Η μουσική βιομηχανία αλλάζει.

Μπορεί η πανδημία να ακύρωσε εκατοντάδες live σε ολόκληρη την υφήλιο, οι καλλιτέχνες όμως βρήκαν τον τρόπο να μας ψυχαγωγούν. Από τις πρώτες μέρες του ξεσπάσματος, είδαμε αγαπημένους τραγουδιστές να βγαίνουν σε live streaming από τα σαλόνια τους, και σιγά σιγά άρχισαν να οργανώνονται ολόκληρα events στις διάφορες πλατφόρμες, τα οποία παρακολουθήσαν χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως. Η αλήθεια είναι πως το live streaming δεν είναι το ίδιο με το κλασσικό ορθόδοξο live, αλλά και το να μπορείς να παρακολουθήσεις από τον καναπέ σου εντελώς δωρεάν, τους Dropkick Murphys να τα σπάνε με τον Bruce Sprinfsteen, δεν είναι και άσχημο.

Την μόδα του livestreaming πλέον έχουν αρχίσει να ακολουθούν πάρα πολλοί καλλιτέχνες από όλα τα είδη της μουσικής. Η βασική αιτία για αυτό είναι οι μαζικές ακυρώσεις προγραμματισμένων συναυλιών που ακολούθησαν την πανδημία. Με τις προβλέψεις να δίνουν ως επικρατέστερη ημερομηνία επανόδου των live τον Σεπτέμβριο του 2021, κάθε καλλιτέχνης είναι λογικό να αναζητά εναλλακτικές για να επικοινωνεί με το κοινό του, και την ευκαιρία αυτή του τη δίνει το live streaming. Έχοντας ως σύμμαχο τις νέες τεχνολογίες, καλλιτέχνες και κοινό έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν προστατευμένοι στην άνεση του χώρου τους μια συναυλία αλλά και να αλληλοεπιδράσουν μεταξύ τους μέσω των live chats και των σχολίων. Ένα επιπλέον ατού είναι ότι μπορεί ένας καλλιτέχνης να κερδίσει νέους θαυμαστές ή κάποιος να ξεκινήσει να ακολουθεί έναν performer, μιας και η πρόσβαση στις συναυλίες απαιτεί μόνο σύνδεση στο ιντερνετ και όχι χρηματικό αντίτιμο (προς το παρόν τουλάχιστον).

Τη νέα αυτή πραγματικότητα και τα νούμερα που τη συνοδεύουν αποφάσισε να καταγράψει ο ειδικός στα στατιστικά των συναυλιών, Pollstar. Πρόκειται για μια εβδομαδιαία έκδοση, η οποία καταγράφει τα στατιστικά δεδομένα που αφορούν τη βιομηχανία που ασχολείται με τη διοργάνωση συναυλιών. Τα δεδομένα παρέχονται από τους managers, τους ατζέντηδες και τους διοργανωτές των συναυλιών, και είναι πολύ χρήσιμα για όποιον εμπλέκεται με τη διοργάνωση τους, καθώς δείχνουν τον αντίκτυπο που έχει ένα event. Διανύοντας λοιπόν τη νέα πραγματικότητα του social distancing το Pollstar ανακοίνωσε ότι πλέον θα καταγράφει τον αντίκτυπο των συναυλιών που προβάλλονται σε live streaming. Η ιδέα για το νέο εγχείρημα φυτεύτηκε μετά την πληθώρα καλλιτεχνών που βγήκαν στον αέρα μέσω της πλατφόρμας Global Citizen στο πλαίσιο της δράσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας “One World: Together At Home”. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή του Pollstar Andy Gensler και του εκδότη του Box Office Brad Rogers, προβλέπεται να αυξηθεί ο αριθμός αυτών που θα παρακολουθήσουν μια συναυλία σε streaming, οπότε και αποφάσισαν να καταγράψουν τα νέα στατιστικά δεδομένα, για όλα τα είδη μουσικής.

Το πρώτο chart εκδόθηκε στις 18 Μαΐου και αφορούσε τα live streamings της προηγούμενης εβδομάδας, τα οποία μεταδόθηκαν από διάφορες πλατφόρμες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως Facebook, Instagram και Fans.com. Πρώτη στη λίστα ήταν η συναυλία που δόθηκε για το νοσοκομείο παίδων St Jude’s, το οποίο συγκέντρωσε 1.6 εκατομμύρια views. Δύο εβδομάδες μετά, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, οι ειδικοί του Pollstar μέτρησαν 7.7 εκατομμύρια views μετά το live streaming του David Guetta, και 5.9 εκατομμύρια μετά το live των Dropkick Murphys με τον Bruce Springsteen.
Από τότε και κάθε Δευτέρα, το Pollstar θα ανακοινώνει τα views των live streaming για κάθε είδος μουσικής. Προς το παρόν, οι μετρήσεις αφορούν events μέσω live streaming, αλλά καθώς ολοένα και περισσότεροι καλλιτέχνες, επιλέγουν εναλλακτικούς τρόπους συναυλιών, σύμφωνων πάντα με τους κανόνες του social distancing, δεν αποκλείεται να μετρήσουν και τον αντίκτυπο drive in συναυλιών ή συναυλιών pay per view μέσω on line πλατφόρμας.

Το μέλλον του θεσμού των συναυλιών όπως τις ξέραμε είναι θολό, και σύμφωνα με τον Rogers, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ακόμη και μετά την άρση των περιορισμών που τις αφορούν να διοργανώνονται υβριδικές συναυλίες, στις οποίες θα δίνεται η δυνατότητα να την παρακολουθεί κάποιος live αλλά και σε live streaming, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολύ περισσότερο κόσμο να τις παρακολουθεί ακόμη και αν έχει βγει sold out.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Μένει στην Αθήνα τα τελευταία 14 χρόνια. Αγαπάει τα ξωτικά όλων των φυλών, τον Batman, τον Tarantino, τους Pink Floyd και τον Nick Cave. Στο Game of Thrones είναι με τους Stark και σίγουρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το θάνατο του Nedd Stark στον πρώτο κύκλο. Θα ήθελε να μένει στην άκρη μιας λίμνης σε ένα πέτρινο σπίτι στη Σκωτία.