Είναι περασμένα μεσάνυχτα, ο φωτισμός χαμηλός και έχοντας στο χέρι το χειριστήριο της κονσόλας προσπαθείς, ανάμεσα σε φίλους, να μη τρομάξεις στην επόμενη γωνία που θα περάσει ο χαρακτήρας σου. Ένα σκηνικό που όλοι λίγο πολύ έχουμε περάσει στη ζωή μας παίζοντας κάποιο από τα δεκάδες video games με κύριο χαρακτηριστικό τον τρόμο. Προφανώς και η λίστα μας δεν είναι αντικειμενική όπως κάθε λίστα που υπάρχει εκεί έξω. Παρόλα αυτά εμείς επιλέξαμε δέκα παιχνίδια που έκαναν τη διασκέδαση μας κυριολεκτικά εφιαλτική.

Κείμενο: Αχιλλέας Κίσσας

10. Left 4 dead
Πρόκειται κυρίως για ένα παιχνίδι shoot em-up, με στοιχεία τρόμου και επιβίωσης συμβατό με Microsoft Windows και Xbox 360. Η πλοκή του παιχνιδιού θυμίζει κάτι από την σειρά walking dead όπου και κλασικά μία πόλη η οποία μολύνεται από έναν ιό ο οποίος μεταλλάσσει του κατοίκους της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για την Πενσυλβάνια η οποία υποφέρει από μια εκδήλωση «Πράσινης Γρίπης». Ένα εξαιρετικά μεταδοτικό παθογόνο ιό που προκαλεί ακραία επιθετικότητα, μετάλλαξη στα κύτταρα του σώματος και απώλεια υψηλότερων λειτουργιών του εγκεφάλου (ουσιαστικά γίνονται όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί ζόμπι). Δύο εβδομάδες μετά την πρώτη μόλυνση, τέσσερις ανοσοποιημένοι επιζώντες – ο Bill, ένας βετεράνος του Βιετνάμ, η Zoey μία φοιτήτρια κολεγίου, ο Λούις ένας αναλυτής πληροφορικής και ο Francis ένας σκληρός μηχανόβιος, προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβιώσουν και να βρουν μία λύση στο πρόβλημα, αντιμετωπίζοντας ορδές ζόμπι κατά την πορεία τους μέσα από δρόμους, μετρό, υπονόμους, κτίρια και πολλά άλλα. Αποτελεί σίγουρα ένα παιχνίδι συνεργασίας στο οποίο μπορείς πολύ απλά να εκτονωθείς από τα νεύρα της καθημερινότητας «κανονίζοντας» χιλιάδες ζόμπι με την παρέα σου, χρησιμοποιώντας ότι όπλο βρεις μπροστά σου. Μεγάλο ατού του παιχνιδιού η τεράστια ποικιλία όπλων και τα απεριόριστα πολεμοφόδια.

9. Silent hill 4 the room
Αποτελεί την τέταρτη έκδοση της σειράς Silent Hill. Ένα ακόμα βιντεοπαιχνίδι τρόμου επιβίωσης το οποίο παίζεται από είναι συμβατό με τις κονσόλες Playstation 2, Xbox και Microsoft Windows. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα επεισόδια της σειράς η ιστορία εξελίσσεται στη φανταστική πόλη South Ashfield και ακολουθεί τον Henry Townshend ο οποίος προσπαθεί να ξεφύγει από το κλειδωμένο κατάλυμα του στο οποίο βρίσκεται. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο πρωταγωνιστής μας (Henry Townshend) διερευνά μια σειρά από υπερφυσικούς κόσμους, αντιμετωπίζοντας πολλά μεταλλαγμένα τέρατα.

8. Resident evil revelations 2
Το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει βγει για τις κονσόλες Playstation 3, Playstation 4, Xbox One, Xbox 360, Microsoft Windows, Playstation Vita και Nintendo Switch. Η ιστορία του παιχνιδιού αυτού βρίσκεται ανάμεσα στα γεγονότα του Resident Evil 5 και του Resident Evil 6. Η κύρια πρωταγωνίστρια είναι η παλιά μας γνώριμη Claire Redfield. Φυσικά κάνουν την εμφάνιση τους και άλλοι χαρακτήρες όπως ο Barry Burton (παλιός μας γνώριμος), η κόρη του Moira και ένα κοριτσάκι με υπερφυσικές ικανότητας, η Natalia Korda. Πρόκειται για άλλο ένα παιχνίδι τρόμου επιβίωσης. Αρκετά καλό και πολλές φορές αρκετά τρομακτικό. Μεγάλη είναι επίσης η ποικιλία των όπλων που χρησιμοποιούν οι χαρακτήρες. Η ιστορία δεν πρωτοτυπεί ιδιαίτερα με την κλασική περίπτωση της απαγωγής των δυο κύριων χαρακτήρων Claire Redfield και Moira Burton σε ένα νησί επ’ ονόματι Sushestvovanie. Εν συνεχεία ακολουθεί και η εμπλοκή των άλλων χαρακτήρων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό της μικρής Natalia.

7. Outlast
Το Outlast είναι ένα survival horror παιχνίδι το οποίο είναι συμβατό με τις κονσόλες Playstatio 4, Xbox One και Microsoft Windows. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο κεντρικός μας χαρακτήρας-πρωταγωνιστής είναι ο Miles Upshur. Πρόκειται για έναν μάχιμο δημοσιογράφο, ο οποίος δέχεται μία πληροφορία σχετικά με διάφορα περίεργα γεγονότα που πραγματοποιούνται στο Mount Massive Asylum. Το απομακρυσμένο αυτό μέρος βρίσκεται στα βουνά του Colorado και πριν από πολλά χρόνια λειτουργούσε σαν άσυλο για τους παρανοϊκούς, σχιζοφρενείς και γενικώς τους ψυχικά διαταραγμένους. Πρόσφατα όμως αγοράστηκε από την πολυεθνική Murkoff Corporation, και συγκεκριμένα από το τμήμα «έρευνας και φιλανθρωπίας» και τέθηκε ξανά σε λειτουργία κάτω από
πλήρη μυστικότητα. Έτσι ο μάχιμος δημοσιογράφος αποφασίζει να πάει μέχρι το Mount Massive Asylum και να ερευνήσει ο ίδιος τις πληροφορίες που έχει και οι οποίες προέρχονται από έναν ένοικο του ανωτέρω Asylum. Όπλο του χαρακτήρα μας είναι η πιστή του κάμερα με το πάτημα της οποίας μπορεί να εντοπίσει ξαφνικούς επισκέπτες. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ο χαρακτήρας έχει να αντιμετωπίσει αρκετά τέρατα ενώ οι αντοχές του στις επιθέσεις είναι περιορισμένες. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι η ευελιξία που έχει ο Miles στο πως κινείται έναντι των αντιπάλων του. Συνεπώς του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ!!

6. Resident evil 4
Από την αρχή θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως για το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός. Είναι το best of the best game για εμένα προσωπικά. Δεν ξέρω και εγώ πόσες φορές το έχω τερματίσει. Το παιχνίδι έχει κυκλοφορήσει για τις κονσόλες GameCube, Playstation 2, Microsoft Windows, Wii, Playstation 3, Playstation 4, Xbox 360 και Xbox One. Πρωταγωνιστής αυτή την φορά είναι ο τεράστιος Leon Kennedy ο οποίος ανήκει σε ένα σώμα ειδικών αποστολών των Η.Π.Α. Αποστολή του είναι να βρει και να σώσει την κόρη του προέδρου των Η.Π.Α. (Ashley). Τα ίχνη της Ashley οδηγούν σε ένα νησί που κατοικείται από Ισπανόφωνους χωρικούς (δύσκολο βέβαια να καταλάβεις τι λένε). Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ο χαρακτήρας μας θα αντιμετωπίσει ανθρώπους (που λέει ο λόγος), τέρατα και κάτι ενδιάμεσο των δύο πρώτων, ωστόσο ο Leon διεισδύει στα ενδότερα του ανωτέρω νησιού όπου θα βρει τα ίχνη της Ashley, θα ανακαλύψει τι συμβαίνει με το νησί και θα συναντήσει παλιούς γνώριμους αλλά και νέους συμμάχους. Πρόκειται για ένα αριστούργημα το οποίο συνδυάζει παιχνίδι επιβίωσης (horror-action-adventure). Μεγάλο συν αυτού του παιχνιδιού είναι η ποικιλία των όπλων, η αναβάθμιση τους και το τεράστιο σε διάρκεια και πρωτότυπο story. Τρελό μωρό η Αda Wong η οποία είναι η μεγάλη σύμμαχος σας.

https://youtu.be/yAMrjoVdFxo

5. Resident evil HD Remaster
Πρόκειται για μια σταθερή αξία παιχνιδιών τρόμου. Ο τίτλος της σειράς το λέει και μόνος του. Το παιχνίδι έχει κυκλοφορήσει για τις κονσόλες GameCube, Wii, Microsoft Windows, Playstation 3, Playstation 4, Xbox 360 και Xbox One. Βρισκόμαστε κλασικά στη Raccoon Forest τον Ιούλιο του 1998. Η S.T.A.R.S Bravo Team έχει εξαφανιστεί ενώ εξερευνούσε μια σειρά από περίεργους φόνους. Τότε αναλαμβάνει η Alpha Team η οποία και σπεύδει για να εντοπίσει τα ίχνη της. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή, αφού οι Chris Redfield, Jill Valentine, Barry Burton και Albert Wesker βρίσκουν καταφύγιο σε μία έπαυλη στο δάσος μη γνωρίζοντας ότι εκεί τους περιμένουν ακόμη περισσότερες δυσάρεστες εκπλήξεις. Είναι όπως το λέει και ο τίτλος του ένα  Remaster του resident evil, πολύ πιο βελτιωμένο με νέες τοποθεσίες, νέα δωμάτια, όπλα και κινήσεις. Σίγουρα ο νέος είναι ωραίος αλλά ο παλιός είναι αλλιώς. Η αξία του πρώτου τίτλου έτους 1996 σε καμία περίπτωση δεν χάνεται.

4. Amnesia the dark descent
Παλιά καλό horror game. Ωραία ιστορία με εξαιρετική πλοκή. To παιχνίδι κυκλοφόρησε για τα Playstation 4 και Microsoft Windows. Η ιστορία διαδραματίζεται, τον Αύγουστο του 1839, όταν ο πρωταγωνιστής επ’ ονόματι Ντάνιελ, ο οποίος είναι ένας νέος άντρας από το Λονδίνο, ξυπνάει στις σκοτεινές και άδειες αίθουσες ενός Πρωσικού Κάστρου με κενά μνήμης για τον εαυτό του και το παρελθόν του. Το μόνο που μπορεί να θυμάται είναι το όνομά του και την περιοχή στην οποία ζει. Από εκεί και πέρα εξελίσσεται μία ιστορία κυνηγιού τεράτων και άλλων εξωπραγματικών πλασμάτων ενώ ο χαρακτήρας προσπαθεί να επιβιώσει αντιμετωπίζοντας τα .Παράλληλα κατά την διάρκεια της ιστορίας επαναφέρεται σταδιακά η μνήμη του. Καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού ο χαρακτήρας ακολουθείται από μια αφύσικη παρουσία – σκιά.

3. The evil within
Ίσως το καλύτερο παιχνίδι που έχει βγει τα τελευταία χρόνια στη κατηγορία τρόμου- επιβίωσης. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2014 για τις κονσόλες Playstation 3, Playstation 4, Xbox 360, Xbox One και Microsoft Windows. Η πλοκή επικεντρώνεται σε έναν αστυνομικό τον Sebastian Castellano ο οποίος μαζί με την ομάδα του ερευνούν μία μαζική δολοφονία που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Beacon.  Κατά την διάρκεια της έρευνας αυτής γίνεται μάρτυρας της σφαγής των παραπάνω συναδέλφων του από μια μυστηριώδη παρουσία, ενώ ο Sebastian πέφτει αναίσθητος. Όταν ξυπνάει, βρίσκει τον κόσμο να έχει καταστραφεί, με φρικιαστικά πλάσματα να περιφέρονται ανάμεσα στους νεκρούς. Σε αυτό το σημείο ξεκινάει η περιπέτεια του ήρωα, ο οποίος προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος ή τί κρύβεται πίσω από αυτό το κακό.

2. Silent hill 2
Το Silent Hill 2 είναι ένα βιντεοπαιχνίδι τρόμου επιβίωσης. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αποτελεί το πιο τρομακτικό της σειράς και ίσως το πιο ολοκληρωμένο από άποψη ιστορίας. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε για το Playstation 2 το Σεπτέμβριο του 2001 ως η δεύτερη έκδοση στη σειρά Silent Hill. Μια εκτεταμένη έκδοση του παιχνιδιού που περιείχε ένα σύντομο σενάριο μπόνους και άλλες δευτερεύουσες προσθήκες δημοσιεύθηκε για το Xbox τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Το 2002 μεταφέρθηκε στο λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows. Μια ανανεωμένη έκδοση υψηλής ευκρίνειας του παιχνιδιού κυκλοφόρησε για το PlayStation 3 και το Xbox 360 το 2012 ως μέρος της συλλογής Silent Hill HD. Το επεισόδιο αυτό επικεντρώνεται στον James Sunderland, ο οποίος εισέρχεται στην πόλη Silent Hill, αφού έλαβε πρώτα μια επιστολή από την αποθανόντα σύζυγό του, λέγοντας του ότι τον περιμένει σε αυτόν τον «ιδιαίτερο τόπο». Από εκεί και πέρα ξεκινάει η μάχη της επιβίωσης αντιμετωπίζοντας διάφορα τέρατα και συναντώντας ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Μέσα από την εξέλιξη του παιχνιδιού μαθαίνουμε και την ιστορία του πρωταγωνιστή μας. Χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι ο δύσκολος χειρισμός του και το ότι ο James κρατάει μαζί του ένα ραδιόφωνο, το οποίο τον προειδοποιεί για την παρουσία των πλασμάτων εκπέμποντας «σήματα», επιτρέποντάς του να τα ανιχνεύσει ακόμη και μέσα από την πυκνή ομίχλη. (Lol)

1. Alone in the Dark: The New Nightmare
Πρόκειται ίσως για το πιο τρομακτικό παιχνίδι όλων των εποχών. Αποτελεί πρωτοπόρο του είδους και αυτό ίσως του δίνει ένα ακόμα μπόνους σε αυτήν την κατηγορία παιχνιδιών. Είναι ένα παιχνίδι τρόμου επιβίωσης. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε το 2001 σε διάφορες πλατφόρμες, όπως Microsoft Windows, PlayStation 1, PlayStation 2, Dreamcast και Game Boy Color. Η ιστορία απλή, ένα αεροπλάνο το οποίο πετάει πάνω από το Shadow Island δέχεται επίθεση από ένα περίεργο πλάσμα. Οι επιβαίνοντες του, ο Edward Carnby και η Aline πηδούν από το αεροπλάνο χρησιμοποιώντας το αλεξίπτωτο τους και προσγειώνονται για κακή τους τύχη, ο ένας σε ένα πυκνό δάσος ενώ η άλλη στην σκεπή μίας εγκαταλελειμμένης έπαυλης (δεν ξέρω ποιος είναι πιο τυχερός ). Το παιχνίδι ξεκινάει δίνοντας στον gamer την δυνατότητα να επιλέξει έναν από τους δύο χαρακτήρες οι οποίοι φυσικά και ακολουθούν ξεχωριστές ιστορίες, αντιμετωπίζοντας μία ποικίλα τεράτων.
Μεγάλο ατού του παιχνιδιού είναι το story του και η ξαφνικά θέα των τεράτων και πνευμάτων στο φως των αστραπών (ανατριχιαστικό). Μεγάλος σύμμαχος σας στο παιχνίδι σίγουρα είναι το φως. Ενώ μία χρήσιμη συμβουλή που θα μπορούσα να σας δώσω είναι μακριά από το σκοτάδι γιατί όπως λέει και ο σοφός λαός μας «όποιος τη νύχτα περπατεί λάσπες και σκατά πατεί».