Οι πρόσφατες  δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ για τον Ευρωπαϊκό Νότο και τα λεφτά που φαγώθηκαν σε ποτά και γυναίκες, φέρνουν στην επικαιρότητα ένα κρίσιμο και αμείλικτο ερώτημα, που χρειάζεται απάντηση. Τι είναι ο Νότος, αξίζει κανείς να τον υπερασπίζεται και πώς ορίζεται ο Νότιος;

Η έννοια του Νότου, καθιερώθηκε με την απόσχιση από τις Η.Π.Α. δέκα Νότιων πολιτειών και την  ίδρυση της  Συνομοσπονδίας στα 1860 υπό τον Τζέφερσον Ντέιβις. Η οικονομία  των Νότιων πολιτειών βασίζονταν στο βαμβάκι και το εμπόριο σε αντίθεση με τον βιομηχανοποιημένο Βορρά. Η δουλεία υπήρξε το έναυσμα για έναν σκληρό εμφύλιο, που θα οδηγούσε στην εξάλειψη της, αλλά στην πράξη ήταν μια σύγκρουση της αγροτικής οικονομίας του πλούσιου, σε πρώτες ύλες, Νότου, με τον ανεπτυγμένο, βιομηχανικά, Βορρά. Η λήξη του εμφυλίου, έδωσε προσωρινά δικαιώματα στους  μαύρους Αμερικανούς, που σε πολύ λίγα χρόνια απεμπολήθηκαν προκειμένου να υπάρξει Ομοσπονδιακή κυβέρνηση την οποία να στηρίξουν και οι Νότιοι γερουσιαστές. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ισονομία για τους έγχρωμους Αμερικανούς δεν θα γίνονταν πραγματικότητα πριν το τέλος της δεκαετίας του 60. Ο μύθος του εμφυλίου για την απελευθέρωση των μαύρων σκλάβων κατέρρευσε πολύ  σύντομα μετά την λήξη του πολέμου. Η αλήθεια ήταν ότι  οι συνθήκες της  απαράδεκτης ως ιδέας  δουλείας, είχαν βελτιωθεί πολύ την εποχή του εμφυλίου πολέμου, αλλά η απάλειψη  της εκμετάλλευσης των έγχρωμων Αμερικανών, ήταν ελάσσων θέμα. Η εκβιομηχάνιση των ΗΠΑ με οδηγό τον Βορρά οδήγησε σε εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και σκληρούς αγώνες στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, που πρωτοστάτησαν λευκοί μετανάστες κυρίως, αποδεικνύοντας, ότι ο Αμερικανικός εμφύλιος δεν  έγινε με σκοπό την κατάργηση της σκλαβιάς.  Έως σήμερα η σημαία με τα δεκατρία αστέρια, παραμένει σύμβολο, της άρνησης στην υποταγή του Βορρά, της ανεξαρτησίας και για μια μειοψηφία ανιστόρητων ρατσιστικό σύμβολο, που συνδέουν με οργανώσεις τύπου Κου Κλουξ Κλαν.

Ο Νότος, οι Νότιες πολιτείες, λόγω της κοινωνικής δομής και διαστρωμάτωσης και του διαφορετικού χαρακτήρα των μέσων παραγωγής, αποτελείται από κοινωνικές  ομάδες που είναι πιο κοντά στην χειρωνακτική εργασία. Η επαφή των  εργατών της γης και των χαμηλών  οικονομικά  αστικών στρωμάτων, σε συνθήκες οικονομικής  δυσπραγίας, δημιούργησε πιο στενές κοινωνικές σχέσεις και μια διαφορετική κουλτούρα, που οδήγησε στα μουσικά ρεύματα που καθόρισαν την μουσική κουλτούρα του 20ου και 21ου αιώνα. Μιλάμε βέβαια για τα blues, την country και το rock n roll. Το πιο γνήσιο τέκνο αυτής της επιμειξίας είναι το Νότιο rock.

Γιατί  όμως ο Νότιος Ευρωπαίος  να ακούσει Νότιο rock; Τι κοινά έχει ο Ευρωπαϊκός Νότος με τον Αμερικάνικο; Το πρώτο πράγμα που χαρακτηρίζει τους μεν και τους δε, είναι η έντονη κοινωνική ευαισθησία και ο αλτρουισμός. Το κύτταρο της κοινότητας είναι ενεργό  σε  χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία αλλά και στις Νότιες πολιτείες.

Ο Ευρωπαϊκός Νότος και ακριβέστερα η Ελλάδα, είναι η πατρίδα της δημοκρατίας. Στον Αμερικάνικο Νότο και ειδικότερα στην Φλόριδα, κρίνονται τις περισσότερες φορές οι Αμερικανικές εκλογές.

Η οικογένεια αποτελεί βασικό κύτταρο ανάπτυξης και επιβίωσης του Ευρωπαϊκού Νότου. Ακόμη και σε μεταπολεμικές περιόδους, σε περιπτώσεις κρίσεων οικονομικού τύπου, το κύτταρο της οικογένειας, σηματοδοτεί την αντίδραση και αναγέννηση ανθρωποκεντρικών κοινωνιών. Αντίστοιχα στον Αμερικανικό Νότο, η οικογένεια στηρίζει τα πάντα.  Η οικογένεια Trucks και Allman τους Allman brothers, οι Van Zant, Rossington, Gaines  τους  Lynyrd Skynyrd,  γενικότερα το  Νότιο rock, βλέπε 38 Special , Hank Williams, Richard Young (Kentucky headhunters)-Fred Young (Black Stone Cherry) κτλ.

Η αγάπη και φροντίδα του Νότου για πα παιδιά του. Σε αντίθεση με τον νεοφιλελεύθερο Βορρά που το παιδί με την ενηλικίωση χάνει κάθε δεσμό με το παρελθόν του, o Νότος διατηρεί τη γραμμή αίματος, την παράδοση και την αίσθηση της συνέχειας μέσα από τους απογόνους, τα παιδιά, που αποτελούν σημείο έμπνευσης για αρκετούς καλλιτέχνες του χώρου

Τα όπλα και η αίσθηση ανεξαρτησίας και αυτοπροστασίας. Όποιος  Αμερικανός του Νότου ερωτηθεί θα μιλήσει για το δικαίωμα της αυτοάμυνας και όχι της επίθεσης. Αντίστοιχα στον Νότο και στα πιο ριζοσπαστικά του τμήματα, βλπ. Καταλωνία, Κρήτη, Κορσική, Σικελία τα όπλα είναι αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας, της άρνησης της κεντρικής εξουσίας (Βορράς), που ισοπεδώνει την ατομικότητα.

Ο Θεός, με την ευρύτερη έννοια του, της πίστης, αποτελεί μια Νότια προσέγγιση, ολίγον οπισθοδρομική αλλά αληθινή. Στον Ευρωπαϊκό Νότο, η οργανωμένη θρησκεία είναι κεντρικό στοιχείο στις περισσότερες χώρες, είτε με τη μορφή της Ορθόδοξης, είτε της Καθολικής εκκλησίας. Αντίστοιχα  στον Αμερικάνικο Νότο, πολλά σχήματα αναφέρουν σαν επιρροή τα gospel, που κατακλύζουν κατά κόρον τις αίθουσες των εκκλησιών, που τις Κυριακές αποτελούν τόπο συνάντησης των μικρών Νότιων κοινωνιών.

Η αγροτική οικονομία και η ελαφριά βιομηχανία, αποτελούν ένα ακόμη κοινό στοιχείο  των  δύο Νότων. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εργατών και  εργατών του λευκού περιλαίμιου, που η μουσική τους ενώνει, μέσα από την αναγκαστική τριβή με ένα σύστημα, που τους εξοντώνει σαν γρανάζια δίχως αξία. Η μεσαία και εργατική τάξη του Νότου, συναντιέται την Παρασκευή το βράδυ δίχως δυσκολία  γνωριμίας, στα μικρά bars της Αθήνας, της Λισαβώνας, της Μαδρίτης, και της Ατλάντας. Τα αφεντικά των πολυεθνικών, η υπερφορολόγηση από την κεντρική εξουσία και ο ασφυκτικός τρόπος ζωής των μεγαλουπόλεων και των γιάπηδων, μιλάνε εξίσου σε Νότιους ασχέτως ηπείρου.

Ο συντηρητισμός στις πολιτικές επιλογές, χαρακτηρίζει το Νότο. Στις ΗΠΑ τα πιο συντηρητικά ονόματα είχαν την βάση τους στο Νότο αλλά και οι πιο μεγάλες μεταρρυθμίσεις (κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων). Στον Ευρωπαϊκό Νότο, δικτατορίες, συντηρητικές κυβερνήσεις και λαϊκιστές σοσιαλιστές στη δεκαετία του 80, προς όφελος διεφθαρμένων κυβερνήσεων, δημιουργούν κόσμους παράλληλους. Λαϊκισμός και επανάσταση, ζουν και μεγαλώνουν στο καζάνι του εκάστοτε Νότου.

Η πολιτιστική επιμειξία, είναι το άλλο χαρακτηριστικό του  Νότου. Φυλετική στις ΗΠΑ, φυλετική και στην Ευρώπη, μέσα από τα φύλα που ανά καιρούς, πέρασαν, εγκαταστάθηκαν και εμπλούτισαν το γενετικό υλικό των ιθαγενών. Ο Νότος είναι ένα χαρμάνι πολιτιστικών και φυλετικών επιρροών. Blues, jazz, swing, country, rock και metal έκαναν τη Νότια μουσική σκηνή παραγωγική και δημιουργική. Blues, rock, jazz, δημοτικά και metal, έκαναν  τον Ευρωπαϊκό Νότο να δώσει σχήματα σαν τους Socrates, Earthbound, Thee Holy Stranger.

Η αγάπη στις κιθάρες. Το Νότιο rock είναι κατά βάση κιθαριστική μουσική και έτσι θα μείνει. Χαλαροί αυτοσχεδιασμοί και κιθαριστικά μνημεία σαν τα  «Free Bird», «Fall Of The Peacemakers», «Highway Song»,  δημιούργησαν τη Νότια αυτοκρατορία  στο rock. Ο Βορράς προτιμά ακόμα τα πιο τεχνοκρατικά κομμάτια, βασισμένος στην μουσική των ωδείων, χάνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό  την επαφή με την πραγματικότητα και τον  οπαδό της μουσικής.

Οι όμορφες γυναίκες. Ο Αμερικάνικος Νότος, είναι φημισμένος για  τις Νότιες ομορφιές, Southern Belles, σε αντιστοιχία με τον Ευρωπαϊκό Νότο, που οι γυναίκες του έχουν δημιουργήσει αντίστοιχες παραδόσεις. Ο Βορράς, προτιμά τα προκατασκευασμένα μοντέλα και την κουλτούρα της τηλεοπτικής ομορφιάς, του ανορεξικού, political correct. Dukes of Hazzard και εξαδέλφη Νταίηζυ, μιλάνε στο δικό μας  DNA.

Το αλκοόλ. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, έχουν παράδοση στην  παρασκευή των δικών τους αφορολόγητων ποτών, moonshine  για τις ΗΠΑ και  ούζο, τσίπουρο, ρακί, ανίς, παστίς, σαμπούκα, για τον Ευρωπαϊκό Νότο . Η λατρεία του αλκοόλ έχει δώσει σειρά τραγουδιών όπως τα «That Smell», «Whiskey Rock n Roller», «Whiskey Man» … που δείχνουν την αγάπη του Νότου για τις καταχρήσεις σε αντίθεση με τον Βορρά, που προτιμά τις σκόνες και τα χημικά εξαρτησιογόνα.

Η επιμιξία με τις τοπικές μουσικές. Η country και τα blues, τα ηπειρώτικα  και  τα ριζίτικα, κοινές θεματολογίες, μουσικές επιμιξίες, που κάνουν γνώριμο τον ήχο σε κάθε Νότιο ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού. Ειδικά η country, αποτελεί αναπόσπαστο σημείο επαφής των Νότιων, κάθε χώρας, ακόμα και αν τα βαμβάκια, υπάρχουν μόνο στη Θεσσαλία. Το βιολί παίζει σημαντικό ρόλο στο Νότο, είτε λέγεται  Καρολίνα, είτε Καλαμάτα, είτε Κατάνια.

Ελευθερία της έκφρασης. Νότος σημαίνει τιμιότητα στην μουσική έκφραση. Aaron Lewis, Kid Rock και αρκετοί άλλοι καλλιτέχνες τολμούν και παίζουν αυτά που τους αρέσουν και μεγάλωσαν, μαζί τους μόλις ξεφύγουν από το χέρι της αρπάγης του Βορρά. Αντίστοιχα στον Ευρωπαϊκό Νότο, όσοι τολμάνε να αφήσουν το μαντρί, ανακαλύπτουν την παράδοσης τους και τον κλασικό  country/rock ήχο, γιατί δεν έχουν τίποτα πια να χάσουν, παρά την αναγνωρισιμότητα της τηλεόρασης.

Η μυθολογία του Νότου, Chess records, Elvis, Chuck Berry, Lynyrd Skynyrd, Allman Brothers, Blackfoot, ZZ Top, Pantera, Corrosion Of Conformity, σημαία με τα 13 αστέρια, Southern Comfort και Jack Daniels , Dickey Betts, και Wayne Allman, Dukes of Hazzard  και οι βάλτοι της Φλόριντας, αλιγάτορες και καγιούν. Ο Νότος έχει περάσει και μιλά στη Ευρώπη αλλάζοντας μορφές , προσαρμοζόμενος σε τοπικές γεύσεις, αλλά κρατώντας  ατόφιο το άσθμα της ανεξαρτησίας του Νότου.

Μιλώντας  στα παιδιά μου για τον Νότο της κραιπάλης, όπως τον αποκαλεί ο  πουριτανός, πολιτικά ορθός Ολλανδός, προτιμώ να τους παρουσιάσω τον αληθινό Νότο. Το Νότο των honky tonk bars, roadhouses, που τα Σαββατοκύριακα ξοδεύουν τα χρήματα τους, άνθρωποι της δουλειάς, σε γραφεία, εργοστάσια, καλλιέργειες, που αγαπάνε τα μακρόσυρτα solos, το ουίσκι, την μπίρα και τις όμορφες  γυναίκες, δίχως διακρίσεις  φυλής, χρώματος, κοινωνικής τάξης.

Ο αυθορμητισμός του Νότου, απέναντι στον τεχνοκράτη Βορρά, κάτι σαν  Lynyrd  Skynyrd  απέναντι σε Ayreon,  ο νικητής θα είναι πάντα και σίγουρα μόνο ένας. Ο ανθρώπινος παράγοντας, που αποτελεί την ουσία του Νότου, τυλιγμένος στην σημαία με τα δεκατρία αστέρια, θα αρνείται την ενσωμάτωση στην βιομηχανική , ισοπεδωμένη αυτιστική, αποστειρωμένη, πολιτικά ορθή και εσωτερικά διεστραμμένη και σάπια κοινωνία του Βορρά…

Γεννημένος τo 1968, ο Στέλιος Μπασμπαγιάννης, διαφωνεί με όλους. Όσους έχουν άποψη ,που δεν είναι η δική του και όσους δεν έχουν, γιατί δεν ασπάζονται τη δική του. Ασχολείται εδώ και χρόνια με την τέχνη της προώθησης θεραπευτικών ουσιών. Παράλληλα ασχολείται με την ευγενή τέχνη της μουσικής, ως συντάκτης σε διάφορα μέσα από το 1986. Το βιβλίο είναι η άλλη του μεγάλη αγάπη, που του επιτρέπει το ταξίδι ακόμη και ελλείψει χρημάτων. Πολιτικά ακραίος αντιπαθεί τη διαφθορά της αστικής δημοκρατίας, τον λαϊκισμό των Ελλήνων και τον υποκριτικό χαρακτήρα τους. Αν ήταν ζώο (κάποιοι λένε ότι είναι ) θα ήταν λύκος.