«Οδός Leonard Cohen” θα λέγεται από το Σάββατο ο δρόμος που περνά μπροστά από το σπίτι του σπουδαίου Καναδού συνθέτη στην Ύδρα. Η τελετή της ονοματοδοσίας θα γίνει κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος Ύδρας το Σαββατοκύριακο για να τιμήσει τη μνήμη του και να υπενθυμίσει το τεράστιο καλλιτεχνικό εκτόπισμα του έργου που άφησε πίσω του.

Μερικά από τα αριστουργήματα του Leonard Cohen θα ερμηνεύσει η jazz τραγουδίστρια Τέρη Βακιρτζόγλου, την οποία θα συνοδεύσουν ο κιθαρίστας Θοδωρής Κότσυφας, ο μπασίστας Ντίνος Μάνος και ο ντράμερ Βασίλης Ποδαράς. Το κουαρτέτο θα παρουσιάσει και αποσπάσματα από τον επερχόμενο δίσκο του με τίτλο «Qualia». Επίσης, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια ενός πέτρινου καθίσματος το οποίο έκανε δώρο στον δήμο Ύδρας το Διεθνές Φόρουμ Φίλων του Leonard Cohen.


Όπως λέει στο rockyourlife.gr ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Κουκουδάκης, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ύδρα διοργανώνει εκδηλώσεις για να τιμήσει τον μεγάλο καλλιτέχνη. Οι φετινές, ωστόσο, έχουν μεγαλύτερη συναισθηματική φόρτιση λόγω του θανάτου του. «Πριν από δύο χρόνια είχαμε κάνει εκδηλώσεις σε συνεργασία με την πρεσβεία του Καναδά και με το Διεθνές Φόρουμ Φίλων του Leonard Cohen, τα μέλη του οποίου επισκέπτονται συχνά την Ύδρα».

Το ενδιαφέρον για τις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου φαίνεται από τον αριθμό των ανθρώπων που θα επισκεφθούν το νησί αποκλειστικά για να δώσουν το παρών. «Την προηγούμενη φορά είχαν έρθει περίπου 200 μέλη του Φόρουμ. Φέτος περιμένουμε 300, από 40 χώρες όλου του κόσμου» σημειώνει ο κ. Κουκουδάκης, και συμπληρώνει ότι οι Φίλοι του Leonard Cohen ήταν αυτοί που έκαναν τη δωρεά για το πέτρινο κάθισμα. «Ζήτησαν μόνο να το τοποθετήσουμε σε σημείο που να βλέπει το ηλιοβασίλεμα».


Για τον δήμαρχο της Ύδρας αλλά και τους κατοίκους του νησιού, ο Leonard Cohen δεν ήταν απλά άλλη μια διασημότητα που έτυχε να αγοράσει ένα σπίτι, αλλά ένας άνθρωπος με τον οποίον δέθηκαν και τον αγάπησαν όπως τους αγάπησε και εκείνος. Και η απόφαση να δοθεί το όνομα του στον δρόμο είχε ληφθεί πριν το θάνατο του, τον περασμένο Νοέμβριο. «’Οταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, οι Υδραίοι πέρασαν από το σπίτι του για να ανάψουν ένα κερί και να αφήσουν λουλούδια. Είναι τιμή μας που έζησε εδώ» λέει ο κ. Κουκουδάκης, ο οποίος καταλήγει: «Ο γιος του, ο Adam Cohen συνεχίζει να έρχεται κάθε χρόνο. Μας παρακάλεσε μόνο να μη βάλουμε την πινακίδα με το όνομα του δρόμου στο σπίτι του για να μην του χτυπούν συνέχεια την πόρτα».

Ο Στέλιος Βογιατζάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε δημοσιογραφία έχοντας σκοπό να περάσει τη ζωή του γράφοντας για μουσική. Στα επόμενα 20 χρόνια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι συντάκτης στο Έθνος, έγραψε για τα πάντα αλλά ποτέ για μουσική. Του αρέσουν οι Grand Magus αλλά και οι Take That, ο HP Lovecraft αλλά και η JK Rowling, Επίσης, δεν κουράζεται να κάνει χιλιάδες περιττά πράγματα στο Internet.