Την ώρα που οι θρυλικοί Έλληνες blacksters, Deviser, βρίσκονται στο studio για την ηχογράφηση του νέου τους album, το rockyourlife.gr κλέβει λίγο χρόνο από τον Νίκο Χριστογιάννη για να μάθει ποια είναι τα 5 τραγούδια που άλλαξαν τη ζωή του. 

Iron Maiden – The Number of the Beast
Το κομμάτι που άλλαξε ολόκληρη τη ζωή μου, ο πρώτος μου δίσκος σε βινύλιο από το χαρτζιλίκι που φίλαγα σαν πιτσιρικάς (νηστικός όλη τη βδομάδα σχολείο αλλά με δίσκους πάντα το Σάββατο) αγορασμένο από κάποιο δισκάδικο της Πατησίων, αν δεν κάνω λάθος το 1988.

Ένιωσα μια ανατριχίλα όταν άκουσα τον Eddie να αφηγείται τις πρώτες λέξεις προτού ξεκινήσει το κομμάτι με την Μπάντα να μεγαλουργεί… Δέος και ένας θαυμασμός με κατέκλυσε που παραμένει ακόμα και σήμερα, μια εμπειρία που δεν εκφράζεται με καμία λέξη, ένας κατακλυσμός συναισθημάτων για ένα συγκρότημα που ήταν η αφορμή να αγαπήσω την Metal μουσική και να ασχοληθώ με αυτή…

Motorhead – Killed by Death
Ένα ακόμα κομμάτι που με σημάδεψε από τα εφηβικά μου χρόνια. H βραχνάδα και η Αρχοντιά του θείου Lemmy συνάμα με το Rock n’ Roll όπως πρέπει να είναι. Tο κάθε άκουσμα του κομματιού από το ρυθμικό μέχρι το lead σημείο, ακόμα και σήμερα με τσιτάρουν και μου ξυπνάνε αναμνήσεις αλλά και μου θυμίζουν πως πρέπει να είναι η πραγματική μουσική βγαλμένη από τον δρόμο, τις εμπειρίες και την ψυχή και όχι από ένα δωμάτιο με υπολογιστές και λογισμικά που γίνεται σήμερα.

Slayer – Raining Blood
Εδώ τι να πώ. H μπάντα, το κομμάτι αλλά και το album που με σημάδεψε ως και σήμερα. Η ενέργεια το πάθος και η δύναμη με καθήλωσαν αμέσως με την πρώτη ακρόαση. Αργότερα έφαγα ώρες να βγάλω ότι μπορώ στην κιθάρα και να εξασκούμαι πάνω σε αυτά, αφού παρόμοια κιθαριστικά θέματα (riffs) δεν είχα ξανακούσει στην ζωή μου.
Ένας έρωτας που ακόμα καλά κρατεί αφού παραμένει η αγαπημένη μου μπάντα. Ένα λατρεμένο και διαχρονικό κομμάτι αλλά και ίσως η αφορμή για την ενασχόληση μου με τον πιο ακραίο ήχο.

Black Sabbath – Black Sabbath
Για τους πατέρες τι να πεις, τον Οzzy και την παρέα του…
Εδώ ήμουν λίγο πιο τυχερός αφού ο πατέρας μου είχε μια αρκετή καλή δισκογραφία σε rock και κάποια λίγα metal βινύλια 60s & 70s. Έτσι σε νεαρή ηλικία άκουσα το συγκεκριμένο κομμάτι και αμέσως κόλλησε η μελωδία στο κεφάλι μου, συναίσθημα και σκοτάδι, ρυθμός κιθάρες και η φωνάρα του Ozzy να διαπερνά τα πάντα, θυμίζοντας μου ακόμη και σήμερα πως τα απλά πράγματα είναι τα πιο όμορφα στη ζωή. Αργότερα το διασκευάσαμε και με την μπάντα μου αποδίδοντας και εμείς ένα μικρό φόρο τιμής σ’ αυτούς που ξεκίνησαν τα πάντα και μας συγκινεί σε κάθε άκουσμα..

Rotting Christ – Non Serviam
Ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια που το νόημα του και μόνο δεν περνά απαρατήρητο (Δεν υποτάσσομαι-δεν υπηρετώ). Ένα κομμάτι που έφερε την ελληνική σκηνή στην Θέση που της αξίζει σήμερα, χωρίς ακριβές παραγωγές αλλά με συναίσθημα και μόνο. Ένα κομμάτι που μ’ έχει επηρεάσει σαν μουσικό και πάντα μου θυμίζει πως ο τρόπος είναι η ψυχή μας και το πάθος για έκφραση και δημιουργία.
Νοn Serviam.

 

ΣΑΒΒΑΣ ΣΤΑΝΗΣ
Υπεύθυνος Σύνταξης

Ο Σάββας Στανής μεγάλωσε στην Κομοτηνή και είναι δημιουργός του επίσημου ελληνικού FC των Dream Theater, βραβευμένο από τη Warner music και την ifpi για τις πωλήσεις του συγκροτήματος στην Ελλάδα. Έχει περάσει από τα μουσικά περιοδικά Rock On και Rock Hard ενώ βρέθηκε πίσω από την κονσόλα του Atlantis 105,2. Λατρεύει το φαγητό με αδυναμία στα burger και ζει με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα γνωρίσει από κοντά τον Antony Bourdain.