ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ CULTURE

Μπορεί το «Half Light» να ξαναβάλει τους Madrugada στο studio;

Στις 12 Ιουλίου 2007 ο κιθαρίστας των Madrugada Robert Burås βρίσκεται νεκρός στο διαμέρισμα του στο Όσλο, με την κιθάρα στο χέρι του. Λίγους μήνες μετά, στην αρχή του 2008, οι Νορβηγοί κυκλοφορούν το κύκνειο άσμα τους «Madrugada» και τον Νοέμβριο της ίδια χρονιάς ανακοινώνουν την διάλυση τους, σκορπίζοντας θλίψη…

Στις 12 Ιουλίου 2007 ο κιθαρίστας των Madrugada Robert Burås βρίσκεται νεκρός στο διαμέρισμα του στο Όσλο, με την κιθάρα στο χέρι του. Λίγους μήνες μετά, στην αρχή του 2008, οι Νορβηγοί κυκλοφορούν το κύκνειο άσμα τους «Madrugada» και τον Νοέμβριο της ίδια χρονιάς ανακοινώνουν την διάλυση τους, σκορπίζοντας θλίψη στους εκατομμύρια fans τους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το φάρμακο στην διάλυση των Madrugada ήταν η solo καριέρα του Sivert Høyem, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια δισκογραφεί ανελλιπώς σε πολύ ψηλό επίπεδο, διατηρώντας παράλληλα και το όνομα της μπάντας του επίκαιρο, αφού σε κάθε του ζωντανή εμφάνιση αρκετά κομμάτια της παίζονται ζωντανά, σε μια αληθινή γιορτή της μουσικής των αγαπημένων Σκανδιναβών.

Τα χρόνια χωρίς τους Madrugada πέρασαν… 10 συνολικά. Και τον περασμένο Ιούνιο έσκασε η βόμβα! Ο Høyem, ο μπασίστας Frode Jacobsen και ο drummer Jon Lauvland Pettersen ανακοινώνουν πως με αφορμή τα 20 χρόνια από την κυκλοφορία του debut album τους «Industrial Silence» θα ξαναβγούν στον δρόμο για μερικές επιλεκτικές εμφανίσεις. Έχω την εντύπωση όμως πως και οι ίδιοι πιάστηκαν στον ύπνο. Οι «λίγες επιλεκτικές εμφανίσεις» έγιναν σχεδόν αμέσως sold out και η μπάντα άρχισε να προσθέτει και άλλες. Και μετά και άλλες. Και φυσικά από το πάρτι αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα, η χώρα που έχει αγαπήσει την μουσική των Madrugada όσο καμία άλλη. Πρώτη συναυλία στην Αθήνα sold out, προσθήκη και δεύτερης μέρας, μεταφορά σε μεγαλύτερο χώρο αυτή της Θεσσαλονίκης. Παιχνιδάκι…

Το θέμα μου όμως εδώ δεν είναι η προδιαγεγραμμένη επιτυχία της επετειακής περιοδείας των Madrugada. Αυτό το ξέραμε όλοι λίγο ως πολύ.

Όταν η μπάντα βρέθηκε και πάλι μαζί το περασμένο καλοκαίρι και ξεκίνησε να προβάρει τα κομμάτια, αρκετοί έβλεπαν πως αυτή θα είναι η αρχή για την αναγέννησή της. Με τους Cato Thomassen και Christer Knutsen -με τους οποίους συνεργάζεται εδώ και χρόνια ο Høyem- να εναλλάσσονται σε κιθάρες και πλήκτρα, το group βρήκε την χημεία που χρειαζόταν για να μπορέσει να βγει ξανά στον δρόμο. Το μόνο που έλειπε ήταν η διαπίσωση πως οι Madrugada μπορούν ακόμα να μιλήσουν στις καρδιές μας με ένα νέο τραγούδι.

Αυτό ήρθε την περασμένη Παρασκευή και λέγεται «Half Light». Πρόκειται για το πρώτο κομμάτι που ηχογραφεί η μπάντα εδώ και πάνω από 10 χρόνια, και πρώτο μετά το ακυκλοφόρητο «All This Wanting To Be Free» που βρισκόταν στην συλλογή «The Best Of Madrugada» του 2010. Οι Madrugada έγραψαν το κομμάτι για τις ανάγκες της ταινίας «Amundsen» η οποία εξιστορεί τη ζωή και το έργο του Νορβηγού εξερευνητή και θαλασσοπόρου Roald Amundsen, όμως μη μου πει κανείς ότι δεν «ακούει» στο κομμάτι αρκετή από την αύρα του «Industrial Silence».

Οι Madrugada του 2019 ακούγονται ακριβώς όπως τότε, 20 χρόνια πριν, όταν κυκλοφορούσαν το πρώτο τους album. Μελαγχολικοί και ατμοσφαιρικοί. Και ειλικρινά, δεν μπορώ να φανταστώ πως όλο αυτό το hype θα τους κρατήσει μακριά από το studio και την ηχογράφηση ενός νέου δίσκου μέσα στο 2020. Το «Half Light» μπορεί να είναι η σπίθα που θα βάλει την φωτιά; Δεν το ξέρω, αλλά το ελπίζω όπως και εσύ.

Κολλημένος με τις λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύει πως κάνουν τη διαφορά, ο Νικόλας ξεκίνησε το 2009 με το rockyourlife.gr να ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με τις αγαπημένες του μουσικές, προσπαθώντας να πείσει ότι το rock είναι καλύτερο στις πιο απλές μορφές του.

Latest from CULTURE

Go to Top