ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IN FOCUS

Ο Axl Rose στους AC/DC… Υπέρ ή κατά;

Δυο από τους συντάκτες του rockyourlife.gr, ο Νικόλας Τολίκας και ο Στέλιος Βογιατζάκης επιχειρηματολογούν αντίστοιχα υπέρ και κατά της συνεργασίας των AC/DC με τον Axl Rose Στο άκουσμα της είδησης της πρόσληψης του Axl Rose από τους AC/DC, και μετά την πρώτη έκπληξη, οι fans της μπάντας αλλά και συνολικά…

Δυο από τους συντάκτες του rockyourlife.gr, ο Νικόλας Τολίκας και ο Στέλιος Βογιατζάκης επιχειρηματολογούν αντίστοιχα υπέρ και κατά της συνεργασίας των AC/DC με τον Axl Rose

Στο άκουσμα της είδησης της πρόσληψης του Axl Rose από τους AC/DC, και μετά την πρώτη έκπληξη, οι fans της μπάντας αλλά και συνολικά η rock κοινότητα τοποθετήθηκε για το ζήτημα το οποίο δείχνει να έχει -προς το παρόν- διχάσει.

Το rockyourlife.gr «συζήτησε» το θέμα και 2 από τους συντάκτες του αποφάσισαν να διασταυρώσουν τα ξίφη τους επιχειρηματολογώντας για το εάν η συγκεκριμένη κίνηση είναι σωστή ή όχι.

ΥΠΕΡ ο Νικόλας Τολίκας
Θεωρώ πως το ζήτημα έχει δυο πλευρές, την επιχειρηματική/νομική/οικονομική και την καθαρά καλλιτεχνική. Σαν οπαδός μπορεί να αδιαφορώ για την πρώτη, ωστόσο δε παύει να έχει τη σημασία της και πάντως κανείς δε μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα από τον Angus Young να έχει στην άκρη του μυαλού του και τα οικονομικά οφέλη μιας τέτοιας συμφωνίας.

Έτσι, είμαι ΥΠΕΡ της πρόσληψης του Axl Rose για τους εξής λόγους:

-Για ένα συγκρότημα του βεληνεκούς των AC/DC, η ακύρωση μιας περιοδείας δεν είναι απλή υπόθεση. Οι ρήτρες που υπάρχουν στα συμβόλαια μπορεί να είναι πολύ σκληρές και το συγκρότημα ενδεχομένως να «ματώσει» οικονομικά απο πιθανές αναβολές ή ματαιώσεις. Είπαμε… σαν οπαδοί μπορεί να μη μας ενδιαφέρει, αλλά το ίδιο δικαίωμα θα πρέπει να αναγνωρίσετε στον Angus και το management της μπάντας.

-Οι AC/DC δε «ξεπουλήθηκαν» με αυτή τους την κίνηση. Εκπληρώνουν την καλλιτεχνική τους υποχρέωση απέναντι σε fans που έκαναν τα κουμάντα τους και πλήρωσαν εισιτήριο για μια συναυλία του αγαπημένου τους σχήματος, γνωρίζοντας ενδεχομένως πως αυτή ίσως και να είναι η τελευταία περιοδεία των Αυστραλών.

-Το επιχείρημα του αυθεντικού ή έστω «ιστορικού» line-up της μπάντας δε στέκει πλέον μετά και τις αποχωρήσεις των Phil Rudd και Malcolm Young.

-Δε κατανοώ επίσης το γιατί οι fans δέχονται με τόση κατανόηση (και σωστά πράττουν) την αντικατάσταση του Malcolm Young, ο οποίος αποχώρησε λόγω του γνωστού προβλήματος υγείας και δεν δέχονται με το ίδιο σκεπτικό την αποχώρηση του Brian Johnson, που επίσης αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με την ακοή του. Οι θεωρίες πως το πρόβλημα υγείας του τελευταίου είναι πρόφαση, ανήκουν στη σφαίρα της συνωμοσίας, με την οποία δεν έχω καθόλου καλή σχέση.

-Η συνεργασία με τον Axl μόνο ως αρπαχτή δε θα πρέπει να εκληφθεί. Η μπάντα θα μπορούσε άνετα να βρει έναν τραγουδιστή μικρότερης εμβέλειας. Αντί αυτού, αποφασίζει να πάρει έναν από τους κορυφαίους performers όλων των εποχών.

-Τι;;; Αμφισβητείτε το γεγονός πως ο Axl Rose είναι κορυφαίος frontman και ερμηνευτής; Think again…

-Το γεγονός ότι δε προτιμήθηκε ένας άγνωστος τραγουδιστής μιας tribute μπάντας ή κάποιο από τα λιγότερα γνωστά ονόματα που ακούστηκαν κατά καιρούς δεν είναι αρκετό για να σας πείσει πως οι AC/DC θέλουν να κρατήσουν ψηλά τα standards τους;

-Όλοι εσείς -κυρίως πάνω από τα 45- που κράζετε την απόφαση του Angus να συνεργαστεί με τον Axl, είστε οι ίδιοι που κράζατε την μπάντα όταν αποφάσιζε να προσλάβει τον Johnson το 1980;

-Υπάρχει ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ… Ο Rob Halford έπαιξε ζωντανά με τους Black Sabbath το 1992 σε 2 συναυλίες. Ήταν αυτό ξεπούλημα; Ενημερωτικά, τα 2 αυτά bootlegs κοστίζουν σήμερα μια περιουσία.

-ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ No.2: Queen + Paul Rodgers… Πείτε μου πως αν είχατε την ευκαιρία να δείτε αυτή τη συνεργασία επί σκηνής θα λέγατε όχι με ύφος απογοητευμένου die hard οπαδού με ξινισμένη μούρη.

-Ο τεράστιος Alice Cooper είπε πως η φωνή του Axl ταιριάζει γάντι στους AC/DC. Χωρίς άλλα σχόλια.

AxlACDCinside

ΚΑΤΑ ο Στέλιος Βογιατζάκης
Δεν είμαι προληπτικός και δεν πιστεύω στη μοίρα. Όμως αν ήμουν θα σκεφτόμουν ότι με όσα έχουν συμβεί στους AC/DC τα τελευταία χρόνια ο Angus Young θα έπρεπε να έχει λάβει το memo.

Η σχολική στολή θα έπρεπε να πλυθεί, να σιδερωθεί και να μπει για πάντα στο μπαούλο με τα κειμήλια. Όμως ο πεισματάρης Σκωτσέζος δεν το βάζει κάτω και προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το όνομα του συγκροτήματος, έστω και με πολύ κακές ιδέες όπως η αντικατάσταση του Brian Johnson με τον Axl Rose για μερικές συναυλίες.

Ας ξεκαθαρίσω κάτι. Κατανοώ ότι ενδέχεται οι AC/DC να υποχρεούνται να συνεχίσουν. Δεν είμαστε οι λογιστές τους, δεν ξέρουμε τι ρήτρες υπάρχουν στα συμβόλαια τους και δεν έχουμε ιδέα για τα εκατομμύρια που μπορεί να χαθούν αν δεν γίνουν οι συναυλίες που αναβλήθηκαν λόγω της ασθένειας του Brian Johnson. Οπότε, έστω και προσωρινά, χρειάζονται τραγουδιστή. Αλλά όχι τον Axl. Ο Axl είναι ακατάλληλος για αυτόν τον ρόλο, ακόμα και αν -μεγάλο «αν»- μπορεί να τραγουδήσει ικανοποιητικά το «Hell’s Bells» ή το «Let There Be Rock». Και είναι ακατάλληλος επειδή δεν μοιάζει σε τίποτα με το πρότυπο του τραγουδιστή των AC/DC.

Όταν σκεφτόμαστε τους δύο ανθρώπους που κράτησαν το μικρόφωνο του συγκροτήματος μέχρι σήμερα φέρνουμε στο νου μας ένα τις blue collar ρίζες τους και την σκληροτράχηλη νοοτροπία τους. Ο Axl ήταν έτσι το 1985. Σήμερα είναι μια καλοζωισμένη πριμαντόνα που εδώ και δεκαετίες έχει απορροφηθεί από το χολυγουντιανό lifestyle. Σκεφτείτε αυτό για μια στιγμή: ο Axl γύριζε φαραωνικά video clips με την καλή του, την Stephanie Seymour ένα από τα κορυφαία μοντέλα των 90s και παντρεύτηκε την κόρη του Don Everly, μια από τις πολύφερνες νύφες εκείνης της εποχής. Μπορεί με κάποιο τρόπο να τραγουδήσει πειστικά για την θεόρατη Rosie; Δεν μπορεί. Ο δικός του κόσμος είναι πολύ διαφορετικός από τον κόσμο των τραγουδιών των AC/DC. Και, μεταξύ μας, για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί να τραγουδήσει πειστικά και τις δικές του συνθέσεις από το «Appetite For Destruction».

Επίσης, ο Angus Young θα διαπιστώσει με πίκρα ότι η παρουσία του Axl στη σκηνή κάτω από το λαμπερό λογότυπο του συγκροτήματος θα αλλάξει ολοκληρωτικά τις ισορροπίες στους AC/DC. Αν υπήρχαν ακόμα ο Malcolm Young και ο Phil Rudd ίσως να ήταν λίγο διαφορετικά. Τώρα όμως είναι μόνος του ο Angus με τον αθόρυβο Cliff Williams να κρατούν τους δεσμούς με την ιστορία. Είναι βέβαιο ότι έστω και ακούσια ο Axl θα τους επισκιάσει εύκολα. Και θα το κάνει γιατί όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα σε αυτόν. Ο Angus μπορεί να κυλιέται στη σκηνή, να κάνει το παρανοϊκό duckwalk του, να κατεβάζει τα παντελόνια του αλλά όλοι θα ψάχνουν τον Axl. Για αυτές τις συναυλίες θα είναι δευτεραγωνιστής στο ίδιο του το συγκρότημα.

Και όταν ο Angus είναι δευτεραγωνιστής στους AC/DC σημαίνει ότι κάτι έχει πάει πολύ λάθος. Το κακό είναι ότι η καλύτερη ιδέα για τον αντικαταστάτη του Brian Johnson ακούστηκε από κάποιους τις τελευταίες μέρες αλλά κανένας δεν την πήρε πολύ σοβαρά. Για αυτές τις δέκα συναυλίες τραγουδιστής των AC/DC έπρεπε να είναι ο τοπικός ήρωας της Αυστραλίας, ο Jimmy Barnes.

Έγκυρες ειδήσεις από όλο το φάσμα της rock και όχι μόνο μουσικής, την ώρα που συμβαίνουν, όταν συμβαίνουν σε συνεχή ροή από την συντακτική μας ομάδα.

Latest from IN FOCUS

Go to Top