Ένα cheese με τυρί-πίκλες-κέτσαπ και πατάτες”. Κάπως έτσι μάθαμε το burger στην Ελλάδα από τα Goody’s και λέγαμε ευχαριστώ. Μπορεί να μην έχουμε την food κουλτούρα της Νέας Υόρκης ή του Λονδίνου αλλά και επιτέλους το επίπεδο του λατρεμένου burger σε πολλά αθηναϊκά μαγαζιά είναι υψηλό.

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να εξομοιώσουμε το απόλυτο burger στο σπίτι. Ας ξεκινήσουμε όπως από τα βασικά. Αν δεν έχετε, αγοράστε χθες ένα θερμόμετρο και μια ζυγαριά κουζίνας δεδομένου ότι σχεδόν σε όλες τις συνταγές ο έλεγχος της θερμοκρασίας και η ακρίβεια στα υλικά κάνει τη διαφορά στο αποτέλεσμα. Για να το θέσω λίγο διαφορετικά, θα οδηγούσατε ποτέ ένα αυτοκίνητο χωρίς κοντέρ, προφανώς όχι, ε είναι ακριβώς το ίδιο. Το Α και Ω για ένα καλό burger είναι το ψωμάκι. Στην Ελληνική αγορά αποκλείετε να βρείτε τα σωστά bun breads με αποτέλεσμα οι χυμοί από τις σάλτσες και το μπιφτέκι να διαλύουν το ψωμί καταστρέφοντας το τελικό αποτέλεσμα και την απόλαυση. Ο μοναδικός τρόπος είναι να το φτιάξετε μονοί σας όπως κάνουν όλα τα καλά μπεργκεραδικα. Ξεκινήστε με τα υλικά που σας προτείνουμε αλλά όλη η μαγεία είναι να αυτοσχεδιάσετε ανάλογα με τα δικά σας γούστα ή της παρέας σας. Καλή διασκέδαση!

Το απόλυτο σπιτικό Burger με καραμελωμένα κρεμμύδια και truffle ketchup!
Για 2 Μερίδες

Για τα Brioche buns
114 γρ Γάλα
62 γρ Νερό
30 γρ βούτυρο
345 γρ αλεύρι σκληρό
4 γρ μαγιά ξηρη
10 γρ Ζάχαρη
26 γρ αυγό
5γρ Αλάτι
Αυγό χτυπημένο
Λευκό Σουσάμι

burgerin

Σε ένα μπρίκι προσθέτουμε το γάλα, το νερό και το βούτυρο και ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να φτάσει τους 50°C.
Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Με το γάντζο, χτυπάμε και προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα. Συνεχίζουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί όλο το μείγμα και προσθέτουμε το αυγό και το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη.
Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 180 γρ και τα φορμάρουμε σε μπαλάκια. Τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστεί το αρχικό τους μέγεθος. Αλείφουμε με αυγό χτυπημένο και πασπαλίζουμε με σουσάμι, εάν το επιθυμούμε. Ψήνουμε στους 190°C μέχρι να φτάσουν εσωτερική θερμοκρασία 95°C, για 10-15 λεπτά περίπου.

burger2

Για το καραμελωμένο κρεμμύδι
200 γρ Κρεμμύδι σε ροδέλες
20γρ ελαιόλαδο
4 γρ Ζάχαρη
20 γρ Ξύδι Μπαλσαμικο

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (στα 2/3 της δύναμης του ματιού). Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά. Για να έχετε ένα καλό τελικό αποτέλεσμα είναι βασικό να μαγειρέψετε αργά το κρεμμύδι (η διαδικασία είναι επίπονη αλλά αξίζει τον κόπο).
Αλατίζουμε και συνεχίζουμε να σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει έντονο χρώμα, και τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη. Την αφήνουμε να καραμελώσει, σβήνουμε με το ξίδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το ξίδι και να μαλακώσει το κρεμμύδι.

burger3 burger4

Για το Μπιφτέκι
400 γρ χοντροκομμένος Βοδινός κιμάς από 100% angus beef
Αλάτι
Πιπέρι
Worchesteshire sauce (προαιρετικά)

Σε μια μπασίνα, ζυμώνουμε τον κιμά. Αλατοπιπερώνουμε και φορμάρουμε burgers των 200 γρ. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μπιφτέκια, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα και από τις 2 πλευρές, γυρνώντας τα συχνά. Ψήνουμε στον βαθμό της προτίμησής μας, φροντίζοντας όμως, να κρατήσουμε τα μπιφτέκια ζουμερά. Προσωπικά προτείνω medium ψήσιμο για ένα ζουμερό αποτέλεσμα.
Rare 52c
Medium Rare 57c
Medium 63c
Medium well 68c
Well done 74c

burger

Για το τελείωμα του πιάτου
2 φέτες ντομάτα
2 φύλα μαρούλι
2 φέτες τσενταρ
Truffle ketchup
Μαγιονεζα

Σκεπάζουμε το κάθε burger με μια φέτα τυρί τσενταρ και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσει να λιώνει. Βγάζουμε τα burgers από το τηγάνι και στο ίδιο σκεύος, τοποθετούμε τα ρολάκια του burger από την εσωτερική τους πλευρά και τα ψήνουμε για 1-2 λεπτά, ώστε να πάρουν ωραίο χρώμα.
Αλείφουμε το κάθε μισό ρολάκι με λίγη μαγιονέζα και το σκεπάζουμε με το burger και μια φέτα ντομάτα. Προσθέτουμε τη truffle ketchup και το καραμελωμένο κρεμμύδι επάνω στο burger και καλύπτουμε με το μαρούλι. Σκεπάζουμε με το πάνω μισό από το ρολάκι.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΑΖΕΡΗΣ
Born in the 70’s στο εξωτικό περιστέρι αν και είναι σίγουρος ότι εγινε κάποια ανταλλαγή στο μαιευτήριο αφού η κάρδια και το μυαλο του κατοικούν μόνιμα στις Άλπεις. Υπήρξε ιδρυτικό μελος των Battleroar ενώ τα τελευταία χρόνια δισκογραφεί με τους Dexter Ward και διοργανώνει, μεταξύ άλλων, το Up The Hammers Festival. Αν και η ζωη του πάντα κινούταν γύρω από το epic metal των Manowar ακούει ότι κάθεται καλά στα αυτιά του, από Norah Jones μεχρι Dissection, χωρις να βαζει ταμπέλες η να έχει ταμπού. Η σχέση του με το κρασί και τη γαστρονομία είναι σχεδόν ερωτική και πιστεύει ότι ένα δείπνο στο vezene ισοφαρίζει έναν οργασμό.