Νικητές οι Led Zeppelin στην υπόθεση για το «Stairway To Heaven»

R NEWS TEAM
Posted on Ιούνιος 23, 2016, 8:58 μμ
28 secs

Αίσιο τέλος για τους Led Zeppelin είχε τελικά η περίφημη υπόθεση για την αυθεντικότητα του «Stairway To Heaven», με τους rock θρύλους να βγαίνουν ανακουφισμένοι και δικαιωμένοι απο την δικαστική αίθουσα.

Μετά από μια ακροαματική διαδικασία η οποία τράβηξε πάνω της τα βλέμματα των μουσικόφιλων, ο δικαστής έκρινε πως οι Led Zeppelin δεν έχουν «κλέψει» την σύνθεση «Taurus» των Spirit, βάζοντας έτσι τέλος σε μια υπόθεση που ταλαιπώρησε το τελευταίο διάστημα τους Jimmy Page, Robert Plant και John Paul Jones.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Page και Plant αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης τόνισαν: «Είμαστε ευγνώμονες που οι ένορκοι αποφάσισαν αυτό που εμείς γνωρίζουμε εδώ και 45 χρόνια. Ευχαριστούμε τους οπαδούς μας για τη στήριξη τους και πλέον αφήνουμε αυτή τη δικαστική διαμάχη πίσω μας».

Ανακοίνωση έβγαλε και η Warner Music, στην οποία τονίζει: «Η Warner υποστηρίζει τη συνθετική ελευθερία των καλλιτεχνών. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την δικαίωση των Led Zeppelin. Πρόκειται για μια απο τις σπουδαιότερες μπάντες στην ιστορία, και οι Jimmy Page και Robert Plant έχουν βάλει την υπογραφή τους σε μερικά απο τα πιο επιδραστικά κομμάτια όλων των εποχών».

Οι μουσικολόγοι που προσπάθησαν να δώσουν τα φώτα τους στην πολύκροτη υπόθεση συμφώνησαν πως ναι μεν οι δυο συνθέσεις παρουσιάζουν ομοιότητες, ωστόσο, τις χαρακτήρισαν ως «συνηθισμένες» στη rock μουσική.

Τα μέλη των Led Zeppelin τόνισαν στις ομιλίες τους στο δικαστήριο πως το όνομα των Spirit τους ήταν ουσιαστικά άγνωστο, παρόλο που οι δυο μπάντες είχαν δώσει μαζί κάποιες συναυλίες μαζί πριν απο πολλές δεκαετίες. Για να ισχυροποιήσει μάλιστα τη θέση του, ο κιθαρίστας Jimmy Page έφερε στο δικαστήριο πειστήρια για το πώς «έχτισε» τη σύνθεση, μέχρι αυτή να πάρει την τελική της μορφή.

Απο τη μεριά του ο John Paul Jones δήλωσε πως δε θυμόταν καν το όνομα των Spirit και πως δε γνωρίζει τη μουσική τους, ενώ κάτι αντίστοιχο υποστήριξε και ο Robert Plant.

Οι προθέσεις των ενόρκων πάντως ήταν ξεκάθαρες από την αρχή της ακροαματικής διαδικασίας, με έναν εξ αυτών να απευθύνεται στους δικηγόρους του ιδρύματος το οποίο διαχειρίζεται τα δικαιώματα των Spirit λέγοντας του: «Πως είναι δυνατόν να περιμένετε δικαίωση μετά από τόσες δεκαετίες, όταν όλα αυτά τα χρόνια δεν έχετε κάνει το παραμικρό;».

Οι 8 ένορκοι, ολοι τους πολίτες της Καλιφόρνιας, άκουσαν τα δυο κομμάτια για μια τελευταία φορά και αποσύρθηκαν για μισή ώρα πριν επιστρέψουν για να δώσουν την απόφαση τους.

Ιδιαίτερη σημασία στην απόφαση του δικαστηρίου φαίνεται πως έπαιξε το γεγονός πως ο συνθέτης της instrumental σύνθεσης των Spirit, Randy Wolfe, όσο βρισκόταν εν ζωή δε προχώρησε σε κάποια αγωγή κατά των Led Zeppelin. O Randy Wolfe πέθανε το 1997 και την διαδικασία της αγωγής κατά των Zeppelin «έτρεξε» ο Michael Skidmore, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση των δικαιωμάτων της μπάντας.

Στην αγωγή του, ο Skidmore ζητούσε εκτός απο χρήματα και πνευματικά δικαιώματα της σύνθεσης, κατηγορώντας μάλιστα τους Led Zeppelin για «επιλεκτική μνήμη».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως εκτός των οπαδών της μπάντας, ολόκληρη η μουσική βιομηχανία παρακολούθησε την δίκη που κράτησε 5 μέρες με κομμένη την ανάσα, καθώς υπήρχε μείζον θέμα με τα δικαιώματα του τραγουδιού.

 

R NEWS TEAM
ROCK YOUR LIFE NEWS TEAM - THE ROCK DAILY POST