Η ιδέα γύριζε στο μυαλό του για χρόνια, από τον καιρό που δούλευε στο ιστορικό δισκάδικο Λωτός της Θεσσαλονίκης και έπιανε στα χέρια του σε καθημερινή βάση τους δίσκους των αγαπημένων του ανεξάρτητων εταιριών. Συνέχισε να το σκέφτεται και όταν, πριν από καμιά δεκαριά χρόνια, άρχισε να διοργανώνει συναυλίες. Τελικά, το καλοκαίρι του 2014, ο Κώστας Γιαζλάς το πήρε απόφαση και έφτιαξε τη Melotron Recordings για να ενισχύσει τη συνεργασία του με καλλιτέχνες του εξωτερικού αλλά και για να μπορεί να κυκλοφορεί τη μουσική που του αρέσει.

melotronin

Μέχρι σήμερα η Melotron έχει στο ενεργητικό της τέσσερις κυκλοφορίες. Η πρώτη ήταν η split κασέτα την οποία μοιράστηκαν δύο επηρεασμένα από τα ψυχεδελικά 60’s συγκροτήματα, οι Αμερικάνοι The Blank Tapes και οι Γερμανοί The Roaring 420’s. Οι πρώτοι, μάλιστα, έχουν κάνει και μια μίνι περιοδεία στην Ελλάδα παίζοντας στην Αθήνα, τα Τρίκαλα, τα Γιάννινα και τη Λάρισα. Ακολούθησε η κασέτα του βρετανού The Ilk, τον οποίο ο Κώστας Γιαζλάς εντόπισε στο Bandcamp και του πρότεινε να κυκλοφορήσει σε κασέτα το The New Dark Ages, ένα άλμπουμ που αντλεί την έμπνευση του τόσο από τη βρετανική folk και τη σκηνή του Canterbury όσο και από τα ηλεκτρονικά soundtracks δυστοπικών b-movies επιστημονικής φαντασίας των 70’s. Το ομώνυμο άλμπουμ των Θεσσαλονικιών The Fog Ensemble με το shoegaze-με-τσαγανό τους και η κασέτα με τίτλο Today Forever από τους Ιάπωνες Post Modern Team οι οποίοι φαίνεται ότι ξέρουν απ’ έξω τα singles της Sarah Records συμπληρώνουν το καρέ των μέχρι τώρα κυκλοφοριών της Melotron. Πριν από λίγες μέρες η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει το mini EP των Halasan Bazar/Tara King th. με τίτλο «Unreleased From 8» το οποίο περιέχει ακυκλοφόρητο υλικό και remixes.

Αυτό που φαίνεται από τις τέσσερις κυκλοφορίες της εταιρίας είναι ότι στη Melotron δεν υπάρχουν ταμπού ως προς το ύφος των καλλιτεχνών που υπάρχουν στο ρόστερ της. Αν και έτσι δημιουργείται ίσως ένα ζήτημα μουσικής ταυτότητας, η πραγματικότητα είναι ότι για μια μικρή εταιρία που βρίσκει τώρα το βηματισμό της αυτό αποτελεί πολυτέλεια. «Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να καταλήξω σε μια συγκεκριμένη μουσική αλλά, όσο κι αν μου αρέσει αυτή η ιδέα, είναι πρακτικά δύσκολο. Σε κάθε περίπτωση τα είδη της μουσικής που παίζουν τα συγκροτήματα της Melotron τα ακούω και τα εκτιμώ. Ότι κυκλοφορώ μου αρέσει» λέει ο ιδρυτής της.

Οι τρεις από τις τέσσερις κυκλοφορίες της Melotron έχουν βγει σε κασέτα, το ξεχασμένο format των 80’s το οποίο για κάποιο λόγο έχει επανακάμψει ως μια cool πιστοποίηση indie αυθεντικότητας. Για τον Κώστα Γιαζλά, ωστόσο, η κασέτα είναι απλά το χρηστικό μέσο με το οποίο μπορεί γρηγορότερα να παρουσιάσει τη μουσική της εταιρίας του. «Είναι πιο φθηνή και πιο εύκολη από το βινύλιο. Το hype του βινυλίου μόνο εταιρίες σαν τη δική μου δε βοηθά. Τα εργοστάσια είναι λιγότερα, οι παραγγελίες πολλές και η αναμονή μεγάλη. Πριν λίγο καιρό ένα εργοστάσιο της Ευρώπης με ενημέρωσε ότι θα χρειαστεί επτά μήνες για 300 επτάιντσα. Από την άλλη πλευρά, η κασέτα είναι πιο βολική αφού μπορούμε να την πουλήσουμε φθηνότερα και να την κουβαλήσουμε πιο εύκολα σε μια περιοδεία» λέει και συμπληρώνει ότι το πως τελικά θα κυκλοφορήσει η μουσική δεν είναι το πιο σημαντικό. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα CD, η τρίτη κυκλοφορία μας σε CD είναι άλλωστε. Δεν είμαι ούτε φετιχιστής με την κασέτα. Ακόμα και ένα περιποιημένο USB το οποίο θα έβαζα σε ένα ωραίο κουτάκι θα μπορούσε να με ικανοποιήσει».

Ως παλιός του χώρου, ο Κώστας Γιαζλάς ξέρει πολύ καλά ότι ο δρόμος για μια μικρή ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αν και, όπως λέει, τα πράγματα ίσως να είναι σήμερα καλύτερα από όσο πριν από λίγα χρόνια. «Οι εναλλακτικές λύσεις που παρέχει το διαδίκτυο είναι περισσότερες και τα πράγματα είναι καλά παρά το γεγονός ότι λείπει η προβολή που είναι απαραίτητη για να ανθίσει ένα τέτοιου είδους εγχείρημα» λέει και δεν κρύβει τη φιλοδοξία του να κυκλοφορήσει μουσική από συγκροτήματα που αυτή τη στιγμή μοιάζουν να είναι έξω από το βεληνεκές της Melotron. “Είχαμε διοργανώσει τη συναυλία των Crystal Stilts και η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να κυκλοφορήσω κάτι από αυτούς. Δε μου φαίνεται ότι είναι κάτι μακρινό. Τέτοιες μπάντες είναι δεσμευμένες με συγκεκριμένα συμβόλαια και για συγκεκριμένους δίσκους, αλλά ένα επτάιντσο μπορεί να γίνει» καταλήγει.

http://melotronrecordings.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/melotronrec?fref=ts

Ο Στέλιος Βογιατζάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε δημοσιογραφία έχοντας σκοπό να περάσει τη ζωή του γράφοντας για μουσική. Στα επόμενα 20 χρόνια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι συντάκτης στο Έθνος, έγραψε για τα πάντα αλλά ποτέ για μουσική. Του αρέσουν οι Grand Magus αλλά και οι Take That, ο HP Lovecraft αλλά και η JK Rowling, Επίσης, δεν κουράζεται να κάνει χιλιάδες περιττά πράγματα στο Internet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*