Η ιστορία ξεκινά δίπλα στον ποταμό Angerman, περίπου εκατό χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Sundsvall, στη βόρεια Σουηδία.  Κάπου εκεί, είναι κρυμμένο το αποστακτήριο Box που οι ιδιοκτήτες του έχουν ένα και μόνο όραμα. Τη δημιουργία του καλύτερου single malt ουίσκι στον κόσμο.

Το νερό του ποταμού, σχεδόν όλο τον χρόνο, βρίσκεται σε θερμοκρασία λίγο πάνω από το -0- και αυτό είναι που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη δημιουργία μιας πλούσιας και γεμάτης, χαρακτήρα, απόσταξης.

Η ομάδα του Box προσκάλεσε τον frontman των In Flames, Anders Friden στην αποθήκη τους, αφήνοντας τον ελεύθερο να πειραματιστεί για μια ολόκληρη μέρα. Ο Anders λατρεύει το ουίσκι και μάλιστα ήταν αυτός που επέλεξε τα βαρέλια πριν από περίπου δέκα χρόνια όταν το αποστακτήριο Glenfarclas στη Σκώτια τον προσκάλεσε για να βοηθήσει και να δώσει το όνομα των In Flames σ’ ένα εξαιρετικό συλλεκτικό single malt 34 ετών το οποίο κυκλοφόρησε σε μόλις 189 μπουκάλια και το κόστος του ήταν περίπου στα 400 ευρώ.

Έτσι λοιπόν, και μερικούς μήνες πριν ο Anders διάλεξε τα βαρέλια για τη δημιουργία του In Flames που αυτή τη φορά κυκλοφόρησε από το The Box σε 359 μόνο φιάλες και εξαντλήθηκε σε μερικά μόλις δευτερόλεπτα.

Τα βαρέλια που επέλεξε ο Anders είχαν στο παρελθόν Jack Daniels και μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 ήταν αποθηκευμένα σε υγρό περιβάλλον για να χάσουν τη δύναμη τους σε αλκοόλ. Από τον Οκτώβριο του 2014 και μέχρι τον Αύγουστο του 2016 αποθηκεύτηκαν σε στεγνότερο περιβάλλον στην αποθήκη νούμερο 3 του Box.

Το ουίσκι των In Flames δεν φιλτράρεται σε ψυχρό περιβάλλον ενώ δεν έχει δεχθεί καμία προσθήκη χρώματος. Αν βρεθεί κάποια στιγμή στα χέρια σας εκτός από τυχεροί που θα πρέπει να νιώσετε, θα πρέπει να ξέρετε ότι για να το απολαύσετε θα πρέπει να το αφήσετε για λίγο να “αναπνεύσει” ενώ μη διστάσετε να προσθέσετε μερικές σταγόνες νερού για να αναδείξουν τα αρώματα του.

Ο ίδιος σε μια συνέντευξη του στο puregrainaudio έχει δηλώσει στο παρελθόν: “Έχω μια αξιοπρεπή συλλογή αλλά δεν αγοράζω όσο συχνά θα ήθελα. Ταξιδεύω στη Σκώτια σχεδόν μια φορά τον χρόνο, επισκέπτομαι αποστακτήρια, ενημερώνομαι για νέες κυκλοφορίες και διαβάζω περιοδικά που έχουν να κάνουν με το ουίσκι. Αγοράζω μπουκάλια συνήθως σε πλειστηριασμούς γιατί βρίσκω αρκετά σπάνια κομμάτια. Φυσικά όταν είμαι με φίλους δεν θα διστάσω να πιω οτιδήποτε. Δεν θα σνομπάρω κανένα απλά μου αρέσει το πολύ καλό ουίσκι”.

«Eίναι προφανές ότι τα ευρωπαϊκά ουίσκι σαν το Scotch αποτέλεσαν την είσοδό μου στον κόσμο του ουίσκι. Λίγο αργότερα γνώρισα το ιαπωνικό ουίσκι, το οποίο, για να είμαι ειλικρινής, είναι εκπληκτικό. Στη συνέχεια ήρθε το Bourbon και ούτω καθεξής. Στην αρχή, όταν άκουγα για Bourbon ήταν πάντοτε για το Jack Daniels, αλλά αν κοιτάξετε πίσω από αυτό και το Jim Beam μπορείτε να βρείτε μερικά εκπληκτικά whiskeys και πραγματικά ωραία bourbon. Μου αρέσει πολύ και η ομαλότητα της σίκαλης«.

Το αγαπημένο του ουίσκι όμως είναι από τη Σκώτια και ακούει στο όνομα Bunnahabhain με το συγκεκριμένο μπουκάλι να λέγεται Auld Acquaintance. Εμφιαλώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 1968 και κυκλοφόρησε το 2002, ωριμάζοντας μέσα σε βαρέλια κερασιάς για 34 ολόκληρα χρόνια. Το συγκεκριμένο μπουκάλι πωλείται online για 2.000 ευρώ.

ΣΑΒΒΑΣ ΣΤΑΝΗΣ
Υπεύθυνος Σύνταξης

Ο Σάββας Στανής μεγάλωσε στην Κομοτηνή και είναι δημιουργός του επίσημου ελληνικού FC των Dream Theater, βραβευμένο από τη Warner music και την ifpi για τις πωλήσεις του συγκροτήματος στην Ελλάδα. Έχει περάσει από τα μουσικά περιοδικά Rock On και Rock Hard ενώ βρέθηκε πίσω από την κονσόλα του Atlantis 105,2. Λατρεύει το φαγητό με αδυναμία στα burger και ζει με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα γνωρίσει από κοντά τον Antony Bourdain.