Ο Ashraf είναι μανιώδης συλλέκτης βινυλίων σε σημείο που και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι πρόκειται πλέον για εθισμό.

Μένω μόνιμα στη Σιγκαπούρη. Ξεκίνησα να συλλέγω βινύλια πριν από δεκαπέντε χρόνια περίπου αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν το έκανα μανιωδώς. Υπήρξε ένα διάστημα που σταμάτησα χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Τώρα όμως έχω αρχίσει ξανά και δεν μπορώ να σταματήσω (γέλια).

Ποιο είναι το αγαπημένο album της συλλογής σου;
Σίγουρα η υπογεγραμμένη κόπια που έχω του “Kill Em All” των Metallica. Έχει τις υπογραφές και των τεσσάρων μελών του συγκροτήματος συμπεριλαμβανομένου και του Cliff Burton.

Ποια περίοδο της ζωής σου ήταν αυτή που αγόρασες τους περισσότερους δίσκους;
Νομίζω τα τελευταία 6-7 χρόνια είμαι μανιακός συλλέκτης. Απλά δεν μπορώ να σταματήσω. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που η αγορά βινυλίου έχει αυξηθεί και τα συγκροτήματα κυκλοφορούν διαφορετικές εκδόσεις με πολλά χρώματα κτλ.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχεις δώσει για ένα βινύλιο;
Προσπαθώ να πετυχαίνω καλές τιμές και να κάνω καλές συμφωνίες. Δεν έχω την πολυτέλεια και τη διάθεση να πληρώνω ένα βινύλιο περισσότερο από την πραγματική του αξία. Για να απαντήσω στην ερώτηση σου όμως, θα έλεγα λίγο πάνω από 600 δολάρια.

Υπάρχει κάποιο album που απέκτησες με μεγάλες προσδοκίες και μετά από μερικές ακροάσεις το άφησες να σκονίζεται σε κάποιο ράφι;
Φυσικά, υπάρχουν μερικά. Παρόλο που αγοράζω βινύλια για να ακούω μουσική, ο βασικός λόγος που το κάνω είναι η συλλογή. Είναι εθισμός. Να φανταστείς ακόμα και αν έχω ένα album, αν αντιληφθώ ότι πουλάει κάποιος τον ίδιο τίτλο σε πολύ καλή τιμή το αγοράζω.

Θα πουλούσες μέρος της συλλογής σου αν χρειαζόταν;
Για μένα προσωπικά το χόμπι είναι μια επένδυση και δε μιλάω μόνο για τη συλλογή δίσκων. Για την ώρα ούτε που μου περνάει από το μυαλό να πουλήσω τη συλλογή μου αλλά είναι αυτονόητο πως σε περίπτωση ανάγκης θα το έκανα.

Υπήρξε κάποια στιγμή που ξέμεινες από χρήματα για να αγοράσεις απλά δίσκους;
Τις περισσότερες φορές έτσι γίνεται. Δανείζομαι και από φίλους αν χρειαστεί, ειδικά αν υπάρχει κάτι σπάνιο εκεί έξω και πρέπει να το αποκτήσω. Τα τελευταία χρόνια όμως ίσως και να έμαθα να διαχειρίζομαι λίγο καλύτερα τα οικονομικά μου.

Μπορείς να μου πεις πέντε album που χαρακτηρίζουν το ύφος της δισκοθήκης σου;
Είμαι περισσότερο φίλος του metal οπότε και θα περιοριστώ κυρίως σε αυτόν τον τομέα. Οι πρώτοι τέσσερις θα είναι οι Big Four.

  1. Metallica – Master of Puppets
  2. Megadeth – Rust in Peace
  3. Slayer  – Reign in Blood
  4. Anthrax – Among the Living
  5. Deep Purple – Machine Head

Υπάρχει κάποιος δίσκος εκεί έξω που θα ήθελες να αγοράσεις αλλά για κάποιο λόγο δεν το έχεις καταφέρει ακόμα;
Φυσικά, υπάρχουν μερικοί αλλά αυτός που θέλω να αποκτήσω σύντομα είναι το “Electric Ladyland” του Jimmy Hendrix.

Αν σου ζητούσα να πετάξεις τώρα ένα δίσκο από τη δισκοθήκη σου, ποιος θα ήταν αυτός;
Κάθε κομμάτι της συλλογής μου είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα αλλά αν έπρεπε να το κάνω οπωσδήποτε τότε μάλλον θα ήταν το “Lulu” των Metallica.

Συλλέγεις κάτι άλλο εκτός από βινύλια;
Εκτός από δίσκους, μαζεύω CD, κασέτες, και φυσικά διάφορα άλλα προϊόντα που βγάζουν τα συγκροτήματα όπως παιχνίδια, αφίσες, t-shirts, ποτήρια κτλ.

ashraf9
ashraf8
ashraf7
ashraf6
ashraf5
ashraf4
ashraf3
ashraf2

ΣΑΒΒΑΣ ΣΤΑΝΗΣ
Υπεύθυνος Σύνταξης

Ο Σάββας Στανής μεγάλωσε στην Κομοτηνή και είναι δημιουργός του επίσημου ελληνικού FC των Dream Theater, βραβευμένο από τη Warner music και την ifpi για τις πωλήσεις του συγκροτήματος στην Ελλάδα. Έχει περάσει από τα μουσικά περιοδικά Rock On και Rock Hard ενώ βρέθηκε πίσω από την κονσόλα του Atlantis 105,2. Λατρεύει το φαγητό με αδυναμία στα burger και ζει με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα γνωρίσει από κοντά τον Antony Bourdain.