμενη βία στη χώρα.

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη Λευκορωσία με τις μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον του ισόβιου προέδρου Λουκασένκο ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά και της metal κοινότητας της χώρας. Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου στη έφεραν ξανά στην εξουσία τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος εκλέχτηκε για πρώτη φορά στις 24 Ιουνίου του 1994 και έκτοτε κερδίζει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (2001, 2006, 2010, 2015).

Η τελευταία του νίκη με ποσοστό που άγγιζε μάλιστα το 80% ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ιδιαίτερα μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία και προκάλεσε ένα κύμα διαδηλώσεων στη χώρα με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου. Κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες συνελήφθησαν. Και μπορεί τα φώτα της διεθνούς κοινότητας να είναι στραμμένα στην πρωτεύουσα Μινσκ, που αποτελεί και το επίκεντρο των διαμαρτυριών, όμως τα metal συγκροτήματα της Λευκορωσίας θέλησαν να διασφαλίσουν ότι και η διεθνής metal κοινότητα θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η φωνή τους να ακουστεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η επέλαση του κορωνοϊού έχει κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα σε μια χώρα που μαστίζεται από τη διαφθορά και τη φτώχεια με τον πρόεδρο να δηλώνει ότι ο λαός του καταπολεμά τον ιό με «βότκα, σάουνες και σκληρή δουλειά». Ο Λουκασένκο έχει την υποστήριξη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προσφέρθηκε να στείλει και δυνάμεις να συνδράμουν την τοπική αστυνομία.

Μέσα σε αυτό το έκρυθμο περιβάλλον, οι λευκορωσικές metal μπάντες κυκλοφόρησαν ένα νέο βίντεο για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη. Σε αυτό αναφέρουν, μεταξύ άλλων ότι «ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, προσπαθώντας να διατηρηθεί στην εξουσία μέσα από μια ακόμη εκλογική απάτη, χρησιμοποιεί αστυνομική και στρατιωτική δύναμη με χειροβομβίδες, λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Χιλιάδες άνθρωποι κρατούνται, ξυλοκοπούνται, βασανίζονται και ταπεινώνονται. Εμείς οι μουσικοί από τη Λευκορωσία καλούμε τη διεθνή μεταλλική κοινότητα να διαδώσει αυτές τις πληροφορίες σχετικά με τη βία και την αδικία και να υποστηρίξει το λαό της Λευκορωσίας που τιμωρείται βάναυσα επειδή θέλει μόνο δίκαιες εκλογές».

«Απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή metal κοινότητα να σας εξηγήσει ότι δεν μπορείτε να είστε αδιάφοροι για την κατάσταση στη χώρα μας», είπε ο Vladislav Novojulov των God’s Tower, με τον Aleksander Volchek των Hok-Key να προσθέτει: «Μετά τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές του Αύγουστου ξέσπασαν ειρηνικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα, που συντρίβονται βάναυσα από τις αρχές με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Λουκασένκο»

Η Deina των Pragnavit από την πλευρά της γίνεται ακόμα πιο αιχμηρή κάνοντας λόγο για συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Λευκορωσία καλώντας τον κόσμο να αναζητήσει και να διαδώσει πληροφορίες που θα βρει σε ανεξάρτητα ΜΜΕ και σε κοινωνικά δίκτυα που δεν συνδέονται με την κρατική προπαγάνδα της Λευκορωσίας και της Ρωσίας.

Τέλος, ο Vacil Vorodechkov των Sakrament ενθαρρύνει το κοινό να αναδημοσιεύσει αυτό το βίντεο, να το μοιραστεί με φίλους και τις metal κοινότητες, καταλήγοντας με το γνωστό μότο:« United We Stand».

Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1973 δίνοντας ακόμα ένα λόγο για να ηχούν τη συγκεκριμένη μέρα τα κανόνια του Λυκαβηττού. Αφού έχασε μερικά χρόνια από τη ζωή του στη Γαλλική Φιλολογία της Αθήνας, έμπλεξε με τη δημοσιογρφία και ως Συντάκτης Υλης του αρέσει να βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ονειρό του να βρεθεί κάποια στιγμή στο Wacken και να κάνει κατάδυση σε νερά με λευκούς καρχαρίες...