Χρόνια πολλά σε όλες και όλους τους φίλους του rockyourlife.gr και της στήλης. Εύχομαι το 2018 να πραγματοποιήσετε όλες ή τουλάχιστον μέρος των επιθυμιών σας, έχοντας πάντα υγεία και δύναμη για να τα καταφέρετε!

Όπως πολλούς από εσάς, έτσι και εμένα, με πιάνει μια μανία αυτές τις μέρες να αποκρυπτογραφήσω τις δυνάμεις που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και θα επηρεάσουν τις συνθήκες της νέας χρονιάς, έτσι ώστε να μπορέσω -ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο- να ανταποκριθώ στις προκλήσεις του νέου έτους.

Προσπαθώντας λοιπόν να βρω την άκρη, διάβασα πολλά άρθρα και βιβλία μέσα στις γιορτές. Δύο από αυτά ήταν το «The Evolution Of Everything: How Ideas Emerge» του Matt Ridley, Βρετανού συντηρητικού πολιτικού και υπέρμαχου του Brexit και το «The Better Angels Of Our Nature» του Steven Pinker, του Αμερικανό-Καναδού προοδευτικού καθηγητή ψυχολογίας του Harvard.

Και οι δύο συγγραφείς, απο διαφορετική ιδεολογική σκοπιά ο καθένας (δεξιός ο Ridley, κέντρο-αριστερός ο Pinker), αναγνωρίζουν μια θετικά εξελικτική πορεία του κόσμου συνολικά (όχι βέβαια του κόσμου που γνωρίζουμε στη χώρα μας), βλέποντας ο μεν ένας (Pinker) σαφή εντυπωσιακή πτώση της οργανωμένης βίας κατά τους τελευταίους 3-4 αιώνες, λόγω κυρίως της εκλογίκευσης των τακτικών λύσεων των προβλημάτων (καθώς αυτά γίνονταν όλο και πιο πολύπλοκα) η οποία οδηγεί με σταθερό τρόπο σε πλεονασμό αγαθών και ιδεών, και ο δεύτερος, αναγνωρίζοντας ότι αυτό ακριβώς το πλεόνασμα οδηγεί σε συγκερασμό ιδεών που εν τέλει παράγουν καινοτομία. Ο Ridley θεωρεί ότι ενώ έχουμε όλα τα εργαλεία να πετύχουμε περισσότερα, η τάση μας να εκλαμβάνουμε την εξέλιξη σαν ένα zero sum game όπου μόνο ελάχιστοι κερδίζουν από αυτό, μας εμποδίζει να δούμε άμεσα τα πραγματικά εξελικτικά οφέλη. Ανοίγοντας παρένθεση, εδώ οφείλω να πω ότι το συμπέρασμά του είναι λίγο κόντρα με τη θέση του για το Brexit, καθώς θα μπορούσε να δει εξελικτικά την Ε.Ε. πέρα από το αυστηρό κέρδος των γραφειοκρατών των Βρυξελών. Η αδυναμία να δούμε τα εξελικτικά οφέλη πέραν του zero sum game ίσως και να εξηγεί την παλιά θέση του Δανού φιλόσοφου Søren Aabye Kierkegaard περί μνησικακίας, όπου οι ανισότητες με το μέσο όρο προς τα πάνω δεν είναι επιθυμητές για το σύνολο, ενώ η συμπίεση προς τα κάτω (κλείνοντας τη ψαλίδα) είναι λόγω της μνησικακίας (και της έμφυτης αντίληψης του zero sum game θα πω εγώ) απείρως πιο αποδεκτές (είναι καλύτερα να υποφέρεις παρέα με άλλους παρά να προσπαθείς, ενώ δεν υποφέρεις να πιάσεις την κορυφή που όρισε κάποιος μέσω της κατανόησης της εξέλιξης).

Έχοντας λοιπόν τα παραπάνω κατά νου, προσπάθησα να δω τις ευκαιρίες της νέας χρονιάς, αλλά όχι σε αυστηρά Ελληνικό επίπεδο. Να τι βρήκα λοιπόν:

  • Σε πολιτικό επίπεδο, η ευκαιρία είναι η κατανόηση ότι η πολυπλοκότητα καταργεί το zero sum game και προάγει το win-win και την εκλογίκευση μέσω της επέκτασης των ελευθεριών για τη ζωή και το επιχειρείν. Επίσης, το νομοθετικό κλείσιμο της ψαλίδας σε σχέση με τους προηγούμενους κοινωνικούς σχηματισμούς αυτού του κόσμου.
  • Σε τεχνολογικό επίπεδο, οι ευκαιρίες βρίσκονται στην ατομική παραγωγή ενέργειας, καταργώντας την ανάγκη δικτύων, στην αυτόνομη οδήγηση και την τεχνητή νοημοσύνη.
  • Σε ιατρικό επίπεδο, η χρήση ρομποτικών συστημάτων στη χειρουργική, για τη διενέργεια πολύπλοκων και ακριβέστατων εγχειρήσεων.
  • Στη βιομηχανία, η επέκταση των αυτοματισμών.
  • Στην κοινωνία, λόγω της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, της εξεύρεσης εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης και εύρεσης εισοδήματος για αυτούς που θα τεθούν εκτός εργασίας λόγω των ρομπότ. Εδώ θέλει ανοιχτό πνεύμα που θα μπορεί να ευνοεί συναφείς επιχειρηματικές ιδέες και καινοτόμες λύσεις.

Με αυτές τις σκέψεις, σας εύχομαι καλή χρονιά και υγεία για να μπορείτε να εξελίσσεστε.

Ο Άρης Τσιγκρής θεωρεί ότι η αλλαγή (μικρή η μεγάλη) δίνει σκοπό στη ζωή, είναι σύμφωνη με την φύση μας και επιτρέπει στον καθένα μας να ανακαλύπτει νέες πτυχές του χαρακτήρα του. Πιστεύει ότι η τεχνολογία και η καινοτομία είναι ο δρόμος για περισσότερη δημοκρατία αν βαδίσει side by side με την ηθικό-αισθητική εξέλιξη, έτσι θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε τις δημιουργίες στην μουσική, τον λόγο και την γραφή. Πρέπει όμως να μάθουμε περισσότερα από όσα ξέρουμε τώρα για να φτιάξουμε αυτή τον τρόπο απόκτησης της.